Stupor: Η νέα συσκευή αντι-drone της Ρωσίας για ουκρανικά drones

 Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αναγνώρισης και κρούσης-αναγνώρισης αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα μαχητικά στον 21ο αιώνα. Υπήρχαν περισσότερα από 12 εκατομμύρια από αυτά στον πλανήτη το 2020.

Stupor: Η νέα συσκευή αντι-drone της Ρωσίας για ουκρανικά drones..

Τα drones μπορεί να είναι επικίνδυνα και στη ζωή των πολιτών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μαζικές επιθέσεις σε κρατικές εγκαταστάσεις και υποδομές. Τα παραδοσιακά συστήματα αεράμυνας δεν είναι σε θέση να χειριστούν αυτήν την πρόκληση.

Ένας μεγάλος αριθμός ιπτάμενων μηχανισμών μπορεί να υπερφορτώσει τους υπολογιστές οποιουδήποτε συστήματος αεράμυνας, διευκολύνοντας τα επιθετικά drones να εισχωρήσουν στον στόχο.

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το είδος κινδύνου, Ρώσοι μηχανικοί δημιούργησαν ισχυρά UAV ηλεκτρονικού πολέμου — Krasukha-4, Leer-3 και Moskva-1. Τέτοια συστήματα είναι σε θέση να ελέγχουν τον εναέριο χώρο για τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα γύρω. Μπορούν επίσης να καταστείλουν τα εποχούμενα ηλεκτρονικά όχι μόνο UAV, αλλά και αεροσκάφη.

Τα φτηνά drones μπορεί συχνά να εμφανίζονται στα περισσότερα απροσδόκητα μέρη. Τα βαριά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου είναι απολύτως άχρηστα σε αυτό το σημείο καθώς απαιτείται χρόνος για τη μεταφορά και την ανάπτυξή τους. Φορητά ηλεκτρομαγνητικά συστήματα κατηγορίας Stupor μπορεί να φανούν χρήσιμα σε αυτό το σημείο.

Φέτος άρχισαν να εμφανίζονται στο Donbass, καθώς και σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Το σύστημα Stupor αναπτύχθηκε από το Κύριο Κέντρο Έρευνας και Δοκιμών Ρομποτικής του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Το 2016, ονομάστηκε PARS — Ρωσικά αρχικά για το pribor aktivatsii rezhima spaseniya που μεταφράζεται ως η συσκευή για την ενεργοποίηση της λειτουργίας διάσωσης .

Ο σχεδιαστής της Stupor Dmitry Klochko ξεκίνησε τη δική του μικρή εταιρεία πριν από έξι χρόνια για το σχεδιασμό και την παραγωγή καινοτόμου τεχνολογίας. Στο εργαστήριό του εργάζονται οκτώ άτομα. Είναι σε θέση να παράγουν περίπου 100 Stupors το μήνα. Αρχικά, η συσκευή αντι-drone Stupor σχεδιάστηκε για να προστατεύει ιδιωτικές κατοικίες, γιοτ και άλλα ακριβά αντικείμενα.

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έδωσαν προσοχή στην εφεύρεση μέσα σε λίγους μήνες. Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2018, η αστυνομία χρησιμοποίησε συστήματα PARS για την προστασία των αθλητικών εγκαταστάσεων από drones. Ο ρωσικός στρατός έβαλε πρώτα τα νέα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου στη Συρία.

Ο Ντμίτρι Κλότσκο είπε ότι η ομάδα του έστειλε την πρώτη δοκιμαστική παρτίδα των δέκα Stupors στο Donbass, στο τάγμα Vostok. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: σε απόσταση έως και 500 μέτρων ή περισσότερο, η ηλεκτρομαγνητική συσκευή Stupor δημιουργεί έναν κώνο 16 μοιρών και αποκλείει αξιόπιστα το κανάλι μετάδοσης πληροφοριών μεταξύ του αεροσκάφους και του κέντρου ελέγχου.

Το Stupor καταστέλλει επίσης τη δορυφορική πλοήγηση, καθιστώντας αδύνατη την ενεργοποίηση του λεγόμενου "πρωτόκολλου ασφαλείας" - έναν αλγόριθμο που επιτρέπει στα drones να επιστρέφουν αυτόματα στη βάση. Επιπλέον, το Stupor δεν κάνει τα drones να πέφτουν στο έδαφος - η συσκευή τα κάνει να προσγειώνονται προσεκτικά σε μια περιοχή που έχει ορίσει ο χειριστής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μέριμνα Καλάσνικοφ εργάζεται ήδη με αυτό το έργο. Ειπώθηκε ότι η εταιρεία λάνσαρε μια σειρά προϊόντων REX. Σύντομα ενδέχεται να δοθούν ηλεκτρομαγνητικές συσκευές σε πεζικό, αλεξιπτωτιστές, πληρώματα πυροβολικού και αεράμυνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης ένα παρόμοιο σύστημα στη διάθεσή τους. Η αντι-drone της Battelle's Drone Defender εμφανίστηκε στην αγορά το 2015. Ζυγίζει 4,5 κιλά και η ακτίνα μάχης του δεν ξεπερνά τα τετρακόσια μέτρα. Η μπαταρία διαρκεί πέντε ώρες συνεχούς λειτουργίας.

Η ρωσική συσκευή διαρκεί έξι ώρες καθώς έχει δύο μπαταρίες. Σε κατάσταση αναμονής, το Stupor μπορεί να διαρκέσει δύο μήνες με μία μόνο φόρτιση.

Αναφορά

Οι ηλεκτρομαγνητικές συσκευές έχουν συνήθως εμβέλεια από 1,5 έως 2 χιλιόμετρα. Τέτοιες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εμπλοκή όλων των γνωστών συστημάτων πλοήγησης: GLONASS, GPS, BeiDou και Galileo.

Το Stupor έχει μήκος περισσότερο από ένα μέτρο και ζυγίζει περίπου 5,5 κιλά. Η συσκευή μπορεί να εξοπλιστεί με οπτικά σκοπευτικά ή σκοπευτικά.

Ειπώθηκε ότι η συσκευή Stupor μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ένα βοηθητικό όπλο - ένα λέιζερ που μπορεί να κάψει τη βιντεοκάμερα του drone.

Εγγραφείτε στο κανάλι Telegram Pravda.Ru , Facebook , Twitter , YouTube , RSS !

Όνομα συγγραφέα Alexander Artamonov


See more at https://english.pravda.ru/science/153260-stupor/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...