Η Ουκρανία χάνει την επαφή με τα στρατεύματα σε «σκληρές μάχες» στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι έχασε την επαφή την Τετάρτη με τους τελευταίους Ουκρανούς υπερασπιστές της πόλης σε σφοδρές μάχες στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal .

Ο τελευταίος θύλακας της ουκρανικής αντίστασης αντέχει εδώ και εβδομάδες στο κρίσιμο λιμάνι της νοτιοανατολικής πόλης, η οποία κατά τα άλλα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Μια πρώτη ομάδα εκκενώμενων από το σημείο έφθασε σε ασφάλεια την Τρίτη, αλλά οι φόβοι αυξάνονται για όσους εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι αφού ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επίθεση.

"Δυστυχώς, οι σφοδρές μάχες στο φρούριο μας συνεχίζονται. Αλλά υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες ειρηνικοί άμαχοι εκεί. Υπάρχουν περισσότερα από 30 παιδιά που περιμένουν να διασωθούν", δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Η Μαριούπολη πολιορκείται εδώ και μήνες, με μεγάλα τμήματα της πόλης να έχουν μετατραπεί σε ερείπια ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοί της υπέφεραν χωρίς βοήθεια. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν παγιδευτεί στο εκτεταμένο εργοστάσιο χάλυβα μαζί με αμάχους που προστατεύονται από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία σχέση με τα παιδιά σήμερα, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μαζί τους για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αν είναι ασφαλή ή όχι», είπε ο Μποϊτσένκο.

"Προσευχόμαστε για τους ηρωικούς υπερασπιστές μας και τους ευχαριστούμε για τις ηρωικές ενέργειες που κάνουν σήμερα για ολόκληρη τη χώρα μας. Συγκράτησαν τον εχθρό και μας έδωσαν περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούμε", πρόσθεσε.





Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο εργοστάσιο νωρίτερα την Τετάρτη. Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε, «Δεν υπάρχει επίθεση», σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Και ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε αργότερα ότι η Ρωσία είχε μετακινήσει την πλειονότητα των δυνάμεών της που βρίσκονταν μέσα και γύρω από τη Μαριούπολη μακριά από την πόλη. Υπήρχαν περίπου 10 τακτικές ομάδες τάγματος, ή περίπου 10.000 στρατιώτες, στην πόλη, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Τώρα είναι περίπου 2.000, πρόσθεσαν. 

Οι υπόλοιποι έχουν μετακινηθεί βόρεια και είναι πιθανό να συμμετάσχουν στον αγώνα στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, είπε ο αξιωματούχος. 

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είπε επίσης ότι η Μόσχα προσπαθεί να αυξήσει τον ρυθμό της πρόσφατης επίθεσης της στα ανατολικά της χώρας, στην οποία η πλήρης κατάληψη της Μαριούπολης θα μπορούσε να είναι μια σημαντική συμβολική στιγμή.

https://www.nbcnews.com/news/world/ukraine-loses-contact-troops-heavy-fighting-azovstal-steel-plant-rcna27249

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τη νίκη στην πόλη πριν από δύο εβδομάδες και διέταξε τα στρατεύματά του να μην εισβάλουν στο εργοστάσιο αλλά να το σφραγίσουν για να μην μπορέσει να μπει ή να βγει τίποτα.

Βίντεο από εναπομείναντες μαχητές και μαρτυρίες εκτοπισμένων που κατάφεραν να βγουν από το Azovstal έχουν ζωγραφίσει μια απελπισμένη εικόνα ατελείωτων ρωσικών βομβαρδισμών, τραυματιών χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα και λιγοστών προμηθειών τροφίμων.

Μαχητές από το Σύνταγμα του Αζόφ, μια έμπειρη εθελοντική δύναμη με νεοναζιστικές ρίζες που υπερασπίζεται το εργοστάσιο χάλυβα, δημοσιεύουν τακτικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιγράφουν τις ρωσικές επιθέσεις και τις συνθήκες μέσα στην τοποθεσία.

Το σύνταγμα του Αζόφ δήλωσε την Τρίτη σε βίντεο στο Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια «ισχυρή επίθεση».

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια ισχυρή επίθεση στο έδαφος του εργοστασίου Azovstal, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων, τανκ, προσπαθειών προσγείωσης με βάρκα και μεγάλου αριθμού πεζικού», ο υποδιοικητής του Συντάγματος Azov, Sviatoslav Palamar. , είπε στο βίντεο.

Η Ουκρανία και οι διεθνείς υπηρεσίες βοήθειας διαπραγματεύονταν για την απελευθέρωση αμάχων και είπαν ότι ελπίζουν να πάρουν περισσότερα τις επόμενες ημέρες.

Οι Artem Grudinin Reuters και Courtney Kube συνεισέφεραν .

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...