ΗΠΑ: Προχωρά στην εισαγωγή ρωσικού λιπάσματος – Το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να δώσει εξηγήσεις Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, φαίνεται να μην έβαλε στη «μαύρη λίστα» ρωσικά αγροτικά προϊόντα ή λιπάσματα, παρά την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

 Ένα δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει ρωσικό λίπασμα κατευθύνεται προς την Αμερική, εν μέσω εκτεταμένης ανησυχίας ότι οι παγκόσμιες τιμές των λιπασμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις τροφίμων.

Το δεξαμενόπλοιο Johnny Ranger με σημαία Λιβερίας,

έχει προγραμματιστεί να φτάσει στη Νέα Ορλεάνη με περίπου 39.000 τόνους διαλύματος ουρίας νιτρικού αμμωνίου, ένα λίπασμα που παράγεται με συνδυασμό ουρίας, νιτρικού οξέος και αμμωνίας.

Σύμφωνα με το Tanjug, το πλοίο φορτώθηκε τον περασμένο μήνα στην Αγία Πετρούπολη και προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμες λεπτομέρειες για τον Ρώσο πωλητή και τον Αμερικανό αγοραστή.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Τελωνείων και Ασφάλειας των Συνόρων των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση. Ακόμη και η διοίκηση του Προέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν δεν έβαλε στη «μαύρη λίστα» ρωσικά αγροτικά προϊόντα ή λιπάσματα, μετά την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι κορυφαίοι εξαγωγείς λιπασμάτων, βασικό συστατικό για τη διασφάλιση υψηλών αποδόσεων σε καλαμπόκι, σόγια, ρύζι και σιτάρι. Αμερικανοί, αλλά και αγρότες σε όλο τον κόσμο, έχουν μειώσει τη χρήση λιπασμάτων λόγω των υψηλών τιμών, αλλά και της έκτασης που σχεδιάζουν να καλλιεργήσουν.

Η Αμερική εισήγαγε λίπασμα νιτρικού αμμωνίου ουρίας αξίας 262,6 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία πέρυσι και η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ήρε τους βαρείς δασμούς αντιντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων στο λίπασμα νιτρικού αμμωνίου ουρίας από τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να μειώσει τις ελλείψεις και τις αυξανόμενες τιμές.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...