Iσραηλινός Υποστράτηγος: “Πέφτουμε σε ιρανική παγίδα στη Γάζα” – Οι ΗΠΑ κινητοποιούν και την 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών με δύο πλοία

 Οι ΗΠΑ εκτός από τα δύο αεροπλανοφόρα, USS Dwight D. Eisenhower και USS Gerald R. Ford τα οποία θα βρεθούν ταυτόχρονα μαζί στην Αν Μεσόγειο έξω από τις ακτές του Ισραήλ, κινητοποιούν και  την 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών με πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για τα USS Bataan (LHD-5) και USS Carter Hall (LSD-50) με περίπου 3.000 πεζοναύτες.

Η μονάδα έλαβε πριν λίγο εντολή να διακόψει την άσκηση στο Κουβέιτ όπου βρισκόταν και να κατευθυνθεί προς την Αραβική Θάλασσα προκειμένου να «προετοιμαστεί για περαιτέρω επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα αναδυόμενων γεγονότων».

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: “Φύγετε όλοι από το Ισραήλ” – Οι ΗΠΑ στέλνουν την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία στην Ιορδανία- Bλέπουν μάχες σε 5 μέτωπα για τον IDF

Iσραηλινός Υποστράτηγος: Θα πέσουμε σε ιρανική παγίδα στη Γάζα

Ισραηλινός Υποστράτηγος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς μιλά για «ιρανική παγίδα» που έχει στηθεί στον ισραηλινό Στρατό μόλις ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση των IDF στη Γάζα.

“Εάν οι δυνάμεις του Ισραήλ ξεκινήσουν μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, αυτό θα σημάνει ότι η χώρα θα πέσει στην «ιρανική παγίδα» και θα αρχίσει να ενεργεί σύμφωνα με το ιρανικό σχέδιο”.

Αυτή την εκτίμηση των εξελισσόμενων γεγονότων έδωσε ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του IDF, Υποστράτηγος Ντέιβιντ Ίβρι.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, οι επιθέσεις της Χαμάς θα αναγκάσουν τις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ να απαντήσουν με χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Αλλά όταν τα ισραηλινά στρατεύματα βαλτώσουν σε μια χερσαία επιχείρηση, το Ισραήλ θα δεχθεί επίθεση από τον Λίβανο και τη Δυτική Όχθη. Αυτό θα οδηγήσει σε πιο σοβαρές συνέπειες.

Ο Ivry πιστεύει ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν αποτελεί σημαντική απειλή για το Ισραήλ επί του παρόντος. Οι παλαιστινιακές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται εκεί μπορούν να κατασταλούν από αεροπορικές επιδρομές και μέσω οικονομικής πίεσης.

Εάν όμως οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισέλθουν στη Γάζα και «κολλήσουν» εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχοντας υποστεί μεγάλες απώλειες, τότε θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή για τη χώρα σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο.

Η μόνη βιώσιμη επιλογή για χερσαία επιχείρηση είναι η οριστική κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας. Αλλά αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό απωλειών μεταξύ των στρατευμάτων του Ισραηλινού Στρατού.

Επιπλέον, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα χρειαστεί το Ισραήλ για να καταλάβει αυτό το έδαφος και ποια κεφάλαια θα απαιτηθούν για αυτό.

Όπως φαίνεται, δεν υποστηρίζουν όλοι οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες την προοπτική μιας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, φοβούμενοι μια μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης και την εμπλοκή άλλων συμμετεχόντων σε αυτήν.

Οι ΗΠΑ κινητοποιούν και την 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών

Η εκστρατευτική μονάδα του Σώματος Πεζοναυτών, ικανή για ειδικές επιχειρήσεις, αναχώρησε από μια προγραμματισμένη άσκηση με το Κουβέιτ «ως αποτέλεσμα αναδυόμενων γεγονότων».

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, στοιχεία από την 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών με ικανότητα ειδικών επιχειρήσεων είχαν ήδη αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή, στο Κουβέιτ του Περσικού Κόλπου και όχι στη Μεσόγειο.

Αλλά αυτοί οι πεζοναύτες και οι ναύτες, που ταξίδευαν με το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων Bataan και το αποβατικό πλοίο Carter Hall, «δεν βρίσκονται πλέον κοντά στο Κουβέιτ», είπε η Capt. Angelica White, εκπρόσωπος της μονάδας, στους Marine Corps Times.

Οι πεζοναύτες και οι ναύτες έλαβαν εντολές να επιστρέψουν στα πλοία τους εντός 48 ωρών μετά την αποβίβαση στο Κουβέιτ «για να προετοιμαστούν για περαιτέρω αποστολή ως αποτέλεσμα αναδυόμενων γεγονότων», είπε η White σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Βρίσκονται τώρα στην περιοχή του Μπαχρέιν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο.

Η White αρνήθηκε να διευκρινίσει πού κατευθύνονταν τα πλοία στη συνέχεια, επικαλούμενη επιχειρησιακές ανησυχίες για την ασφάλεια τους.

Τι είναι η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (Ικανή Ειδικών Επιχειρήσεων);

Οι εκστρατευτικές μονάδες του Σώματος Πεζοναυτών είναι ομάδες περισσότερων από 2.000 πεζοναυτών και ναυτών, που επιβιβάζονται σε τρία πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τον Αύγουστο του 2021, για παράδειγμα, η 24η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών βρισκόταν ήδη στη Μέση Ανατολή καθώς οι Ταλιμπάν πλησίαζαν την Καμπούλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονταν για να εκκενώσουν Αμερικανούς και Αφγανούς συμμάχους από το Αφγανιστάν. Πεζοναύτες αυτής της μονάδας ήταν μερικοί από τους πρώτους που αναπτύχθηκαν στην Καμπούλ για να βοηθήσουν στην εκκένωση.

Η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών είναι η πρώτη αμφίβια εκστρατευτική μονάδα με τον χαρακτηρισμό ειδικών επιχειρήσεων εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με τη μονάδα.

Έχει περίπου 2.400 πεζοναύτες και ναύτες από την II Marine Expeditionary Force, τη δύναμη του Σώματος που εδρεύει στη Βόρεια Καρολίνα.

Ο χαρακτηρισμός ειδικών επιχειρήσεων σημαίνει ότι τα μέλη της υπηρεσίας στη μονάδα έλαβαν βελτιωμένη εκπαίδευση πριν από την ανάπτυξή τους, εξάσκηση στην ανάκτηση αεροσκαφών και ανθρώπων, επιδρομές.

Η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών προορίζεται να συμπληρώσει, όχι να αντιγράψει, τις δυνατότητες των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την White. Οι δυνατότητες της μονάδας είναι «συμπληρωματικές και υποστηρίζουν» διοικητές, τους στόλους του Πολεμικού Ναυτικού και την Κοινή Δύναμη, είπε η White.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...