Ισραήλ: Ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας, ανέλαβε την ευθύνη για την μη έγκαιρη προειδοποίηση της επίθεσης της Χαμάς

 Ο Ronen Bar, ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, Shin Bet, δήλωσε ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος για την αποτυχία έγκαιρης προειδοποίησης για τη δολοφονική επίθεση από τη Χαμάς.

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζήτησαν για ύποπτη κίνηση στη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ πριν από την τεράστια επίθεση της Χαμάς, αλλά οι περισσότερες από τις προειδοποιήσεις απορρίφθηκαν ως ψευδείς, ανέφεραν οι Times of Israel.


«Παρά τον αριθμό των ενεργειών που κάναμε, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να εκδώσουμε αποτελεσματική προειδοποίηση το Σάββατο για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επίθεση», έγραψε ο Bar στους υφισταμένους του. «Ως αυτός που διευθύνει την οργάνωση, θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο», παραδέχτηκε.

Ώρες πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις εντόπισαν ασυνήθιστη κίνηση στη Λωρίδα της Γάζας και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων των υπηρεσιών πληροφοριών πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις γύρω στις 4 π.μ. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις απορρίφθηκαν σε μεγάλο βαθμό καθώς δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Μπαρ πήγε στα κεντρικά γραφεία της Shin Bet και διέταξε μια μικρή ομάδα να αναπτυχθεί στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, προσδοκώντας μια μικρής κλίμακας επίθεση. Τουλάχιστον 10 μέλη της Shin Bet σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της Shin Bet ζήτησε τώρα να συνεχιστούν οι μάχες εναντίον της Χαμάς

Ο Μπαρ είναι ο τελευταίος σε μια σειρά υψηλόβαθμων Ισραηλινών που αναλαμβάνει την ευθύνη για την αποτυχία που οδήγησε στη σφαγή από ένοπλους της Χαμάς.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας του Ισραήλ Herci Halevi και ο υπουργός Παιδείας Yoav Kish έχουν ήδη παραδεχτεί το μερίδιο ευθύνης τους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ή ο υπουργός Άμυνας Yoav Galant δεν το έχουν κάνει ακόμη, επεσήμαναν οι Times of Israel.

Ο Tzachi Hanegbi, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ έκαναν λάθος και απέτυχαν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών του.

Λέγεται επίσης ότι η Αίγυπτος είχε εκδώσει προειδοποίηση, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι την αρνούνται.

Ο Tzachi Hanegbi είπε ότι το Ισραήλ δεν έλαβε συγκεκριμένη προειδοποίηση για την επίθεση της Χαμάς στη Γάζα, η οποία σημειώθηκε τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου. Ούτε προήλθε, είπε, από την Αίγυπτο, της οποίας οι υπηρεσίες πληροφοριών είπαν ότι είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι ένα «μείζον γεγονός» συντελείται στη Γάζα.

Δυόμιση ώρες πριν ξεκινήσει η επίθεση, ο Μπαρ πραγματοποίησε συνάντηση για να συζητήσει νέες πληροφορίες. Αλλά σύμφωνα με τον Hanegbi, αυτές οι πληροφορίες δεν αξιολογήθηκαν ως συγκεκριμένη προειδοποίηση για το τι ακολούθησε αργότερα.

Πηγή: defenseromania.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...