Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα 53,6 δισ. δολάρια φτάνει η βοήθεια των ΗΠΑ – Η κατανομή των χρημάτων του νέου πακέτου

 Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς τους Ουκρανούς ανέρχεται στα 53,6 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου των 40 δισ. δολαρίων που ενέκρινε η Γερουσία, με το νομοσχέδιο, πλέον, να προωθείται στον Λευκό Οίκο για να το υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε: «Συγχαίρω το Κογκρέσο γιατί στέλνει ένα ξεκάθαρο δικομματικό μήνυμα σε όλον τον κόσμο πως ο λαός των ΗΠΑ στέκεται ενωμένος με τον γενναίο λαό της Ουκρανίας, ο οποίος υπερασπίζεται την Δημοκρατία του και την ελευθερία».

«Είναι ένα μεγάλο πακέτο και θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του ουκρανικού λαού καθώς αγωνίζεται για την επιβίωσή του», είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία, που ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα 86-11 υπέρ του «ναι». «Εγκρίνοντας αυτήν την κατεπείγουσα βοήθεια, η Γερουσία μπορεί τώρα να πει στον ουκρανικό λαό: η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Πραγματική βοήθεια. Σημαντική βοήθεια. Βοήθεια που θα διασφαλίσει τη νίκη των Ουκρανών», πρόσθεσε.

Επίσης, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποδέσμευση 6 δισ. δολαρίων ώστε η Ουκρανία να εξοπλιστεί με θωρακισμένα οχήματα και να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της. Περίπου 9 δισ. δολάρια θα δοθούν εξάλλου για να διασφαλιστεί «η συνέχιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».

Υπενθυμίζεται, ότι στα μέσα Μαρτίου το Κογκρέσο είχε ήδη αποδεσμεύσει περίπου 14 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όμως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητούσε εδώ και πολλές εβδομάδες μια σημαντική τροποποίηση στον προϋπολογισμό ώστε να στηρίξει την Ουκρανία σε αυτή τη νέα φάση του πολέμου.

Πώς κατανέμονται, όμως, τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια;

  • 11 δισεκατομμύρια είναι η αξία των οπλικών συστημάτων που προτίθεται να στείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Ουκρανία στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times».
  • Εννιά δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την αναπλήρωση των αποθεμάτων των όπλων που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
  • Περίπου 4 δισεκατομμύρια θα δοθούν στους Ευρωπαίους συμμάχους για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις.
  • Σχεδόν δύο δισεκατομμύρια θα δοθούν για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες.
  • Περίπου εννιά δισεκατομμύρια σε γενική οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
  • Πέντε δισεκατομμύρια σε βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής της Ουκρανίας.
  • Σχεδόν 100 εκατομμύρια θα διοχετευθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες.
TAGS

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...