Γερμανία: Αποκορύφωμα αγροτικών κινητοποιήσεων – Διαδηλώσεις κατά της Ακροδεξιάς

 Με μεγάλο συλλαλητήριο στο Βερολίνο κορυφώνονται σήμερα (15/1) οι αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων είναι η διατήρηση αγροτικών επιδοτήσεων την ώρα που η Γερμανία περνά σε περίοδο λιτότητας.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πάνω από 5000 τρακτέρ κατακλύζουν το Βερολίνο. Προορισμός η εμβληματική Πύλη του Βραδεμβούργου ως αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων των αγροτών την εβδομάδα που πέρασε.

Οι κινητοποιήσεις στρέφονται κατά της κυβέρνησης Σολτς, εξαιτίας περικοπών που έχει αποφασίσει για τους αγρότες στο πλαίσιο ενός προϋπολογισμού για το τρέχον έτος που βάζει τη Γερμανία σε κύκλο λιτότητας.

Η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τα αρχικά σχέδια να καταργήσει το αφορολόγητο των αγροτικών αυτοκινήτων, και ανέβαλε για τρία χρόνια την κατάργηση του επιδόματος ντίζελ κίνησης. Ωστόσο οι αγρότες δεν ικανοποιούνται και από την περασμένη Δευτέρα βρίσκονται με τα τρακτέρ στους δρόμους πολλών πόλεων της Γερμανίας.

Στη σημερινή συγκέντρωση στο Βερολίνο είναι προγραμματισμένη και ομιλία του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Δήλωσε κατανόηση για την κατάσταση των αγροτών, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις, παραπέμποντας στις ευρωπαϊκές και εθνικές επιδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες και ανέρχονται στα 9 δισεκατομμύρια περίπου, ενώ οι προβλεπόμενες περικοπές είναι της τάξεως των 300 εκατομμυρίων.

Η ηγεσία των αγροτικών συνδέσμων θα συναντηθεί και με τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες των τριών κυβερνητικών κομμάτων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, καθώς ο προϋπολογισμός για το 2024 έχει κατατεθεί στη Βουλή για να εγκριθεί εντός των επόμενων ημερών.

Τις αγροτικές κινητοποιήσεις επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν το ακροδεξιό κόμμα AfD και άλλες ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις, ανιοποιώντας το γενικότερο κλίμα κατά της κυβέρνησης του Βερολίνου.

Ταυτόχρονα το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού μετά τις αποκαλύψεις για σχέδια μαζικών απελάσεων μεταναστών ακόμα και πολιτογραφημένων Γερμανών. Στη συγκέντρωση στο Βερολίνο συμμετείχαν πάνω από 25.000 άτομα, ενώ στη συγκέντρωση στο Πότσνταμ συμμετείχαν τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και η υπουργός Εξωτερικών Αναλέννα Μπέρμποκ που διαμένουν στην πόλη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...