Ναυάγιο Τιτανικού: Σε κρίσιμο σημείο οι έρευνες για το υποβρύχιο – Ο ρόλος του Γάλλου ειδικού στο πλήρωμα

 O Πολ Ανρί Ναρζολέ, ένας από τους πιο φημισμένους ειδικούς για θέματα που συνδέονται με το ναυάγιο του Τιτανικού, έχει εμπειρία 25 ετών στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό

Μια σκληρή μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ομάδες διάσωσης του Καναδά και των ΗΠΑ που συμμετέχουν στην αναζήτηση του τουριστικού υποβρυχίου, το οποίο χάθηκε ενώ κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού.

Οι περισσότεροι διασώστες “χτενίζουν” την περιοχή σε βάθος έως και 4 χιλιομέτρων, ωστόσο βαθυσκάφος της αμερικανικής Ακτοφυλακής θα εξερευνήσει σε πολύ μεγαλύτερο βάθος.

Τη δυνατότητα αυτή έχουν και υποβρύχια ρομπότ, τα οποία είναι έτοιμο να προσφέρει – εφόσον ζητηθούν – το Explorers Club. Παράλληλα ειδικοί βρίσκονται σε σκάφη και στην επιφάνεια, καθώς θα μπορούσαν να λάβουν ραδιοκύμματα και σήματα GPS.

Reuters

Ο πιθανός ρόλος του Ναρζολέ

Δύο από τα συνολικά 5 άτομα του πληρώματος του τουριστικού υποβρυχίου είναι μέλη του Explorers Club. Πρόκειται για τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, Χάμις Χάρντινγκ και τον Γάλλο Πολ Ανρί Ναρζολέ, έναν από τους πιο φημισμένους ειδικούς για θέματα που συνδέονται με το ναυάγιο του Τιτανικού. Ο Χάρντινγκ έχει εμπειρία σε εξερευνήσεις, αλλά οι γνώσεις του Ναρζολέ είναι ακόμη πιο σημαντικές. Και τούτο γιατί ήταν επί 25 χρόνια στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζει τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθήσει για να δώσει στην επιχείρηση διάσωσης τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εντοπίσουν το υποβρύχιο. Θα μπορούσε ίσως να είναι αυτός που φρόντισε να ακουστούν τα «χτυπήματα»; Ειδικοί στο BBC τονίζουν πως η πιθανότητα αυτή αφήνει κάποιο ίχνος ελπίδας.

Η αποστολή διάσωσης θεωρεί ότι οι ήχοι, κοφτοί και έντονοι και σε σχετικά υψηλή συχνότητα θα μπορούσαν να προέρχονται από  χτύπημα τιτανίου ή άλλου μετάλλου πάνω σε σκληρό αντικείμενο μέσα στο υποβρύχιο. Σίγουρα διακρίνονται σε σχέση με τον «λευκό θόρυβο» του ωκεανού.

Reuters

Τι γνωρίζουμε για το υποβρύχιο Titan

Το υποβρύχιο έχει μήκος 6,7 μέτρων και βάρος 10.432 κιλών. Φτάνει σε βάθος έως και 4.000 μέτρων κάτω από τη θάλασσα.Έχει τη δυνατότητα να κινηθεί με ταχύτητα 4χλμ την ώρα. Στην κατάδυση η χρήση του GPS δεν είναι δυνατή. Ωστόσο έχει ένα ειδικό σύστημα μηνυμάτων, που επιτρέπει στο πλήρωμα να λαμβάνει οδηγίες από την ομάδα που βρίσκεται στο σκάφος, το οποίο το συνοδεύει από την επιφάνεια της θάλασσας. Το υποβρύχιο είναι «σφραγισμένο» από την έξω πλευρά, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί το πλήρωμα να το ανοίξει από μέσα.

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι της «Ν» στο Viber 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...