Ο Dow βυθίζεται πάνω από 1.000 μονάδες καθώς εντείνονται οι φόβοι για την οικονομία

 Οι μετοχές σημείωσαν βουτιά την Πέμπτη — με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones να πέφτει πάνω από 1.000 μονάδες — καθώς οι επενδυτές ανησυχούν εκ νέου για τους μεγάλους οικονομικούς δείκτες που δημιούργησαν φόβους για πιθανή ύφεση. Ο βαρύς από την τεχνολογία Nasdaq χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά, με πτώση 5%.

Το sell-off ήταν μια απότομη αντιστροφή της τύχης, αφού οι αγορές σημείωσαν μεγάλα κέρδη την Τετάρτη, ένα χτύπημα που προκλήθηκε από προσωρινή σύγχυση σχετικά με την προσέγγιση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια φέτος.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το απόγευμα της Τετάρτης και ορισμένοι επενδυτές πίστευαν ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί προσεκτικά μετά από αυτό λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση . Αυτό οδήγησε σε ένα τεράστιο, αλλά φευγαλέο, ράλι στο χρηματιστήριο, με τον Dow Jones να κλείνει 932 μονάδες ή 2,8%.

Αυτά τα κέρδη εξατμίστηκαν την Πέμπτη εν μέσω ανανεωμένων φόβων για την ικανότητα της οικονομίας να ανακτήσει τη δυναμική της μετά τη συρρίκνωσή της τους πρώτους τρεις μήνες του 2022.

Εκατομμύρια συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς επανεντάσσονται τώρα στο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με στοιχεία.

Οι τεχνολογικές μετοχές υποχώρησαν σκληρά. Η Apple υποχώρησε 5,6%, η Google έχασε 4,8% και η Amazon έπεσε 7,6%. (Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είναι ιδιοκτήτης της Washington Post.)

Το Twitter ήταν ένα από τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, κλείνοντας σχεδόν 2,7 τοις εκατό όταν ο Elon Musk είχε παραγγείλει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από τις επενδυτικές εταιρείες Silicon Valley, Andreessen Horowitz και Sequoia Capital, τον ιδρυτή της Oracle, Larry Ellison και άλλους. Η έγχυση σηματοδότησε σημαντική επικύρωση της επιδίωξης του δισεκατομμυριούχου για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και αύξησε την πιθανότητα να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Ωστόσο, οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν κατά 8,3% εν μέσω ανησυχιών ότι η εστίαση του Μασκ στο Twitter μπορεί να μειώσει την εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του.


Οι επενδυτές που αποστρέφονται τον κίνδυνο υποστήριξαν επίσης τα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin και το Ethereum υποχώρησαν το καθένα περισσότερο από 8 τοις εκατό.


«Το ξεπούλημα των μετοχών της Πέμπτης υποδηλώνει ότι η … δράση της Τετάρτης στην αγορά ήταν ένα ράλι ανακούφισης», δήλωσε ο Zach Stein, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Carbon Collective. «Δεν έχουμε ακόμη ξεφύγει από το δάσος, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι ενέργειες της Federal Reserve θα δαμάσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση. Οι ανησυχίες που προκάλεσαν τη διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς τους τελευταίους μήνες, όπως ο πληθωρισμός, ο πόλεμος της Ρωσίας και της Ουκρανίας και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, εξακολουθούν να υπάρχουν και δεν έχουν ακόμη επιλυθεί».

Ο Dow ολοκλήρωσε την ημέρα με διολίσθηση 3,1 τοις εκατό για να τερματίσει στις 32.997, από το υψηλό του Ιανουαρίου των 36.800 μονάδων. Ο δείκτης S&P 500 βυθίστηκε 153 μονάδες, ή 3,6%, ενώ ο Nasdaq ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος, δίνοντας πίσω σχεδόν 650 μονάδες, ή 5 τοις εκατό.

Ήταν η χειρότερη συνεδρίαση για τους τρεις κύριους δείκτες το 2022 και η χειρότερη ημέρα για τους Dow και Nasdaq από το 2020.

Οι έμποροι που αναζητούσαν ασφαλέστερα στοιχήματα ανέβασαν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 3,04%, το υψηλότερο σημείο από το 2018.

Οι άγριες διακυμάνσεις μεσοβδόμαδα, είπαν οι ειδικοί, υποδηλώνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία καθώς προσπαθεί να βγει από την πανδημία του κορωνοϊού . Στις πρώτες ημέρες της πανδημίας, οι πληρωμές τόνωσης και οι μειώσεις επιτοκίων πλημμύρισαν την οικονομία με μετρητά και πιστώσεις για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολύ διαφορετική στρατηγική, περιορίζοντας την ομοσπονδιακή βοήθεια και αυξάνοντας τα ποσοστά. Αυτό τραβά την οικονομία σε διαφορετικές κατευθύνσεις, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται και την ανάπτυξη να επιβραδύνεται, αλλά οι προσλήψεις να παραμένουν ισχυρές.

Μερικές από αυτές τις δυνάμεις βοήθησαν να επανέλθουν περίπου1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ το περασμένο έτος, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων του Υπουργείου Εργασίας, χαλαρώνοντας κάπως την αγορά προσλήψεων και μετριάζοντας τα κέρδη των μισθών, αν και οι μέσες ωριαίες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα συνεχίστηκαν προς τα πάνω.

Η αύξηση των επιτοκίων της Fed την Τετάρτη - η δεύτερη από τις επτά που προβλέπονται για το 2022 - θα μπορούσε να κάνει τον δανεισμό πιο ακριβό για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά. Αυτό υποτίθεται ότι θα μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Αλλά οι αξιωματούχοι της Fed προσπαθούν να αυξήσουν τα επιτόκια με τέτοιο ρυθμό που να μην καταπνίγει εντελώς την οικονομική ανάπτυξη, μια ισορροπία που είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Εάν η οικονομία κρυώσει πολύ γρήγορα, θα μπορούσε να πέσει σε ύφεση, που γενικά ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης.



Αυτές ήταν μεταξύ των ανησυχιών που οδήγησαν τους επενδυτές να ξεπουλήσουν επενδύσεις στο χρηματιστήριο την Πέμπτη.

«Η ήπια προσγείωση είναι δύσκολο να επιτευχθεί στη νομισματική πολιτική», δήλωσε η Nancy Davis, ιδρύτρια της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Quadratic Capital Management.

Το Υπουργείο Εργασίας πρόκειται να δημοσιεύσει μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή που οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα παρουσιάσουν βραδύτερη αύξηση των προσλήψεων και των μισθών. Οι εργοδότες των ΗΠΑ δημοσίευσαν ρεκόρ 11,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας τον Μάρτιο και 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι εγκατέλειψαν ή άλλαξαν δουλειά, αντανακλώντας την έντονη ζήτηση για ταλέντο και την τόλμη των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome H. Powell ανέφερε την «εξαιρετικά, ιστορικά» στενή αγορά εργασίας ως κύριο λόγο που λέει ότι η οικονομία μπορεί να αντέξει υψηλότερα επιτόκια χωρίς να πέσει σε ύφεση.

«Για να σταθεροποιήσουμε την αγορά, πρέπει να δούμε μια πιο αδύναμη έκθεση για τις θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Chris Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία ερευνών αγοράς FWD Bonds. «Η αγορά χρειάζεται κάτι, οτιδήποτε σε αυτήν την έκθεση, ίσως είναι οι μισθοί, που θα πει στη Fed να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων».

Πολλά από αυτά, λένε οι ειδικοί, οφείλονται στις κυματιστικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει κρουστικά κύματα στις ενεργειακές αγορές καθώς οι δυτικές κυρώσεις καταρρίπτουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Κρεμλίνου και ανακατεύουν την παγκόσμια αγορά για το ποιος μπορεί να αγοράσει ενέργεια από ποιον.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση. Το RBOB, το σημείο αναφοράς βενζίνης πριν από την αγορά, διαπραγματεύτηκε στα 3,67 δολάρια στο κλείσιμο της αγοράς της Πέμπτης, αυξημένο κατά 90 σεντς το γαλόνι από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις πέρασαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η απότομη άνοδος του κόστους της βενζίνης αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ του μηνιαίου πληθωρισμού τον Μάρτιο, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία.

Οι επενδυτές πρέπει να σηματοδοτήσουν όχι και τόσο διακριτικά στη Fed ότι προτιμούν να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά για να σταθεροποιήσουν τη Wall Street, ακόμη και ενόψει του πληθωρισμού των καταναλωτών που είχε δευτερογενείς επιπτώσεις στα εταιρικά κέρδη.

Οι αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου Etsy και eBay έχασαν 17 τοις εκατό και 12 τοις εκατό, αντίστοιχα, την Πέμπτη, καθώς η ύφεση των καταναλωτικών δαπανών, το κόστος ενέργειας και τα εμπόδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μείωσαν τα εταιρικά κέρδη.

Οι λιανοπωλητές Walmart και Target επέστρεψαν ο καθένας περίπου 2 τοις εκατό, αλλά ήταν ελαφρώς πιο απομονωμένοι από αυτά τα κόστη.

Η Rachel Siegel και η Abha Bhattarai συνέβαλαν σε αυτήν την έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...