Bayraktar TB2 στα χέρια Ρώσων: Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν στη βάση της Wagner στο Μάλι

 Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar εντοπίστηκαν σε στρατιωτική βάση που διατηρεί η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner στο Μάλι, όπως αναφέρει ο ερευνητικός ιστότοπος The Insider.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι αγόρασαν αυτά τα drones από την Τουρκία στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Πολεμικής τους Αεροπορίας. Τον Δεκέμβριο του 2022, η αφρικανική χώρα παρέλαβε την πρώτη παρτίδα αυτών των drones, χωρίς να προσδιοριστεί ο αριθμός τους.

Όπως αναφέρει το Insider, οι μισθοφόροι της Wagner δεν φαίνεται να χρησιμοποιούν «άμεσα» τα TB2 Bayraktar. Η ρωσική οργάνωση φιλοξενείται σε μία βάση του στρατού του Μάλι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Sevare κοντά στην πόλη Mopti.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο ερευνητικός ιστότοπος, τουλάχιστον τρία τουρκικά drones βρίσκονται στη βάση, της οποίας τον έλεγχο έχει αναλάβει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Αυτό σημαίνει πως οι Ρώσοι έχουν πρόσβαση στην τουρκική τεχνολογία. Ωστόσο, το Insider υποστηρίζει πως οι μισθοφόροι της Wagner δεν μπορούν να λειτουργούν τα TB2 Bayraktar, καθώς δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Αν συνυπολογιστεί η μακρά παρουσία της Wagner στο Μάλι και οι στενές στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία, δεν είναι απίθανο οι Ρώσοι μισθοφόροι να εκπαιδεύονται από τον στρατό του Μάλι στον χειρισμό των τουρκικών drones.

Επίσης, η «κατοχή» των TB2 Bayraktar στα «χέρια» Ρώσων, ουσιαστικά από το 2022, δημιουργεί κι άλλα ερωτήματα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πιθανώς να απέκτησε πρόσβαση στην τουρκική τεχνολογία και να «αποκωδικοποίησε» τα «μυστικά» και τις αδυναμίες του TB2 Bayraktar, το οποίο χρησιμοποιούσαν ευρέως οι ουκρανικές δυνάμεις από την αρχή του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Μετά από πολλές επιτυχίες τον πρώτο καιρό του πολέμου, τα TB2 Bayraktar του ουκρανικού στρατού σταμάτησαν να είναι τόσο αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...