Εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές ξεκίνησε στη Σλοβακία· θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαρτίου

 ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ, 9 Ιανουαρίου - RIA Novosti. 

Η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές ξεκίνησε στη Σλοβακία· θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, και η ανάδειξη υποψηφίων θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιανουαρίου, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. 

«Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου, η προθεσμία για την υποβολή υποψηφίων λήγει στις 30 Ιανουαρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβακίας.

Η προεκλογική εκστρατεία θα ολοκληρωθεί 48 ώρες πριν από την ημέρα των προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία, ο πρώτος γύρος των οποίων έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου· εάν απαιτείται δεύτερος γύρος στις 6 Απριλίου, θα λήξει επίσης 48 ώρες πριν από αυτή την ημερομηνία.

Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι κάθε υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 15 βουλευτών ή τουλάχιστον 15 χιλιάδων πολιτών της Σλοβακίας. 

Οι προτεινόμενοι υποψήφιοι θα ελεγχθούν για τη συμμόρφωση με τις απαραίτητες προϋποθέσεις εντός δύο εβδομάδων. Κάθε υποψήφιος πρόεδρος μπορεί να ξοδέψει έως και 500 χιλιάδες ευρώ για την προεκλογική του εκστρατεία. 

Η σημερινή επικεφαλής της Σλοβακίας, Ζουζάνα Καπούτοβα, ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2023 ότι δεν θα συμμετάσχει στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Ο πρόεδρος στη Σλοβακία εκλέγεται για πέντε χρόνια, η θητεία της πρώτης γυναίκας προέδρου της χώρας λήγει το 2024.

Σύμφωνα με πρόσφατες κοινωνιολογικές μελέτες, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της δημοκρατίας, Peter Pellegrini, έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία. Σχεδιάζει να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του την επόμενη εβδομάδα. 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ivan Korczok ανέφερε προηγουμένως ότι είχε ήδη καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για την υποστήριξή του. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Korcok ενδέχεται να πάρει τη δεύτερη θέση στις επερχόμενες εκλογές. Ένας άλλος πρώην επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβακίας, ο Γιαν Κούμπις, ανακοίνωσε επίσης προηγουμένως τις προεδρικές του φιλοδοξίες· έχει ήδη συγκεντρώσει 15 χιλιάδες υπογραφές από πολίτες της δημοκρατίας που είναι απαραίτητες για να τον ορίσουν. 

Ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σλοβακίας, πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Stefan Garabin σχεδιάζει επίσης να αγωνιστεί για την προεδρία, ο οποίος ήταν ένας από τους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία το 2019 και κατέλαβε την τρίτη θέση στην πρώτη γύρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...