Καραϊωσηφίδης: To Ιron Dome υπέστη κορεσμό από τις 5.000 ρουκέτες – Πρεβελάκης: Έδειξαν υπερβολική εμπιστοσύνη στην αεράμυνα

 Με την παραδοχή ότι «υπήρξε υπερβολική εμπιστοσύνη στα ηλεκτρονικά συστήματα αεράμυνας» και ότι υποβαθμίστηκε ο ανθρώπινος παράγοντας ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης εξήγησε στην ΕΡΤ τα αίτια που κατέρρευσε η άμυνα του Ισραήλ ενώ ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στη ΣορβόνηΓιώργος Πρεβελάκης εστίασε το άγνωστο κεφάλαιο που ανοίγει στη Μέση Ανατολή.

«Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει που θα φτάσουμε. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψουμε γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Δεν πρέπει να βλέπουμε αυτή την κρίση μόνο στην τοπική κλίμακα. Εμπλέκεται το Ιράν κατά πάσα πιθανότητα. Αυτή η κρίση ανατρέπει μια ολόκληρη πορεία η οποία είχε ξεκινήσει για την ομαλοποίηση της Μέσης Ανατολής, για μια προσέγγιση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις δυτικές δυνάμεις με τον αραβικό κόσμο, σχετίζεται επίσης και με μεγάλα σχέδια συνδέσεων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Πρεβελάκης στην εκπομπή

 «Συνδέσεις».

Καραϊωσηφίδης: To Ιron Dome υπέστη κορεσμό από τις 5.000 ρουκέτες – Πρεβελάκης: Έδειξαν υπερβολική εμπιστοσύνη στην αεράμυνα
EPA/MOHAMMED SABER

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής δήλωσε ότι όλες αυτές τις παγκόσμιες αντιθέσεις και εντάσεις τις πληρώνουν με εφιαλτικό τρόπο οι Ισραηλινοί, τις πληρώνουν τώρα και οι Παλαιστίνιοι.

Και όπως δήλωσε, «είμαστε στη μέση μιας διαδικασίας στην οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρούν τρόπους για να περιορίσουν την επέκταση (σ.σ. της κρίσης)», σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να δούμε αν θα καταφέρουν.

Είμαστε ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες μετά ψυχροπολεμικές κρίσεις

Σχολιάζοντας το πώς επηρεάζει η επίθεση της Χαμάς την τριμερή αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ο κ. Πρεβελάκης τόνισε πως πρέπει να σκεφτούμε ότι είμαστε ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες μετά ψυχροπολεμικές κρίσεις, στο Βορρά, η Ουκρανία και στον Νότο, το Ισραήλ και εμείς είμαστε στη μέση.

Τόνισε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά τα θέματα της ασφαλείας, να βγούμε από την συνηθισμένη οπτική των ελληνοτουρκικών και να δούμε τα γεωπολιτικά μας θέματα μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Από την πλευρά του ο αεροναυπηγός και εκδότης Φαίδων Καραϊωσηφίδης εστίασε στο τι πραγματικά συνέβη λέγοντας ότι περίπου μια χιλιάδα από τρομοκράτες της Χαμάς πέρασαν τα σύνορα με διάφορους τρόπους. «Το εντυπωσιακό, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι ανάμεσα στους τρόπους αυτούς ήταν ότι πέρασαν και από αέρος, με ανεμόπτερα».

Όπως τόνισε το τι έγινε σ’ αυτή την έκταση είναι εντυπωσιακό. Μιλώντας για την προετοιμασία των ενόπλων και τα όσα έχουν γίνει γνωστά δήλωσε ότι οι τρομοκράτες διέθεταν απεικονίσεις οπλικών συστημάτων, όπως ισραηλινά άρματα μάχης, αναλόγως με το όπλο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί.

Καραϊωσηφίδης: To Ιron Dome υπέστη κορεσμό από τις 5.000 ρουκέτες – Πρεβελάκης: Έδειξαν υπερβολική εμπιστοσύνη στην αεράμυνα

Πολύμηνη αν όχι πολύχρονη η προετοιμασία της Χαμάς

«Αυτό δείχνει την προετοιμασία, η οποία προφανώς ήταν πολύμηνη, αν όχι και πολύχρονη». Αναφερόμενος στην ημέρα που έγινε η επίθεση, το περασμένο Σάββατο 7/10 δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί πιάστηκαν στον ύπνο από έναν μη τακτικό στρατό.

Αναλύοντας το πώς το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε ο κ. Καραϊωσηφίδης εξήγησε ότι μετά τις συνθήκες ειρήνης οι οποίες είχαν γίνει δεν υπήρχε όμορο κράτος γύρω από το Ισραήλ, η οποία να αποτελεί απειλή: «Με την Αίγυπτο υπήρχε συμφωνία ειρήνης, με την Ιορδανία υπήρχε συμφωνία ειρήνης. Ο Λίβανος ήταν ανύπαρκτος εκτός από τη Χεζμπολάχ. Η Συρία, μετά τον εμφύλιο, ήταν μια σκιά του εαυτού της. Οι κοντινοί εχθροί ήταν στον νότο η Χαμάς, στον βορρά η Χεζμπολάχ, δύο όχι ταυτόσημες έννοιες».

Με δεδομένο ότι η απειλή ήταν κυρίως από ρουκέτες από πλευράς της Γάζας οι Ισραηλινοί εξήγησε ο αεροναυπηγός ότι είχαν επενδύσει με αμερικανικά κεφάλαια σε ένα σύστημα, το Iron Dome, το οποίο ουσιαστικά ήταν ένα πυραυλικό σύστημα αυτόματο που διασυνδέει όλο το Ισραήλ και αναχαιτίσει τις ρουκέτες.

Tα αποθέματα οπλισμού για το Iron Dome εξαντλήθηκαν

«Όταν όμως κάποιος αντίπαλος εκτοξεύει 5.000 ρουκέτες, το σύστημα υφίσταται κορεσμό. Το είδαμε αυτό. Πέντε μέρες μετά τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και ένα μέρος της αμερικανικής βοήθειας έρχονται να ενισχύσουν το Iron Dome», αποκάλυψε.

«Αυτή η επίθεση ήταν μια έκπληξη. Αιφνιδιάστηκαν οι Ισραηλινοί. Είμαστε όλοι με κομμένη την ανάσα και περιμένουμε την επόμενη φάση. Ελπίζουμε ότι θα περιοριστούν οι επιχειρήσεις. Προσευχόμαστε για το καλύτερο, για τους ομήρους και για τα θύματα. Είναι μια τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία» συμπλήρωσε ο κ. Πρεβελάκης.

Όπως είπε από αυτή την κρίση θα πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα: «Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στην εποχή μας, τίποτε δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει. Είμαστε σε μια ρευστότητα, είμαστε σε αιφνιδιασμούς. Αυτό που έγινε με την τεράστια αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ πρέπει να μας διδάξει. Φαίνεται ότι υπήρξε υπερβολικό αίσθημα ασφαλείας στα ηλεκτρονικά συστήματα και υποβαθμίστηκε ο ανθρώπινος παράγοντας. Και αυτό είναι μια τάση της εποχής μας να θεωρούμε ότι με την τεχνητή νοημοσύνη θα λύσουμε τα πάντα και η τεχνητή νοημοσύνη αφήνει τρύπες».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...