Φωτιά στο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο HMS Victorious

 Το πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης HMS Victorious S29 Vanguard του Βασιλικού Ναυτικού το οποίο βρισκόταν σε μια μυστική αποστολή στον Βόρειο Ατλαντικό, αναδύθηκε στην επιφάνεια και επέστρεψε στη βάση του μετά από πυρκαγιά, αναφέρουν βρετανικές πηγές.

Πηγές του Βασιλικού Ναυτικού ανέφεραν στη Sun ότι κάθε μέλος του πληρώματος που βρίσκονταν στο υποβρύχιο των 3 δισεκατομμυρίων λιρών έλαβε εντολή να αναλάβει δράση αφού ο πλοίαρχος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ώρα του συμβάντος το υποβρύχιο έφερε πυρηνικούς πυραύλους Trident 2.

Το υποβρύχιο ηλικίας 30 ετών – το οποίο έχει καθυστερήσει μια σημαντική αναβάθμιση- αναδύθηκε στην επιφάνεια στον Βόρειο Ατλαντικό για να καθαρίσει από τους τοξικούς καπνούς. Στη συνέχεια επέστρεψε στη βάση του στο HMNB Clyde στο Faslane της Σκωτίας.

Το υποβρύχιο 16.000 τόνων είναι ένα από τα τέσσερα που παρέχει 24ωρες περιπολίες πυρηνικής αποτροπής. Όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν ήταν αυτός ο ρόλος του.

«Η συνεχής αποτροπή στη θάλασσα δεν επηρεάζεται, αλλά δεν σχολιάζουμε τις λεπτομέρειες των επιχειρήσεων μας», δήλωσε εκπρόσωπος του Βασιλικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  ως αποτέλεσμα της φωτιάς, ματαιώθηκε “μια εξαιρετικά ευαίσθητη επιχείρηση”.

Περισσότερα από 130 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο υποβρύχιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήταν εκτός υπηρεσίας, κλήθηκαν σε δράση για να περιορίσουν τη φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το πλήρωμα φόρεσε ειδικές στολές hazmat καθώς ο καπνός ξεπηδούσε από ένα διαμέρισμα που στεγαζόταν ένα ηλεκτρικό σύστημα.

Μια πηγή του Ναυτικού φέρεται να είπε:  «Η φωτιά κατέστρεψε έναν ηλεκτρικό μετατροπέα AC σε DC.

Το περιστατικό λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψιν αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε και δεν υπήρξε σοβαρή ζημιά στο υποβρύχιο.

Κάθε μέλος του Βασιλικού Ναυτικού είναι πιστοποιημένος πυροσβέστης.

Αυτό διασφαλίζει ότι τα πλοία και τα υποβρύχιά μας είναι σε θέση να ανταποκρίνονται σε περιστατικά γρήγορα και αποτελεσματικά, διασφαλίζοντας ότι δεν επηρεάζονται τα επιχειρησιακά αποτελέσματα».

Οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι η αιτία της έκτακτης ανάγκης ήταν ένα σφάλμα σε μια αυτόνομη ηλεκτρική μονάδα που μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα σε DC, για χρήση σε πολλά από τα συστήματα του υποβρυχίου.

14 μηνύματα EMERGENCY ACTION MESSAGES (EAM) – 18 σήμερα;

Ανησυχία προκαλεί επίσης και το γεγονός πως ο Στρατός των ΗΠΑ διαβίβασε 14 μηνύματα EMERGENCY ACTION MESSAGES (EAM) σε μία ημέρα, κάτι πρωτοφανές.

Πιο αναλυτικά, ο στρατός των ΗΠΑ διαβίβασε το εκπληκτικό νούμερο των 14 Μηνυμάτων Έκτακτης Δράσης (EAM’s) στις αμερικανικές δυνάμεις παγκοσμίως. Συνήθως, δεν υπάρχει κανένα μήνυμα.

Όταν όμως κάτι συμβαίνει, μπορεί να είναι μέχρι τρία το πολύ .

Σε μία ημέρα διαβιβάστηκαν 14.  Αυτό συνέβη χτες. Σήμερα υπάρχουν πληροφορίες για 18 ΕΑΜ με την ημέρα να μην έχει τελειώσει. Αν η πληροφορία αυτή επαληθευτεί τότε μιλάμε για 32 μηνύματα ΕΑΜ σε 48 ώρες!

Τα ΕΑΜ χρησιμοποιούνται για να επικοινωνούν άμεσα και με ασφάλεια οι πυρηνικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Πρόκειται για κάποιου είδους “οδηγία”.

Στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου πυρηνικών πυρηνικών όπλων (NC2) του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα Μήνυμα Δράσης Έκτακτης Ανάγκης (EAM) είναι ένα προδιαμορφωμένο μήνυμα που κατευθύνει τις πυρηνικές και πυρηνοκίνητες δυνάμεις.

Image

Image

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...