Δημοψήφισμα γιά πολίτες της Νότιας Οσετίας θα απαντήσουν στο ερώτημα: «Υποστηρίζετε την ένωση Νότιας Οσετίας και Ρωσίας;».

 Ο σημερινός πρόεδρος της Νότιας Οσετίας, Ανατόλι Μπιμπίλοφ, υπέγραψε διάταγμα για τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος για την ένταξη αυτής της δημοκρατίας στη Ρωσία στις 17 Ιουλίου. Στο επικείμενο δημοψήφισμα, οι πολίτες της Νότιας Οσετίας θα απαντήσουν στην ερώτηση: «Υποστηρίζετε την ένωση Νότιας Οσετίας και Ρωσίας;». «Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 16 του Συντάγματος της Νότιας Οσετίας, αποφασίζω να οριστεί το δημοψήφισμα της Νότιας Οσετίας για την ένωση με τη Ρωσία για τις 17 Ιουλίου 2022», αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Νότιας Οσετίας.

 Ο κανονισμός τίθεται σε ισχύ την ημέρα της υπογραφής του. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Νότιας Οσετίας την Παρασκευή ενέκρινε και έστειλε πακέτο εγγράφων στον πρόεδρο σχετικά με το δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία. 

Η Kristina Avlohova, γραμματέας της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, δήλωσε στο TASS νωρίτερα ότι ο πρόεδρος θα επανεξετάσει το πακέτο εντός δέκα ημερών και θα το υποβάλει στο Ανώτατο Δικαστήριο της δημοκρατίας με αντίστοιχο αίτημα να το ελέγξει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 Ο Μπιμπίλοφ είπε στις 30 Μαρτίου ότι η Νότια Οσετία θα λάβει νομικά μέτρα για να ενταχθεί στη Ρωσία. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Άλαν Τανττάγιεφ δήλωσε ότι δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία θα διεξαχθεί στο εγγύς μέλλον. Οι λίστες υπογραφών για την υποστήριξη του δημοψηφίσματος υποβλήθηκαν στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Νότιας Οσετίας στις 6 Μαΐου. 

 Εν τω μεταξύ, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Οσετίας, Άλαν Γκαγκλόγιεφ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο TASS ότι θα διοργανωθεί δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας του στη Ρωσία όταν η Μόσχα καταλάβει ότι είναι ώρα γι' αυτό. «Δεν είναι μονόπλευρη διαδικασία.

 Πρέπει να κατανοήσουμε τον στρατηγικό μας εταίρο τη Ρωσία. «Μόλις λάβουμε το σήμα, μόλις καταστεί σαφές ότι έχει έρθει η ώρα, σίγουρα θα κάνουμε αυτό το δημοψήφισμα», είπε ο Γκαγκλόγιεφ. Η στάση της Μόσχας απέναντι στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία αποτέλεσε προηγούμενο για τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία. 

 Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε τις ουκρανικές περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ ως ανεξάρτητες και εισέβαλε στην Ουκρανία τρεις ημέρες αργότερα. 

Η Γεωργία είπε ότι τα σχέδια για οποιοδήποτε δημοψήφισμα είναι απαράδεκτα. Οι κινήσεις της Νότιας Οσετίας για ένταξη στη Ρωσία θα προκαλούσαν σίγουρα την έντονη καταδίκη από τη Δύση.

see more

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...