Αίγυπτος και Ιορδανία απειλούν με πόλεμο το Ισραήλ: Για προσάρτηση της Γάζας & εκτοπισμό 2,3 εκατ. Παλαιστινίων στο Σινά μιλούν Ισραηλινοί Αξιωματούχοι

 Με επανάληψη του πολέμου του Γιομ Κιπούρ απειλούν Αίγυπτος και Ιορδανία το Ισραήλ αν προχωρήσει σε εθνοκάθαρση της Λωρίδας της Γάζας και προσπάθεια μετεγκατάστασης των 2,3 εκατ Παλαιστινίων προς την Χερσόνησο του Σινά.

Νωρίτερα, τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Danny Ayalon όσο και ο νυν υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, μίλησαν για προσάρτηση τμημάτων της Γάζας και μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων στο Σινά.

«Στο τέλος αυτού του πολέμου, όχι μόνο η Χαμάς δεν θα είναι πλέον στη Γάζα, αλλά και το έδαφος της Γάζας θα μειωθεί» είπε χαρακτηριστικά ο ισραηλινός ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας απάντησε λέγοντας: «Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να εκτοπίσει βίαια τους Παλαιστίνιους σημαίνει πόλεμο για την Ιορδανία».

Αυτό είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι η Ιορδανία ήταν ένα από τα πλησιέστερα αραβικά κράτη στο Ισραήλ από τότε που εξομάλυναν τις σχέσεις τους το 1994.

Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, ή αλλιώς Δ’ Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 1973, ήταν ο τελευταίος της σειράς των αραβοϊσραηλινών πολέμων Η πολεμική σύρραξη διεξήχθη από τις 6 έως τις 26 Οκτωβρίου 1973, από έναν συνασπισμό αραβικών κρατών, υπό την ηγεσία της Αιγύπτου και της Συρίας, εναντίον του Ισραήλ.

Αλ Σίσι: Σέρνουν την Αίγυπτο σε πόλεμο με το Ισραήλ!

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η εκκένωση των κατοίκων της Γάζας θα «έσερνε» την Αίγυπτο σε πόλεμο και πρόσθεσε ότι ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα αποτελέσει ανεπιθύμητο προηγούμενο.

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι προειδοποίησε ότι η χώρα του θα συρθεί σε πόλεμο με το Ισραήλ εάν οι Παλαιστίνιοι εκκενωθούν στην Αίγυπτο από τη Λωρίδα της Γάζας και κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για το ότι δεν άνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

«Η ιδέα της εκτόπισης των Παλαιστινίων στο Σινά σημαίνει να σύρουμε την Αίγυπτο σε πόλεμο εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Το Ισραήλ επί της ουσίας ζητά από την Αίγυπτο να ακρωτηριαστεί εδαφικά δίνοντας έδαφος για το στηθεί στο Σινά το μελλοντικό κράτος των Παλαιστινίων.

Και αυτός είναι αρκετός λόγος για έναν πόλεμο στην περιοχή.

Σίσι: Να στείλουν τους Παλαιστινίους προσωρινά στην έρημο Νεγκέβ!

Την κάθετη αντίθεσή τα στα σενάρια που διακινήθηκαν τις τελευταίες ώρες περί μετακίνησης των κατοίκων της Γάζας στην έρημο του Σινά, εξέφρασε σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι σε συνέπεια του πολέμου στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τόνισε πως οι Αιγύπτιοι κατά εκατομμύρια θα απορρίψουν την αναγκαστική μετακίνηση των Παλαιστινίων στο Σινά, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μετατρέψει τη χερσόνησο σε βάση για επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Η Λωρίδα της Γάζας συνορεύει νότια με την Αίγυπτο, περιοχή η οποία ανήκει στην χερσόνησο του Σινά.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα είναι μια προσπάθεια να εξαναγκαστούν οι άμαχοι κάτοικοι να πάρουν προσφυγιά και να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο, κάτι που δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό», δήλωσε ο Σίσι.

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται ουσιαστικά υπό ισραηλινό έλεγχο και οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν αντ’ αυτού να μετακινηθούν στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ «μέχρι να αντιμετωπιστούν οι μαχητές», δήλωσε ο Σίσι.

«Η Αίγυπτος απορρίπτει κάθε προσπάθεια επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος με στρατιωτικά μέσα ή με τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους, κάτι που θα αποβεί εις βάρος των χωρών της περιοχής», είπε.

Αναφερόμενος στην αιγυπτιακή θέση, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν κάλεσε «να συσπειρωθούμε γύρω από αυτή τη θέση και να την υποστηρίξουμε σε λαϊκό και αραβικό επίσημο επίπεδο, διότι αυτό αντιπροσωπεύει πραγματική προστασία για τον παλαιστινιακό λαό μας», σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό.

Πρώην ΥΠΕΞ Ισραήλ: Να πάνε στο Σινά!

Οι βομβαρδισμοί και η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ για την εξόντωση των μαχητών της Χαμάς που ελέγχουν τη λωρίδα έχει προκαλέσει φόβους ότι οι 2,3 εκατομμύρια κάτοικοί της θα μπορούσαν να αναγκαστούν να μετακινηθούν νότια προς το Σινά.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό που ενισχύει στην διακίνηση αυτού του σεναρίου.

Λίγα 24ωρα πριν, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Danny Ayalon, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι άνθρωποι στη Γάζα θα πρέπει να εκκενώσουν τις κατοικίες τους και να μεταφερθούν στην έρημο Σινά στην Αίγυπτο, όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προσωρινές σκηνές για αυτούς.

Η συνέντευξη κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Ayalon να δέχεται ευρεία κριτική για τα σχόλιά του, τα οποία πολλοί χαρακτήρισαν ως έκκληση για «εθνοκάθαρση».

«Είπαμε στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν προσωρινά την περιοχή, ώστε να μπορέσουμε να πάμε να βγάλουμε τη Χαμάς από τη μέση, και μετά, φυσικά, μπορούν να επιστρέψουν», δήλωσε ο Ayalon, μιλώντας στον Marc Lamont Hill σε ένα επεισόδιο του UpFront που προβλήθηκε την Παρασκευή.

«Δεν λέμε στους κατοίκους της Γάζας να πάνε στις παραλίες ή να πνιγούν… Όχι, προς Θεού…

Πηγαίνετε στην έρημο του Σινά. Υπάρχει μια τεράστια έκταση, σχεδόν ατελείωτος χώρος στην έρημο Σινά, ακριβώς στην άλλη πλευρά της Γάζας», είπε.

«Η ιδέα είναι να φύγουν προς τις ανοιχτές περιοχές όπου εμείς και η διεθνής κοινότητα θα ετοιμάσουμε υποδομές… πόλεις με σκηνές, με τρόφιμα και νερό, όπως ακριβώς για τους πρόσφυγες της Συρίας», πρόσθεσε ο Ayalon.

Επιπλέον, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι όλα θα «αποκατασταθούν» στη Γάζα, εάν υπάρξει «άμεση παράδοση, άνευ όρων παράδοση της Χαμάς» είπε ο Λαμόντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...