ΜΜΕ: Ο Νετανιάχου θέλει να αναβάλει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

 ΜΟΣΧΑ, 25 Οκτωβρίου – RIA Novosti. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να αναβάλει την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας επειδή είναι δύσπιστος για τα σχέδια του στρατού, μετέδωσε το αμερικανικό portal Axios, επικαλούμενο πηγές. 

«Είναι κάπως δύσπιστος για τα στρατιωτικά σχέδια του Ισραήλ - και θέλει περισσότερο χρόνο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές της δημοσίευσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θέλει να κερδίσει χρόνο για τον Νετανιάχου, ο οποίος «έχει τους δικούς του λόγους» για την αναβολή της επιχείρησης στον θύλακα. 

" «Αυτός (Μάιντεν - Εκδ.) φοβάται ότι μια γρήγορη, παρορμητική επίθεση στη Γάζα θα οδηγήσει το Ισραήλ σε μια παρατεταμένη, αιματηρή μάχη δρόμου που θα μπορούσε να σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς να καταστρέψει τη Χαμάς», γράφει ο Axios. 

Η Ουάσιγκτον επίσης δεν θα ήθελε το κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες ομάδες να εισέλθουν στη σύγκρουση, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τον αμερικανικό στρατό στην περιοχή.

Όπως σημείωσαν πηγές του Axios, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να δώσει περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και ταυτόχρονα για την προετοιμασία του Ισραηλινού Στρατού για πολεμικές επιχειρήσεις. 

Την προηγούμενη μέρα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας αναβάλλεται λόγω πιθανών «παγίδων θανάτου» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες. 

Ταυτόχρονα, όπως είπε χθες ο αρχηγός του επιτελείου του IDF Herzi Halevi, ο στρατός έχει ετοιμάσει ένα «σχέδιο υψηλής ποιότητας» για την επίθεση. Σύγκρουση στη Μέση Ανατολή 

Η παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση συνδέεται με τα εδαφικά συμφέροντα των μερών και παραμένει πηγή έντασης και μαχών στην περιοχή για πολλές δεκαετίες. Ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ξεκίνησε αφού το Ισραήλ δέχτηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας το πρωί της 7ης Οκτωβρίου. 

Μετά από μαζικούς βομβαρδισμούς, μαχητές της Χαμάς εισήλθαν στις συνοριακές περιοχές στα νότια του εβραϊκού κράτους. Η στρατιωτική πτέρυγα του κινήματος, οι Ταξιαρχίες Al-Qassam, ανακοίνωσε την Επιχείρηση Al-Aqsa Flood.

Σε απάντηση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ξεκίνησαν την Επιχείρηση Iron Swords στη Λωρίδα της Γάζας. 

Μέσα σε λίγες μέρες από την επίθεση, το Τελ Αβίβ πήρε τον έλεγχο όλων των κατοικημένων περιοχών κοντά στα σύνορα και άρχισε να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, στον θύλακα.

Επιπλέον, το Ισραήλ ανακοίνωσε τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας: οι προμήθειες νερού, τροφίμων, ηλεκτρισμού, φαρμάκων και καυσίμων ανεστάλησαν.

Ο αριθμός των θυμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα ξεπέρασε τις πέντε χιλιάδες, πάνω από 15 χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν. Περισσότεροι από 1,3 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στο Ισραήλ. Επιπλέον, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, έως και 250 άτομα ενδέχεται να κρατούνται αιχμάλωτοι της Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...