Θρίλερ με τον Nord Stream 1 – Επανέναρξη την Πέμπτη «βλέπουν» Ρώσοι αξιωματούχοι

 Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της επαναλειτουργίας ή όχι του Nord Stream 1 μόλις ολοκληρωθούν οι δεκαήμερες προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στις 21 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Ρωσία θα αποκαταστήσει την παροχή φυσικού αερίου εγκαίρως, αλλά στα επίπεδα προ της 11ης Ιουλίου. Η Gazprom εκείνη την περίοδο είχε μειώσει την τροφοδοσία στο 40%, επικαλούμενη καθυστέρηση στην παράδοση τουρμπίνας από τον Καναδά.



«Η Gazprom θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την 11η Ιουλίου» δήλωσε μια από τις πηγές σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1 από την Πέμπτη.

Η εφημερίδα Kommersant έγραψε χθες, επικαλούμενη άτομα που είναι γνώστες του θέματος, ότι ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα αεροπορικώς στην Γερμανία στις 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των επισκευαστικών εργασιών. Μια από τις πηγές ανέφερε ότι η τουρμπίνα είναι αδύνατον να εγκατασταθεί εκ νέου έως τις 21 Ιουλίου. Η εταιρεία Gazprom και Nord Stream 1, δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν το ζήτημα.

Νωρίτερα η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει ότι ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει μετά τις εργασίες συντήρησης.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες η υπόθεση εργασίας γίνεται με βάση το χειρότερο σενάριο της πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, “είναι αδύνατον να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσει η Gazprom“.

Τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στις Βρυξέλλες η Κομισιόν. Η μείωση της ζήτησης, η επαναφορά του λιγνίτη, η συνέχιση της χρήσης των πυρηνικών σταθμών, αλλά και το όριο στη θερμοκρασία ψύξης – θέρμανσης είναι μεταξύ των σημείων στα οποία εστιάζει η Επιτροπή. Μετά την αυριανή παρουσίαση, θα γίνει μία πρώτη συζήτηση αργότερα την τετάρτη σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων.

Πηγή: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...