Σερβία: Ξυλοκοπήθηκε από τις αρχές και έμεινε παράλυτος κρατούμενος ηγέτης της αντιπολίτευσης

 Ο Νίκολα Σαντούλοβιτς, ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Σερβία, ξυλοκοπήθηκε άγρια και έμεινε παράλυτος από τη δεξιά πλευρά, όπως καταγγέλλουν η οικογένειά του και ο δικηγόρος του

Ο ηγέτης του Σερβικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Νίκολα Σαντούλοβιτς, έχει μείνει εν μέρει παράλυτος, σύμφωνα με την οικογένειά του, αφότου συνελήφθη από τις σερβικές μυστικές υπηρεσίες. Όπως αναφέρουν, ξυλοκοπήθηκε άγρια και πλέον βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι.

Σύμφωνα με την καταγγελία της οικογένειας, άνδρες των μυστικών υπηρεσιών τον πήραν από το σπίτι του στις 3 Ιανουαρίου. Είχε προηγηθεί μια δήλωσή του στην οποία ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν Σέρβοι κατά των Αλβανών κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 1988 και 1989.

Η κόρη του Κάρλα λέει ότι έχει ζητήσει να τον μεταφέρουν σε πολιτικό νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να κρατείται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
«Είναι επικοινωνιακός αλλά είναι εντελώς παράλυτος στη δεξιά πλευρά. σε αναπηρικό καροτσάκι και σε πολύ κακή κατάσταση υγείας», είπε σε δήλωση που εκδόθηκε μέσω του Μάικλ Πόλακ, δικηγόρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και διευθυντή της Δικαιοσύνης στο Εξωτερικό, που τον εκπροσωπεί.

Η οικογένεια πιστεύει ότι ο Σαντούλοβιτς, που ασκεί συχνά κριτική στο κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), μπορεί επίσης να έχει «δηλητηριαστεί», αλλά οι δικηγόροι του είπαν ότι δεν μπορούν να επαληθεύσουν τίποτα σχετικά με την υγεία του Σαντούλοβιτς ή την επίθεση μέχρι να τον μεταφέρουν σε πολιτική εγκατάσταση με πλήρη πρόσβαση σε γιατρούς και δικηγόρους.

Μάλιστα, ο Μάικλ Πόλακ έχει κάνει επείγουσα προσφυγή στην Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων ζητώντας επισήμως να γίνει κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι ο Σαντούλοβιτς «συναλήφθη από τη σερβική υπηρεσία πληροφοριών και στη συνέχεια κρατήθηκε αυθαίρετα και βασανίστηκε».

Προς το παρόν η σερβική κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχόλιο για το περιστατικό, το οποίο καταγράφεται σε μια περίοδο που αντιπολίτευση κάνει διαδηλώσει καταγγέλλοντας νοθεία στις δημοτικές εκλογές, και ενώ η Σερβία ζητά να ενταχθεί στην Ε.Ε. Αίτημα που θα κριθεί και από το μέλλον των σχέσεών της με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Σαντούλοβιτς δέχθηκε σφοδρή κριτική στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς αναδημοσιεύθηκε βίντεο από τον Φεβρουάριο του 2023 στο οποίο επισκέφτηκε τον τάφο του Αντέμ Τζασάρι, ιδρυτή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου που σκοτώθηκε από τη σερβική αστυνομία το 1998 μαζί με 57 μέλη της οικογένειάς του κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Τότε, ο Σαντούλοβιτς ζήτησε συγγνώμη για τους θανάτους, ενώ το περασμένο 15θήμερο αναδημοσίευσε το βίντεο, επαναλαμβάνοντας αυτή τη συγγνώμη, προκαλώντας κριτική από μέσα ενημέρωσης.

«Είμαι ο μόνος πολιτικός από τη Σερβία που ήρθε για να τιμήσει τα αθώα θύματα των Αλβανών, την οικογένεια Τζασάρι στο Πρεκάζι. Ζήτησα συγγνώμη και ζήτησα συγχώρεση εκ μέρους των Σέρβων που δεν συμμετείχαν σ' αυτό», έγραψε στο X στις 2 Ιανουαρίου.

Τα σχόλια αυτά πιστεύεται ότι ήταν η αιτία της επίθεσης.

Όπως είπε ο δικηγόρος του, «χτυπήθηκε άσχημα. Έχει σπασμένο πλευρά. Όταν τον επέστρεψαν στο σπίτι, έχανε τις αισθήσεις του και επανερχόταν συνεχώς, ενώ έλεγε ότι δεν μπορούσε να κουνήσει τη δεξιά πλευρά του σώματός του».

Ο Σαντούλοβιτς συνελήφθη ξανά την επομένη της επιστροφής στο σπίτι του από τη σερβική αστυνομία και δεν τον είδε η οικογένειά του μέχρι το πρωί της Τετάρτης. Δικαστής διέταξε να κρατηθεί για 30 ημέρες, αφότου του ασκήθηκαν κατηγορίες για φερόμενη υποκίνηση εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, αδίκημα σύμφωνα με το άρθρο 317 του ποινικού κώδικα συμπεριφοράς που μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως πέντε χρόνια .

Ο δικηγόρος του λέει ότι αυτό το κατηγορητήριο αποτελεί σαφή παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου. Και παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επίθεση στον πελάτη του.

Σε δήλωσή της την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές και τους ενδιαφερόμενους φορείς» και πως οποιαδήποτε κράτηση πρέπει να αιτιολογείται νομικά και «οποιεσδήποτε αξιόπιστες καταγγελίες για βία θα πρέπει να εξετάζονται αποτελεσματικά από τις αρμόδιες αρχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...