Ρωσικό Su-35S καταρρίπτει ουκρανικό α/φ με μεγάλου βεληνεκούς R-37 (vid.)

 Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ένα ρωσικό Su-35S φέρεται να κατέρριψε ένα απροσδιόριστου τύπου ουκρανικό μαχητικό, χρησιμοποιώντας τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37M. 

Ρωσικά μαχητικά Su-35S και Su-30SM βρίσκονταν σε αεροπορική περιπολία όταν φέρεται να εντόπισαν ένα άγνωστο ουκρανικό αεροσκάφος το οποίο και κατέστρεψαν. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από εξόδους των Su-35S και Su-30SM την 1η Νοεμβρίου.


«Σύμφωνα με τις οδηγίες, απογειώθηκα και πετώντας στην ζώνη επιχειρήσεων ανακάλυψα ένα εχθρικό αεροσκάφος. Αναγνώρισα το αεροσκάφος, το “κλείδωσα” και εκτόξευσα έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς. Πεπεισμένος ότι ο στόχος χτυπήθηκε, βγήκα από την αεροπορική μάχη», είπε ο Alexander, ένας από τους πιλότους των μαχητικών Su-35S.


Η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς


Ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς φαίνεται να είναι ο R-37M (ή RVV-BD), σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έκανε ο βετεράνος πιλότος της Ινδικής Αεροπορίας (IAF) Vijainder Thakur. Ο Thakurμ βάσει του βίντεο,  επεσήμανε ότι το Flanker ήταν οπλισμένο με «πλήρες φάσμα ρωσικών πυραύλων αέρος-αέρος», που περιελάμβανε ένα R-37M (επίσης γνωστό ως RVV-BD). στον πυλώνα κάτω από την άτρακτο, δύο πύραυλους R-77-1 και δύο πύραυλους R-73 σε πυλώνες πτερυγίων.


Το αεροσκάφος φαίνεται επίσης να φέρει έναν πύραυλο αντιραντάρKh-31P.  Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα Su-35S εθεάθη οπλισμένο με R-37M στην Ουκρανία. Ένα ουκρανικό αεροσκάφος Su-27 φέρεται να επλήγη τον  Οκτώβριο με έναν R-37M, που φέρεται να εκτοξεύτηκε από ρωσικό μαχητικό Su-57 πέμπτης γενιάς. Σύμφωνα με τον Thakur, η Ρωσία πιθανώς εντείνει τη χρήση του R-37M μεγάλης εμβέλειας για αποφύγουν τα μαχητικά της τον εντοπισμό από τα αμερικανικά AWACS και τους ουκρανικούς πυραύλους S-300.


Ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς επιτρέπει στα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη να καταρρίπτουν ουκρανικά μαχητικά που πετούν σε περιβάλλον ισχυρής αεράμυνας. Τα Su-35S και Su-30SM παρέχουν αεροπορική κάλυψη αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης, όπως τα Su-25 και σε επιθετικά ελικόπτερα. Επίσης ο Kh-31P που φαίνεται στο Flanker θα μπορούσε να καταστρέψει ουκρανικά ραντάρ αεράμυνας που είναι ενεργοποιημένα.


Πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37M (AAM)


Ο R-37M είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς (AAM) ικανός να πλήξει εναέριους στόχους υψηλής ταχύτητας από απόσταση άνων των 300 χιλιόμετρων.  Είναι επίσης γνωστός ως AA-13 στη Δύση ή RVV-BD, μια ονομασία που χρησιμοποιείται για τις ρωσικές παραλλαγές της σειράς R που κατασκευάζονταν νωρίτερα στην Ουκρανία. Η σειρά RVV λέγεται ότι είναι πιο προηγμένη και διαθέτει μόνο ρωσικά απάρτια.


Ο πύραυλος είναι προϊόν της Vympel.  Προέρχεται από τον R-37 AAM της σοβιετικής εποχής που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 για τα MiG-31M Foxhound. Η ανάπτυξη του πυραύλου ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Ο R-37M αναβαθμίστηκε ώστε να είναι συμβατός με τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς Su-30, Su-35 και πέμπτης γενιάς Su-57.


Διαθέτει κινητήρα στερεού καυσίμου, δικό του ραντάρ και σύστημα αδρανειακής πλοήγησης, ενώ μπορεί να λαμβάνει ενημερώσεις στη από το αεροσκάφος φορέα. Όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι μπορεί να “κλειδώσει” στόχο με ίχνος ηλεκτρονικής διατομής 54 τ.π. σε απόσταση άνω των 40 χλμ. Ο R-37M μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή. Ο πύραυλος σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση των εχθρικών αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίσης από μεγάλες αποστάσεις.


R-37M

ags: , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...