Ρωσία: Επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ – Στην ατζέντα φθηνό ρωσικό πετρέλαιο και στρατιωτική συνεργασία

 Ο Κινέζος υπουργός εξωτερικών Γουάνγκ Γι μόλις άρχισε τετραήμερη επίσκεψη στη Ρωσία και πρώτη πρώτη ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι δύο χώρες έχουν ευρεία ατζέντα καθώς ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα. Οικονομία, ενέργεια καθώς η Κίνα αγοράζει φτηνά το ρωσικό πετρέλαιο, εμπόριο και στρατιωτική συνεργασία, χωρίς όμως ακόμη η Κίνα να έχει στείλει όπλα στη Ρωσία.


Tο προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν στη Ρωσία ο υπουργός άμυνας και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και φαίνεται ότι αυτές οι επαφές προετοιμάζουν το έδαφος για επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα και συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ τον Οκτώβριο.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Fox news η Γερμανίδα υπουργός αποκάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο δικτάτορα. Το κινεζικό υπουργείο εξωτερικών χαρακτήρισε το σχόλιο απολύτως παράλογο και πολιτική προβοκάτσια συμπληρώνοντας ότι διαμαρτυρήθηκε έντονα στο Βερολίνο.

Η Μπέρμποκ, από το Κόμμα των Πρασίνων, έχει υιοθετήσει πιο επιθετική στάση απέναντι στην Κίνα, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Σολτς θέλει μια πιο ήπια στάση λόγω και του διμερούς εμπορίου.

Πηγή: ΕΡΤ / Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...