Σκηνικό παγκόσμιας σύγκρουσης: 11 ρωσικά και κινεζικά πλοία με τεράστια ισχύ πυρός σε διάταξη μάχης έξω από τις αμερικανικές ακτές της Αλάσκα!

 Ρωσία και Κίνα προχώρησαν σε κοινή ναυτική επιχείρηση εναντίον των ΗΠΑ στέλνοντας 11 πολεμικά πλοία με τεράστια ισχύ πυρός σε διάταξη μάχης έξω από τις αμερικανικές ακτές στην Αλάσκα. Προφανώς Ρώσοι και Κινέζοι προχώρησαν σε εικονική επίθεση εναντίον των αμερικανικών βάσεων.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, πρόκειται για για την μεγαλύτερη ναυτική δύναμη των δυο χωρών που πλησίασε ποτέ αμερικανικές ακτές.

Ο κοινός ρωσο-κινεζικός στολίσκος αναχώρησε από το Βλαδιβοστόκ στις 27 Ιουλίου, περιπολούσε κοντά στην Ιαπωνία και στη συνέχεια έπλευσε μέσω του στενού La Perouse από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας στη Θάλασσα του Οχότσκ στις 28 έως 29 Ιουλίου.

Δέκα από τα πλοία ήταν αντιτορπιλικά, φρεγάτες και κορβέτες του ρωσικού και κινεζικού ναυτικού και συγκεκριμένα τα RFS Admiral Panteleyev (548) και RFS Admiral Tributs (564), οι κορβέτες RFS Gremyashchiy (337) και RFS Hero Aldar Tsydenzhapov (339 το δεξαμενόπλοιο Pechenga, ενώ τα πλοία του PLAN ήταν τα κινεζικά αντιτορπιλικά CNS Guiyang (119) και CNS Qiqihar (121), οι φρεγάτες CNS Zaozhuang (542) Rizhao (598), το πετρελαιοφόρο CNS Taihu (889).

Το γεγονός αυτό ανάγκασε τους Αμερικανούς να στείλουν τέσσερα αντιτορπιλικά Arleigh Burke, να κινητοποιήσουν μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας ακόμη και περιπολικά αεροσκάφη P-8 Poseidon.

Συγκεκριμένα το αμερικανικό Ναυτικό έστειλε τα USS John S. McCain (DDG-56), USS Benfold (DDG-65),  USS Chung-Hoon (DDG-93) και USS John Finn (DDG-113).

Στις 19 Ιουλίου, Ρώσοι και Κινέζου ξεκίνησαν την κοινή ναυτική άσκηση “North/Cooperation – 2023”. Απ’ ότι φαίνεται, η άσκηση αυτή επεκτάθηκε προς… Αλάσκα.

Δείτε στα βίντεο τι ανέφεραν τα αμερικανικά ΜΜΕ

Έντεκα ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία έξω από τις αμερικανικές ακτές στην Αλάσκα!

Μια συνδυασμένη ρωσική και κινεζική ναυτική δύναμη επιχείρησε κοντά στις ακτές της Αλάσκας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε αυτό που σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς φαινόταν να είναι ο μεγαλύτερος τέτοιος στολίσκος που προσέγγισε τις αμερικανικές ακτές.

Έντεκα ρωσικά και κινεζικά πλοία έφτασαν κοντά στα Αλεούτια νησιά, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Είναι μια ιστορική πρωτιά», είπε ο Brent Sadler, ανώτερος ερευνητής στο Heritage Foundation και απόστρατος καπετάνιος του Πολεμικού Ναυτικού.

«Δεδομένου του πλαισίου του πολέμου στην Ουκρανία και των εντάσεων γύρω από την Ταϊβάν, αυτή η κίνηση είναι άκρως προκλητική».

Εκπρόσωπος της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα είχαν πραγματοποιήσει συνδυασμένη ναυτική περιπολία κοντά στην Αλάσκα, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό των πλοίων ή την ακριβή θέση τους.

“Ρωσικά πολεμικά πλοία και κινεζικά σκάφη έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή της Αρκτικής στο παρελθόν.

Αλλά το να βλέπεις αυτά τα πολεμικά πλοία να σχηματίζονται σε μια ομάδα σε διάταξη μάχης μαζί και να ενεργούν ταυτόχρονα μαζί, αυτό είναι σπάνιο», είπε ο υποναύαρχος Nathan Moore, ο οποίος ήταν διοικητής της ακτοφυλακής για την περιοχή της Αλάσκας μέχρι τον περασμένο μήνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιο περιστατικό. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Αμερικανοί απάντησαν με ένα μόνο πλοίο του Λιμενικού Σώματος στην παρουσία ενός καταδρομικού συνοδευόμενο από δύο ακόμη κινεζικά και τέσσερα ρωσικά πλοία.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, οι ΗΠΑ επέδειξαν «αμερικανική αποφασιστικότητα» στέλνοντας τέσσερα αντιτορπιλικά, μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ακόμη και περιπολικά αεροσκάφη P-8 Poseidon.Ο ναύαρχος Τζον Ακιλίνο, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων Ινδο-Ειρηνικού (INDO-PACOM), δήλωσε στο Φόρουμ Ασπεν για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, ότι «(οι κοινές) ασκήσεις και επιχειρήσεις της Κίνας και της Ρωσίας έχουν αυξηθεί. Προβλέπω ότι η συνεργασία τους θα γίνει ισχυρότερη και αυτό είναι ανησυχητικό».

Δείτε βίντεο

WSJ: «Ο μεγαλύτερος στόλος που προσέγγισε τις αμερικανικές ακτές»

Μια μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση Ρωσίας-Κίνας, η οποία περιγράφεται ως άνευ προηγουμένου σε μέγεθος, έχει προκαλέσει συναγερμό στο Πεντάγωνο, δεδομένου ότι έλαβε χώρα στα ανοιχτά της Αλάσκας, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να στείλουν τέσσερα πολεμικά πλοία και αεροπορικές δυνάμεις, σε μια πολύ σπάνια κίνηση.

Η Wall Street Journal έκανε λόγο «για τον μεγαλύτερο Στόλο που προσέγγισε τις αμερικανικές ακτές» στην πρόσφατη ιστορία!

Όπως γράφει η WSJ: «Έντεκα ρωσικά και κινεζικά πλοία έφτασαν κοντά στις Αλεούτιες Νήσους. Τα πλοία δεν μπήκαν ποτέ στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ και έκτοτε έφυγαν, ενώ παρακολουθούνταν από τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά και αεροσκάφη P-8 Poseidon».

Ο γερουσιαστής της Αλάσκας Νταν Σάλιβαν είπε σε συνέντευξη στο Fox News ότι οι ηγέτες του Κογκρέσου ενημερώθηκαν από το Πεντάγωνο την περασμένη εβδομάδα για το περιστατικό!

Όπως τόνισε φανερά ενοχλημένος:

«Είτε ζείτε στην Αλάσκα όπως εγώ, είτε στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν μια πολύ μεγάλη ναυτική δύναμη των δύο κύριων αντιπάλων μας, έρχεται τόσο κοντά στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό είναι ανησυχητικό .

Εδραιώνει την ιδέα ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή αυταρχικής επιθετικότητας υπό την ηγεσία των δικτάτορων στο Πεκίνο και τη Μόσχα, οι οποίοι είναι ολοένα και πιο επιθετικοί».

Συνέκρινε επίσης την πρόσφατη περιπολία με ένα περιστατικό το καλοκαίρι του 2022, όταν επτά κινεζικά και ρωσικά πλοία πραγματοποίησαν παρόμοιες περιπολίες στην περιοχή.

«Το περασμένο καλοκαίρι το κινεζικό και το ρωσικό ναυτικό διεξήγαγαν παρόμοια επιχείρηση στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας», είπε ο Σάλιβαν.

«Δεδομένου ότι η απάντησή μας ήταν χλιαρή, ενθάρρυναν σθεναρά τους ανώτερους στρατιωτικούς ηγέτες να είναι έτοιμοι με μια πολύ πιο σθεναρή απάντηση σε περίπτωση που συμβεί άλλη μια τέτοια κοινή κινεζο-ρωσική ναυτική επιχείρηση στα ανοικτά των ακτών μας.

Για αυτόν τον λόγο, με ενθουσίασε όταν είδα ότι αυτή η τελευταία εισβολή αντιμετωπίστηκε με τέσσερα αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα… ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διστάσουν να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα στην Αλάσκα».

Η Βόρεια Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε μια δήλωση στην οποία επιβεβαίωσε τη ναυτική περίπολο και ότι τα θαλάσσια μέσα «διεξήγαγαν επιχειρήσεις» για τη διατήρηση της ασφάλειας των ΗΠΑ και του Καναδά.

«Αεροπορικά και θαλάσσια μέσα υπό τις διαταγές μας διεξήγαγαν επιχειρήσεις για να διασφαλίσουν την άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Η περίπολος παρέμεινε στα διεθνή ύδατα και δεν θεωρήθηκε απειλή».

Παρόλο που η διοίκηση δεν διευκρίνισε τον αριθμό των κινεζικών και ρωσικών σκαφών που βρίσκονταν στην περιοχή ή την ακριβή τοποθεσία τους, γερουσιαστές στην Αλάσκα επιβεβαίωσαν ότι αποτελούνταν από 11 συνολικά πλοία. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι έφτασαν κοντά στα Αλεούτια νησιά.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας, Liu Pengyu, είπε ότι το κινεζικό και το ρωσικό ναυτικό «διεξήγαγαν κοινές θαλάσσιες περιπολίες σε σχετικά ύδατα» και ότι οι περιπολίες δεν «στόχευαν» κανέναν συγκεκριμένα.

«Σύμφωνα με το ετήσιο σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των κινεζικών και ρωσικών στρατιωτικών, τα πλοία των δύο χωρών πραγματοποίησαν πρόσφατα κοινές θαλάσσιες περιπολίες σε σχετικά ύδατα στον δυτικό και βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό», δήλωσε ο Pengyu.

«Αυτή η ενέργεια δεν στοχεύει σε κανένα τρίτο μέρος και δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση».

Δείτε βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...