Παναμάς: Ελπίδα για αποσυμφόρηση στη Διώρυγα μετά την αύξηση των βροχοπτώσεων – Αύξηση του αριθμού διελεύσεων πλοίων

 Η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά (ACP) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι από τα μέσα Ιανουαρίου θα αυξήσει σε 24 τις καθημερινές διελεύσεις πλοίων από το κανάλι, χάρη στις σημαντικές βροχοπτώσεις των τελευταίων έξι εβδομάδων και τις προβλέψεις ότι θα συνεχιστούν. 

Η νέα ενημέρωση έρχεται να αντικαταστήσει προηγούμενη ανακοίνωση της ACP, η οποία προέβλεπε 20 διελεύσεις την ημέρα τον Ιανουάριο.

Αυτή τη στιγμή, επιτρέπεται η διέλευση 22 πλοίων την ημέρα με συστήματα δεξαμενών (locks) Panamax ή Neopanamax. Η ξηρασία που πλήττει τελευταία τον Παναμά έχει επηρεάσει δραματικά και

τη Διώρυγα, αφού παλαιότερα το κανάλι μπορούσε να εξυπηρετήσει 36 διελεύσεις πλοίων καθημερινά. Τους προηγούμενους μήνες η ξηρασία επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο εξαιτίας του φαινομένου Ελ Νίνιο.

Οι δεξαμενές της διώρυγας δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν με το ρυθμό που το έκαναν πριν μερικά χρόνια και συν τοις άλλοις η ACP αναγκάστηκε να μειώσει κατά 2 μέτρα τα ανώτατα όρια βύθισης για τα πλοία που διέρχονται από το κανάλι.    

Η μικρή αύξηση του αριθμού διελεύσεων που ανακοινώθηκε οφείλεται στις βροχές που αύξησαν το τελευταίο διάστημα τη στάθμη της τεχνητής λίμνης Γκατούν, η οποία τροφοδοτεί τη Διώρυγα του Παναμά με το νερό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της.

Η ACP όμως προειδοποίησε ότι θα επιτρέπεται μία μόνο διέλευση ανά πελάτη ανά ημέρα, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που έγινε η δημοπρασία και η συμφωνία διέλευσης.

Υπολογίζεται ότι σήμερα περισσότερα από 100 πλοία αναμένουν τη σειρά τους για να διέλθουν από τη Διώρυγα και από τις δύο πλευρές, προκαλώντας ανησυχία στις ναυτιλιακές εταιρείες όλου του κόσμου για τα αυξημένα κόστη και τα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ήδη κάποιες από αυτές έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια διαδρομών για τα πλοία τους λόγω της ελλιπούς αξιοπιστίας του χρονοδιαγράμματος διέλευσης από τον Παναμά.   

Πηγές: Reuters, ACP      

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...