Γαλλία: Με εκπλήξεις το νέο υπουργικό συμβούλιο, το σχήμα του Ατάλ – Ενισχυμένος ο Μακρόν

 Νέο υπουργικό συμβούλιο στη Γαλλία, μετά το διορισμό του νέου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ. Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκπληξη  προέρχεται από μια μορφή της παρισινής δεξιάς, τη συντηρητική πολιτικό Ρασιντά Ντατί, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί και στενή σύμμαχο του πρώην προέδρου, η οποία διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού.

Πάντως, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Γαλλία, επικρατεί αντίφαση μεταξύ λόγων και πράξεων του Εμανουέλ Μακρόν, αφού αφενός η νέα κυβέρνηση είναι επιλογή του, αφετέρου η κυβέρνηση είναι καθαρά Δεξιά, γιατί προσπαθεί απεγνωσμένα να συμμαχήσει με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να βρει την πολυπόθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

(Photo by AFP)

Ο διορισμός της Ρασιντά Ντατί ως υπουργού Πολιτισμού στέλνει λάθος μήνυμα στο δικαστικό σώμα, γιατί η Ντατί κατηγορείται επίσημα για διαφθορά (υπόθεση Ρενό/Κάρλος Γκον) και θα περάσει απο δίκη. Όμως, έχει ανάγκη απο εμβληματικές προσωπικότητες της δεξιάς. 

Η νέα υπουργός Εργασίας, Υγείας και Αλληλλεγύης, Καθρίν Βαουτρίν, είναι γνωστή προσωπικότητα της δεξιάς, εναντιώθηκε στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια το 2013 και είναι ενάντια στην ευθανασία. Ενώ ο Πρόεδρος Μακρόν είναι υπέρ και υποσχέθηκε νόμο μετά την παράκληση της διάσημης Γαλλίδας τραγουδίστριας Φρανσουάζ Αρντί (Françoise Hardy) που πάχει απο καρκίνο σε τελικό στάδιο στα 79 έτη της. 

Ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων Στεφάν Σεζουρνέ δεν έχει γνώση της διπλωματίας, ήταν μόνο ευρωβουλευτής και κυρίως επικεφαλής του κόμματος του Μακρόν και νυν ή πρώην σύντροφος του πρωθυπουργού. Αυτό μεταφράζεται στο ότι «ο Μακρόν θα είναι de facto ο υπουργός Εξωτερικών».

Όσον αφορά την προσωπική σχέση του Σεζουρνέ με τον Ατάλ, τα ΜΜΕ προς το παρόν δεν αναφέρονται σχετικά. Ο Σεζουρνέ διαμήνυσε οτι εχουν σπάσει το σύμφωνο συμβίωσης τους πριν 2 χρόνια. Ο πρωθυπουργός δεν έχει προχωρήσει, προς το παρόν, σε κάποιον σχολιασμό επ’ αυτού.

Ανταπόκριση ΕΡΤ – Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...