Οι ΥΠΕΞ των εμπολέμων στην Αττάλεια – «Χαμηλές προσδοκίες» και πιέσεις για πυρηνική ασφάλεια

 Από στιγμή σε στιγμή ξεκινά στην Αττάλεια η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εμπολέμων, δύο εβδομάδες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβολούτ Τσαβούσογλου, έχει αυτήν την ώρα συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογο του Ντμίτρο Κουλέμπα, πριν ξεκινήσει η τριμερής συνάντηση με την συμμετοχή του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

 

Όπως επισημαίνουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, είναι η πρώτη έξοδος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, εν μέσω των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έφθασε χθες το βράδυ στην Αττάλεια.

Στην Αττάλεια ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ 

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Αττάλεια  αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συζητήσει μαζί τους το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας.

Εν μέσω προειδοποιήσεων της ουκρανικής πλευράς για το Τσέρνομπιλ αλλά και της πυρκαγιάς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, εν μέσω των εχθροπραξιών στην περιοχή, ο Γκρόσι  καλεί τριμερή διάσκεψη με αντιπροσωπείες από τη Μόσχα και το Κίεβο προκειμένου να ζητήσει δεσμεύσεις για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας.

«Xάσμα στο τραπέζι του διαλόγου»

Οι δύο πλευρές προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου εξαιρετικά συγκρατημένες για το αποτέλεσμα, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει θέσει ως βασικά αιτήματα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονιέτσκ και του Λουγκάντσκ, τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, και την αποστρατικοποίηση της. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρεί πως η λύση είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και ο διάλογος, με τον Ρώσο πρόεδρο. Όσον αφορά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, έχει δηλώσει ότι πλέον δεν ασκεί πιέσεις.

Συνομιλία Ερντογάν- Μπάιντεν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν σήμερα το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ, ο Λευκός Οίκος.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η «Τουρκία μπορεί να μιλά ταυτόχρονα στην Ουκρανία και στη Ρωσία» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να αποφύγουμε η κρίση να εξελιχθεί σε τραγωδία».

Οι δύο εμπόλεμες πλευρές συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός 12 ωρών, περιμετρικά των ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

«Ολα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι «συνομιλίες να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές», λέγοντας παράλληλα ότι έχει «περιορισμένες προσδοκίες».

Ωστόσο, ο Ουκρανός υπουργός αποκάλεσε πρόσφατα στο CNN τον Ρώσο ομόλογό του «σύγχρονο Ρίμπεντροπ», χρησιμοποιώντας το όνομα του υπουργού του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...