Λουτρό αίματος στο Ισραήλ, επικίνδυνη ανάφλεξη στα σύνορα με Λίβανο - 800 νεκροί Ισραηλινοί - Ενεργοποιήθηκε όλος ο στρατός

 Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά είναι εάν το Ιράν εμπλέκεται στο σχεδιασμό της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης, με την Τεχεράνη πάντως να διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της

Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου το Ισραήλ και ο πολιτισμένος κόσμος στο σύνολό του βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα νέο σοκ: Η Hamas είχε πραγματοποιήσει μία βάρβαρη, πολυμέτωπη επίθεση, εκτοξεύοντας μπαράζ ρουκετών, αλλά και με μαχητές της να εισβάλλουν σε ισραηλινό έδαφος για να σκοτώσουν, να προχωρήσουν σε δεκάδες απαγωγές, να τρομοκρατήσουν, ακόμη και να σκυλεύσουν πτώματα. 


Ισραήλ και Hamas δίνουν μάχες σώμα με σώμα για 3η ημέρα, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει πλέον τους 800, νούμερο το οποίο θα ανέβει τις επόμενες ώρες.
Σειρήνες ακούστηκαν σήμερα 9/10 και στα βόρεια του Ισραήλ καθώς σύμφωνα με το BBC η Hezbollah εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες, ωστόσο η ισραηλινή αεράμυνα με το υπερσύγχρονο αμυντικό σύστημα «Iron Dome» τις κατέρριψε.

Την ίδια ώρα, σοβαρή κλιμάκωση σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου με ανταλλαγές πυροβολισμών και νεκρούς, με τον Λίβανο να ξεκαθαρίζει πως δεν θέλει καμία εμπλοκή στον πόλεμο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ελικόπτερα του Ισραήλ βομβάρδισαν το απόγευμα της Δευτέρας 9/10 θέσεις στον Λίβανο ενώ ανακοινώθηκε ότι θα σταλεί μεγάλος αριθμός ενισχύσεων από το Ισραήλ στο υπόλοιπο της ημέρας...


2023-10-07T125340Z_1984993237_RC2LN3A3MW0B_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS.jpg

«Λήφθηκε μια αναφορά σχετικά με τη διείσδυση ενός αριθμού υπόπτων στο ισραηλινό έδαφος από το έδαφος του Λιβάνου. Στρατιώτες των IDF αναπτύσσονται στην περιοχή», ανέφερε νωρίτερα ο στρατός σε ανακοίνωσή του.
Ενώ το απόγευμα της Δευτέρας 9/10 την ευθύνη για την εισβολή και επίθεση ανέλαβε η «Ισλαμικός Τζιχάντ».

Ενεργοποιήθηκε όλος ο στρατός

Το γραφείο του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant ανακοίνωσε ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή να αυξηθεί η ένταση των αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, ανέφερε ότι του είπαν πως όλοι οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας και το εφεδρικό προσωπικό αναφέρθηκαν για υπηρεσία.

Ηχηρό μήνυμα Netanyahu

Η άνευ προηγουμένου πολυεπίπεδη επίθεση από Παλαιστίνιους ενόπλους από τη Λωρίδα της Γάζας «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή», δήλωσε σχετικά τη Δευτέρα 9/10 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu την ώρα που το Ισραήλ πνίγεται σε λουτρό αίματος.
O Netanyahu μιλούσε σε δημάρχους των νότιων παραμεθόριων πόλεων που επλήγησαν από την αιφνιδιαστική επίθεση που ξεκίνησε το Σάββατο, ανέφερε μια δήλωση του γραφείου του.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε: «Ξέρω ότι έχετε περάσει τρομερά και δύσκολα πράγματα.
Αυτά που θα περάσει η Hamas θα είναι δύσκολα και τρομερά!
Μάλιστα, αργά το απόγευμα της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι ο Netanyahu είχε τηλεφώνημα με τον Biden, στον οποίο φέρεται να ανέφερε: «Θα μπούμε σε χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας».
hamas_israel.jpg

2023-10-08T070409Z_1327565690_RC27O3ADIKLI_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS-1024x682.jpg
Ήχησαν οι σειρήνες στην Ιερουσαλήμ

Πυραύλους προς την Ιερουσαλήμ εκτόξευσε η Hamas, όπως επιβεβαίωσε η ίδια η οργάνωση.
«Εκτοξεύσαμε ρουκέτες ως απάντηση στον βομβαρδισμό σπιτιών αμάχων», φέρεται να υποστήριξε η Χαμάς, σύμφωνα με το Reuters.
Νωρίτερα στην πρωτεύουσα του Ισραήλ ήχησαν οι σειρήνες, ενώ στο Ισραήλ πραγματοποιούνται επιθέσεις και από το έδαφος του Λιβάνου.

Σε πλήρη πολιορκία η Λωρίδα της Γάζας 

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, διά στόματος του υπουργού Άμυνας, διέταξε τη Δευτέρα 9/10 "πλήρη πολιορκία" της Λωρίδας της Γάζας και διακοπή της παροχής τροφίμων, καυσίμων, ηλεκτρισμού και νερού, περισσότερες από 48 ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης-σοκ της Hamas στο έδαφος του Ισραήλ.
Μόλις τις τελευταίες τρεις ώρες, περίπου 130 στόχοι δέχθηκαν επίθεση με δεκάδες αεροπλάνα.
Η εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα με στόχο διάφορα σημεία του Ισραήλ, μεταξύ άλλων και το Τελ Αβίβ, συνεχίζεται, με εκρήξεις να ακούγονται και στην Ιερουσαλήμ.
Το Ισραήλ σημειώνει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο των κοινοτήτων που είχε καταλάβει η Hamas στα νότια της χώρας, κοντά στη Γάζα - ωστόσο ορισμένοι τζιχαντιστές μαχητές παραμένουν ενεργοί μέσα στο ισραηλινό έδαφος, όπως σημειώνει.

Εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο της Γάζας εν μέσω ισραηλινών επιδρομών

Όλες οι υπηρεσίες στο νοσοκομείο της Μπέιτ Χανούν στη Γάζα έχουν ανασταλεί λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, ανακοίνωσε το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από συνεχείς ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εμποδίζουν τις ιατρικές ομάδες να εισέλθουν ή να εξέλθουν από το κτίριο, δήλωσε το υπουργείο Υγείας.


Ισραήλ: Συζητείται η συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού

Την ίδια ώρα, υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης, που προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού

Advertisement

Netanyahu, δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού σε συνεργασία με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης «εντός των επόμενων ωρών».

Η δήλωση αυτή έγινε από τον υπουργό Πολιτισμού στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. Νωρίτερα, στελέχη της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης προσφέρθηκαν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση του Νετανιάχου, στο πλαίσιο της συσπείρωσης του πολιτικού κόσμου του Ισραήλ στη μάχη απέναντι στη Χαμάς.

Λίβανος: Δεν θέλουμε να εμπλακούμε στον πόλεμο

«Δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas», ξεκαθαρίζει τη Δευτέρα 9/10 ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Νότο και να σταματήσει τις ισραηλινές παραβιάσεις, τονίζει ο Μικάτι την ώρα που οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν αεροπορικές επιθέσεις σε λιβανέζικο έδαφος, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες, την ώρα που από το πρωί της Δευτέρας εξελίσσονται εκατέρωθεν βομβαρδισμοί στο Ισραήλ και στη Γάζα, με τους άμαχους να βρίσκονται, δυστυχώς, στο επίκεντρο.
«Δεν θέλουμε ο Λίβανος να εμπλακεί στον εν εξελίξει πόλεμο, και αγωνιζόμαστε για αυτό», προτάσσει ο Mikati σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, προσθέτοντας ότι: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον νότιο Λίβανο, να διατηρήσει την ηρεμία στη Γαλάζια Γραμμή, να τηρήσει το ψήφισμα 1701, να σταματήσει τις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις της κυριαρχίας του Λιβάνου από αέρα, θάλασσα και αέρα».
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου είχε επικοινωνία και με αρχηγούς άλλων κρατών, συμπληρώνοντας: «Οι επαφές που έκανα επιβεβαίωσαν τη θέληση των φιλικών και αδελφικών χωρών να διατηρήσουν τον Λίβανο ασφαλή από τις επιπτώσεις της εκρηκτικής κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη και να τον προστατεύσουν». «Ο κίνδυνος που απειλεί τον Λίβανο δεν επηρεάζει μια συγκεκριμένη ομάδα ή μια πολιτική παράταξη, αλλά θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους Λιβανέζους» εξηγεί, τονίζοντας ότι «σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά η περιοχή, δεν είναι πλέον αποδεκτό να συνεχίζονται οι εσωτερικές εντάσεις και διχασμοί για θέματα που έχουν ξεπεραστεί. Ας σταματήσουν».
Όπως σχολιάζει το CNN, ο Λίβανος και το Ισραήλ θεωρούνται εχθρικά κράτη, αλλά σε μεγάλο βαθμό τηρείται η ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών μετά τη σύγκρουση τους το 2006. Υπήρξαν αρκετές επιθέσεις με ρουκέτες μικρής κλίμακας τα τελευταία χρόνια από τον Λίβανο, που συνορεύει με το Ισραήλ στα βόρεια, που έχουν προκαλέσει αντίποινα από το Ισραήλ. Παλαιστινιακές φατρίες στον Λίβανο πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις με ρουκέτες.

hamas3_31731.webp

Ρουκέτες, βόμβες, όμηροι και χιλιάδες νεκροί

Η Ηamas έχει εκτοξεύσει από το περασμένο Σάββατο 7/10 εντός των ισραηλινών εδαφών χιλιάδες ρουκέτες ενώ μαχητές της οργάνωσης πέρασαν τα σύνορα σκοτώνοντας και πιάνοντας ομήρους Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες.
Το Ισραήλ, δια στόματος του πρωθυπουργού του, Benjamin Netanyahu, υποσχέθηκε μια «τρομερή εκδίκηση», και κάλεσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που εκτιμάται πως επικείται μια ευρείας κλίμακας χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες.
Λίγες ώρες μετά την επίθεση της Hamas το Ισραήλ ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, εναντίον βάσεων και κτιρίων της οργάνωσης, που ωστόσο οδηγούν σε μαζικούς θανάτους αμάχων Παλαιστινίων.
Οι επιθέσεις των δύο εμπλεκομένων πλευρών έχει βυθίσει την περιοχή σε ένα πρωτοφανές λουτρό αίματος, καθώς γίνεται λόγος για 1200 νεκρούς.
Πρόκειται για έναν απολογισμό πάντως που αναμένεται να αυξηθε
Σημειωτέον ότι το Ισραήλ επανέλαβε τους βομβαρδισμούς της Γάζας αρκετές φορές την Κυριακή, 8/10 ενώ και η Hamas εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις κατά του νότιου Ισραήλ, αλλά όχι με τη μαζικότητα του Σαββάτου, ενώ σήμερα Δευτέρα 9/10 αναφέρθηκαν και εκτοξεύσεις ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ.

Αίγυπτος: Είχαμε προειδοποιήσει - Διαψεύδει ο Netanyahu

Αιγύπτιος αξιωματούχος ανέφερε πως το Κάιρο είχε ειδοποιήσει το Ισραήλ για την πιθανότητα επίθεσης της Hamas από την Γάζα, ωστόσο η Ιερουσαλήμ δεν έδωσε σημασία.
«Είχαμε προειδοποιήσει το Ισραήλ για κάτι μεγάλο» αλλά αυτοί είχαν αλλού το μυαλό τους, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου στο Associated Press.
Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο, οι Ισραηλινοί προτίμησαν να επικεντρωθούν στη Δυτική Όχθη και υποβάθμισαν τη σοβαρότητα της απειλής από τη Γάζα. «Τους προειδοποιήσαμε ότι η κατάσταση θα εκραγεί σύντομα, και πολύ σύντομα μάλιστα, και ότι η έκρηξη θα είναι μεγάλη. Αλλά υποτίμησαν αυτές τις προειδοποιήσεις».
Τη δήλωση αυτή διέψευσε αργότερα ο ίδιος ο  Netanyahu.
Η Αίγυπτος έχει ζητήσει από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και από τη Hamas να φροντίσει να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τους ομήρους αλλά και ανοικτό το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης σύντομα.
Ωστόσο οι πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εκτίμησαν ότι τα επαναλαμβανόμενα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον της Γάζας καθιστούν δύσκολη τη μεσολάβηση.

430baccc0e21b560e1ceeea539b5af60_XL.webp

23a7661e36494543bc97ee4a7f7cb649.jpeg

Η τεράστια αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

Η πιο αιματηρή επίθεση στο Ισραήλ από τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973 φανερώνει μια τεράστια αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Πρόκειται για τις υπηρεσίες, οι πράκτορες των οποίων έκλεψαν τόνους δεδομένων από το εσωτερικό του Ιράν χωρίς να εντοπιστούν, πέρασαν ένα ελεγχόμενο από δορυφόρους πολυβόλο στο Ιράν και δολοφόνησαν χωρίς προβλήματα τον βασικό πυρηνικό επιστήμονα της χώρας.
Αυτές οι υπηρεσίες ωστόσο πιάστηκαν στον ύπνο. Όπως σχολιάζει το Foreign Policy «απέτυχαν να δουν το σχέδιο της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι το Ιράν -το οποίο εδώ και καιρό υποστηρίζει τη Hamas, τη Hezbollah και άλλες ομάδες πολιτοφυλακής κατά του Ισραήλ- διαφημίζει τα σχέδια του να κάνει κάτι τέτοιο για περισσότερο από έναν χρόνο».
Η κυβέρνηση Biden είπε ότι δεν έχει στοιχεία προς το παρόν ότι το Ιράν συμμετείχε άμεσα στην τελευταία επίθεση της Hamas, αν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken σημείωσε ότι «το Ιράν και η Hamas έχουν μακροχρόνια σχέση.
Η Hamas δεν θα ήταν Hamas χωρίς την υποστήριξη που είχε εδώ και πολλά χρόνια από το Ιράν».

israel-main.jpg

Εμπλοκή Ιράν; 

Παρά την προσεχτική στάση των ΗΠΑ, την Κυριακή, ένας εκπρόσωπος της Hamas είπε στο BBC ότι η οργάνωση είχε λάβει υποστήριξη από την Τεχεράνη. Η Wall Street Journal από την πλευρά της σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι, ανώτερα μέλη της Hamas και της Χεζμπολάχ, αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) «συνεργάζονταν με τη Hamas από τον Αύγουστο για να σχεδιάσουν τις αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες επιδρομές».
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει μάλιστα ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας «έδωσαν το πράσινο φως για την επίθεση σε μια συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα».
hamas-.jpg
Το Κατάρ ηγείται των συνομιλιών για ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων της Hamas με Παλαιστίνιους

Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Hamas σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, είπε μια πηγή στο Reuters.
Οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες διεξάγει το Κατάρ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ από το βράδυ του Σαββάτου, "εξελίσσονται θετικά" σύμφωνα με την πηγή, που έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους.
Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική πρόοδο.
Το Κατάρ βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους της Χαμάς στην Ντόχα και στη Γάζα, είπε η πηγή, από το Σάββατο που η ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ σκοτώνοντας περισσότερους από 700 Ισραηλινούς και συλλαμβάνοντας δεκάδες ομήρους.

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην περιοχή

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως είναι εξαιρετικά ανήσυχο για τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, προειδοποιώντας πως η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
"Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Peskov.
"Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία αυτό που συμβαίνει γύρω από το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί ενδεχομένως κίνδυνο διάχυσης, και ως εκ τούτου, βέβαια, είναι ένα θέμα της ιδιαίτερης ανησυχίας μας αυτές τις ημέρες".
"Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να φέρουμε την κατάσταση σε έναν ειρηνικό δρόμο το ταχύτερο δυνατό επειδή η συνέχιση ενός τέτοιου γύρου βίας εγκυμονεί [κίνδυνο] περαιτέρω κλιμάκωση(ς) και διεύρυνση(ς) αυτής της σύγκρουσης", είπε ο Peskov. "Είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για την περιοχή".
Ο Πεσκόφ δήλωσε πως η πρεσβεία της Ρωσίας δεν έχει ακόμη πληροφορίες για το πόσοι Ρώσοι πολίτες στο Ισραήλ μπορεί να έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί εκεί. Είπε ακόμη πως η Ρωσία είναι σε επαφή με τους Παλαιστινίους στην προσπάθεια να καταλάβει αν Ρώσοι έχουν τραυματιστεί στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε έκκληση για ένα γρήγορο τέλος στις εχθροπραξίες ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τους Παλαιστίνιους μαχητές της Hamas στη διάρκεια συνομιλιών που είχε σήμερα στη Μόσχα με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.
Η Ρωσία και ο Αραβικός Σύνδεσμος μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει η αιματοχυσία στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, πρόσθεσε ο Lavrov.
Ο Γάιτ έκανε επίσης έκκληση να τεθεί τέλος στις εχθροπραξίες αλλά είπε πως η βία αυτή θα συνεχιστεί όσο το παλαιστινιακό πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Καταδικάζουν τα ΗΑΕ - Σιγή από την Σαουδική Αραβία

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν ρητά τις επιθέσεις των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ. Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι επιθέσεις «αποτελούν σοβαρή και σοβαρή κλιμάκωση» και δήλωσε ότι είναι «συγκλονισμένο από τις αναφορές ότι Ισραηλινοί πολίτες έχουν απαχθεί ως όμηροι».
Αντίθετα, η Σαουδική Αραβία, το ισχυρότερο σουνιτικό μουσουλμανικό κράτος στην περιοχή, δεν έχει επικρίνει ρητά τη Χαμάς ή τις επιθέσεις και εξέδωσε το Σάββατο ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων.

Ισραήλ: Έχουμε τον έλεγχο παντού – Μπορεί να είναι ακόμα παρούσα η Hamas σε εδάφη μας

Το Ισραήλ έχει τον έλεγχο όλων των περιοχών, αλλά μαχητές της Hamas μπορεί να είναι παρόντες στο ισραηλινό έδαφος ανακοίνωσε ο Daniel Hagari, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο οποίος υποστήριξε πως ο στρατός ελέγχει όλες τις κοινότητες και ότι πλέον περνά στην επίθεση. «Δεν υπάρχουν μάχες στο εσωτερικό του Ισραήλ» τόνισε ο Hagari, αναφέροντας πως γίνεται εκκένωση όλων των περιοχών που είναι κοντά στο τείχος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, ο Hagari ανακοίνωσε πως ο ισραηλινός στρατός είναι σε κατάσταση συναγερμού και στα βόρεια τμήματα της χώρας, υποστηρίζοντας πως χθες Κυριακή 8/10 έγιναν κάποια τοπικά επεισόδια στα βόρεια, αλλά δεν υπάρχουν συγκρούσεις. Πάντως, σειρήνες για επίθεση με ρουκέτες ήχησαν σε Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις όπου υπήρξαν εκρήξεις.
23a7661e36494543bc97ee4a7f7cb649_1.jpeg

«Πάγωμα» της ευρωπαϊκής βοήθειας στην Παλαιστίνη - Έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αναστολή πληρωμών και την επανεξέταση κάθε προγράμματος βοηθείας προς την Παλαιστίνη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μέσω της πλατφόρμας «Χ» ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Γειτονίας.
Ειδικότερα, ο Επίτροπος ανέφερε τα εξής:
«Το μέγεθος του τρόμου και της βαναυσότητας ενάντια στο Ισραήλ και τον λαό του αποτελεί σημείο καμπής. Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση των διαδικασιών σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Ως ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας για τους Παλαιστίνιους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βάλει όλο το φάσμα των σχεδίων ανάπτυξής της σε επανεξέταση και αυτό αφορά 691 εκατ. ευρώ. Όλες οι πληρωμές σταματούν αμέσως. Όλα τα σχέδια θα επανεξεταστούν. Όλες οι νέες προτάσεις προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος έτους 2023, αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Θα υπάρξει συνολική επανεξέταση ολόκληρου του φακέλου για τη βοήθεια προς την Παλαιστίνη. Τα θεμέλια της ειρήνης, της ανοχής και συνύπαρξης θα πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν. Η προτροπή στο μίσος, τη βία και η αποθέωση της τρομοκρατίας έχουν ήδη δηλητηριάσει τα μυαλά πάρα πολλών μέχρι τώρα. Χρειαζόμαστε δράση και τη χρειαζόμαστε τώρα.»

Η βοήθεια της ΕΕ στην Παλαιστίνη

Η ΕΕ συνεισέφερε πέρυσι περίπου 300 εκατ. ευρώ σε παλαιστινιακές οντότητες. Αυτό περιελάμβανε εκατομμύρια ευρώ στην Παλαιστινιακή Αρχή για να βοηθήσει στην πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και στη χρηματοδότηση έργων, στη βοήθεια των προσφύγων μέσω μιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών και στη χρηματοδότηση ορισμένων μη κυβερνητικών οργανισμών.
israel-gaza-arthro.jpg

Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση

Ο Josep Borrell, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, εξέδωσε την Κυριακή δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ, καταδικάζοντας «με τον πιο έντονο τρόπο τις πολλαπλές και αδιάκριτες επιθέσεις σε όλο το Ισραήλ από τη Hamas». Αρκετές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Δανία- επεδίωξαν να συμπεριληφθεί στο κοινό κείμενο μια αναφορά για την ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά σε αυτό αντιτάχθηκαν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, δήλωσαν στο POLITICO τρεις αξιωματούχοι που έμειναν ανώνυμοι για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα. Αυτό αντανακλά την πεποίθηση ορισμένων κύκλων ότι η έκκληση για αποκλιμάκωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιγράφει τις ενέργειες των δύο πλευρών ως ισοδύναμες.
Η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν επικρίσεις από Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με τη χρηματοδότησή της για παλαιστινιακές οργανώσεις.

Στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford στη Μέση Ανατολή

Η έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εκ νέου στη Μέση Ανατολή, με την εισβολή της Hamas στο Ισραήλ και την «απάντηση» των Ισραηλινών με αλλεπάλληλα πλήγματα στη Γάζα, έχει «υποχρεώσει» τις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη πιο κοντά στο Ισραήλ, έχοντας προηγουμένως δηλώση τη συμπαράστασή τους προς αυτό.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford, που πήρε το όνομά του από τον 38ο πρόεδρο των ΗΠΑ και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ηγείται της αμερικανικής ανάπτυξης προς το Ισραήλ.
«Αυτή η υψηλού προφίλ, σκόπιμη επίδειξη της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος... έχει στόχο να δείξει την ξεκάθαρη υποστήριξη στο Ισραήλ», είπε ο ανταποκριτής του αραβικού δικτύου από την Ουάσινγκτον, John Hendren.

ΗΠΑ: Χερσαία εισβολή Ισραηλινών στη Γάζα μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες

Στην εκτίμηση ότι οι Ισραηλινοί θα προχωρήσουν σε ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες για να εξουδετερώσουν τη Hamas προχωρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post που επικαλείται πηγές από την αμερικανική κυβέρνηση. Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει πως το Ισραήλ ζήτησε να αυξηθεί η συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νότιο Λίβανο και με τις δυνάμεις της Hezbollah. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...