WSJ: Η CIA σχεδιάζει την παράδοση της Γάζας στην Αίγυπτο – Απορρίπτει τις αμερικανικές προτάσεις ο Σίσι

 Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi απέρριψε την πρόταση του διευθυντή της CIA να διαχειριστεί την ασφάλεια στη Γάζα έως ότου η Παλαιστινιακή Αρχή αναλάβει την ευθύνη για τη Λωρίδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο διευθυντής της CIA William Burns το πρότεινε στον el-Sisi σε μια συνάντηση στο Κάιρο, στην οποία συμμετείχε και ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου Abbas Kamel.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο el-Sisi απάντησε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η κυβέρνησή του δεν θα συνέβαλε επ’ ουδενί στην εκδίωξη της Xαμάς από την εξουσία.

«Ο πρόεδρος της Αιγύπτου είπε ότι η κυβέρνησή του δεν θα παίξει ρόλο στην εξολόθρευση της Χαμάς καθώς χρειάζεται την οργάνωση για να βοηθήσει για την τήρηση της ασφάλειας στα σύνορα της χώρας με τη Λωρίδα της Γάζας», είπαν οι αξιωματούχοι.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στο ABC που μεταδόθηκε τη Δευτέρα, είπε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας «επ αόριστον».

«Νομίζω ότι το Ισραήλ θα αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια [στον παλαιστινιακό θύλακ], καθώς είδαμε τι γίνεται όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση του Νετανιάχου και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να επιβάλει κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ίσως υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μετά τη λήξη της σύρραξης με τη Χαμάς.

«Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς. Αυτό καλεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου… Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα. Η πραγματικότητα επί του εδάφους είναι ότι ίσως χρειαστεί κάποια μεταβατική περίοδος μετά τη λήξη της σύρραξης, αλλά είναι επιτακτική η ανάγκη ο Παλαιστινιακός λαός να παίξει κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα κατοχή, όπως είμαστε και ξεκάθαροι ότι δεν πρέπει να υπάρξει εκτοπισμός του Παλαιστινιακού πληθυσμού», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...