Η Ρωσία δίνει 24 μαχητικά Su-35 στο Ιράν… ανησυχία στο Ισραήλ

 Δυτικές πηγές πληροφοριών που παρακολουθούν τις συμφωνίες ασφαλείας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας αναφέρουν ότι η Μόσχα θα παράσχει σύντομα μια πλήρη μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στην Τεχεράνη. Προφανώς θα πρόκειται για 24 μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-35, που αρχικά κατασκευάστηκαν για την Αίγυπτο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που τορπιλίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Οι Ρώσοι αναζητούσαν αγοραστές για το απούλητο πλεόνασμα και φαίνεται ότι η Τεχεράνη θα πάρει αυτά τα αεροπλάνα πολύ σύντομα. Σύμφωνα με μια έκθεση πληροφοριών, Ιρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται ήδη σε αυτά τα αεροπλάνα. Η ιρανική Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη υψηλής ποιότητας. Επί του παρόντος στηρίζονται σε αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής από τη δεκαετία του 1970 από την περίοδο πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.


Μέχρι στιγμής, το Ιράν έχει προμηθεύσει 1.700 drones αυτοκτονίας στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναμένει να προμηθεύσει άλλα 300 στο εγγύς μέλλον. Σε αντάλλαγμα, η Τεχεράνη θα πρέπει να λάβει συστήματα αεράμυνας από τη Μόσχα, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία εν όψει μιας πιθανής ισραηλινής επίθεσης.


Το Ισραήλ θεωρεί ότι αυτές οι συμφωνίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ευκαιρία για αυτό, στο βαθμό που τελικά οι προθέσεις του Ιράν θα ήταν ξεκάθαρες – πολύ περισσότερο ακόμη και από τις παραβιάσεις της πυρηνικής συμφωνίας. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία στην Ιερουσαλήμ για την ικανότητα του Ισραήλ να επιτεθεί σε ιρανικούς στόχους στη Συρία, καθώς η Ρωσία ελέγχει τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας και μέχρι τώρα έχει επιτρέψει να πραγματοποιηθούν ισραηλινές επιθέσεις.


Ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται στο ιρανικό έδαφος επιτιθέμενοι σε εργοστάσια drones. Αυτό επιβεβαιώνει πληροφορίες από τον επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, που μεταδόθηκε την περασμένη Πέμπτη, ότι το Ιράν σχεδιάζει να επεκτείνει την προμήθεια προηγμένων όπλων στη Ρωσία. Ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ προειδοποίησε επίσης «για την πρόθεση του Ιράν να επεκτείνει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και την πρόθεσή του να αυξήσει την επιρροή του στις φιλικές μουσουλμανικές χώρες στην περιοχή με διάφορους τρόπους».

Tags:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...