Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ενέκρινε τροπολογία για την άμεση αναστολή των μαχών στη Γάζα λόγω των Ηνωμένων Πολιτειών.

 ΟΗΕ, 22 Δεκεμβρίου - RIA Novosti.

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ δεν επέτρεψαν να συμπεριληφθεί μια ρωσική τροπολογία που ζητούσε άμεση αναστολή των εχθροπραξιών στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διευκόλυνση της επέκτασης της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει ανταποκριτής του RIA Novosti. 

Διευκρινίζεται ότι η παράγραφος αυτή ήταν αρχικά στο κείμενο. Επιπλέον, ζήτησε «επείγοντα βήματα προς μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Тем не менее США настояли на внесении ряда поправок. В результате формулировки в проекте стали гораздо мягче.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμειναν να επιφέρουν ορισμένες τροπολογίες. Ως αποτέλεσμα, η διατύπωση στο προσχέδιο έγινε πολύ πιο ήπια.

Στην τελική εκδοχή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά μόνο «επείγοντα μέτρα για την άμεση διασφάλιση ασφαλούς, απρόσκοπτης και διευρυμένης ανθρωπιστικής πρόσβασης, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών για βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Όπως είπε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον οργανισμό, Vasily Nebenzya, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται, «κάτω από την πανούργη φράση για τη δημιουργία συνθηκών για παύση των μαχών», «να δώσουν στο Ισραήλ το ελεύθερο χέρι για περαιτέρω απεριόριστους βομβαρδισμούς υποδομών και αμάχων σε Έτσι, πρότεινε την επιστροφή της διατύπωσης στο ψήφισμα που ζητούσε «επείγουσα διακοπή των εχθροπραξιών». 

Δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αντίθετες. Η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία, η Αλβανία και η Ιαπωνία απείχαν. Συνεπώς, η τροπολογία δεν μπόρεσε να εγκριθεί. 

Αργότερα, ο Nebenzya χαρακτήρισε επαίσχυντη και κυνική τη συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών που σαμποτάρουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ψηφίζοντας το τρέχον σχέδιο ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα δώσει το πράσινο φως στο Ισραήλ για τη διάπραξη εγκλήματος πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...