Iowa Caucus 2024: DeSantis και Haley έρχονται αντιμέτωπες σε αναμέτρηση συζητήσεων για να αναδειχθούν ως εναλλακτική λύση Τραμπ

 DES MOINES, Αϊόβα, 10 Ιανουαρίου (Reuters) - 

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και η πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών Nikki Haley κατηγόρησαν επανειλημμένα ο ένας τον άλλον ότι είπαν ψέματα σε μια επίπονη συζήτηση που ανακάτευε την πολιτική με τις προσβολές καθώς οι δύο υποψήφιοι πάλευαν να αναδειχθούν ως η κορυφαία εναλλακτική του Ντόναλντ Τραμπ ημέρες πριν από τις πρώτες ψηφοφορίες της εκστρατείας. 

Αλλά με τον πρώην πρόεδρο να απουσιάζει για άλλη μια φορά από το στάδιο της συζήτησης, οι αντίπαλοι στόχευσαν το μεγαλύτερο μέρος των πυρομαχικών τους ο ένας στον άλλον και όχι στον ξεκάθαρο πρωτοπόρο στον αγώνα.

«Δεν χρειαζόμαστε έναν άλλον αλαζονικό πολιτικό που απλώς σας λέει τι πιστεύει ότι θέλετε να ακούσετε απλώς για να προσπαθήσετε να κερδίσετε την ψήφο σας, μετά να αποκτήσετε ένα γραφείο και να κάνει τις προσφορές των δωρητών της», είπε η DeSantis. 

Η Χέιλι διαφημίστηκε έναν ιστότοπο που δημιούργησε η καμπάνια της για να τεκμηριώσει αυτά που είπε ότι ήταν δεκάδες ψέματα του DeSantis και κάποια στιγμή τον αποκάλεσε «τόσο απελπισμένο». 

Οι δύο αντίπαλοι έχουν εμπλακεί σε μια ολοένα και πιο μοχθηρή μάχη εν όψει της πρώτης κοινοβουλευτικής ομάδας της Δευτέρας στην Αϊόβα, με ελάχιστο χρόνο να σταματήσει η πορεία του Τραμπ προς την υποψηφιότητα.

Ο πρώην πρόεδρος είχε την υποστήριξη του 49% των Ρεπουμπλικανών σε μια πανεθνική δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, πολύ μπροστά από τη Χέιλι στη δεύτερη θέση με 12%. Για πέμπτη φορά, ο Τραμπ παρέλειψε τη συζήτηση και αντ' αυτού κρατούσε ένα δημαρχείο του Fox News κοντά στο Des Moines, δίνοντάς του μια πλατφόρμα prime-time με φιλικό τηλεοπτικό κοινό. 

Η συζήτηση έλαβε χώρα λίγες ώρες αφότου ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, σφοδρός επικριτής του Τραμπ, ανακοίνωσε το τέλος της δικής του προεδρικής εκστρατείας αφού είχε ελάχιστη υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους.

Αργότερα, η Χέιλι επέκρινε τον Τραμπ ότι χαρακτήρισε την 6η Ιανουαρίου 2021 -όταν ένας όχλος υπέρ του Τραμπ εισέβαλε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ- μια «όμορφη μέρα» και είπε κατηγορηματικά ότι έχασε τις εκλογές του 2020, παρά τους συνεχιζόμενους ψευδείς ισχυρισμούς του για νοθεία ψηφοφόρων. «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» Ο DeSantis ήταν πιο ζωντανός και άσκησε πιο έντονες κριτικές από ό,τι σε προηγούμενα ντιμπέιτ, ίσως πιο άνετα με μόνο έναν άλλο ανταγωνιστή στη σκηνή, αφού οι άλλοι υποψήφιοι απέτυχαν να προκριθούν στο event της Τετάρτης. Προσπάθησε να μετατρέψει την εξωτερική πολιτική του Haley σε αδυναμία, υποστηρίζοντας ότι έχει υποστηρίξει ουσιαστικά μια απεριόριστη πλημμύρα βοήθειας στην Ουκρανία. «Άνθρωποι όπως η Nikki Haley νοιάζονται περισσότερο για τα σύνορα της Ουκρανίας παρά για τα δικά μας νότια σύνορα, κάτι που είναι λάθος», είπε ο DeSantis, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «βρουν έναν τρόπο να τερματίσουν» τον πόλεμο. 

Η Χέιλι έδωσε μια εκτενή απάντηση στο γιατί η βοήθεια της Ουκρανίας να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή ενισχύει τελικά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ αποτρέποντας μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση. Είπε ότι ήταν λανθασμένη επιλογή να προτείνει ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ της βοήθειας της Ουκρανίας και του Ισραήλ και της διασφάλισης των συνόρων της.

Ο DeSantis, που κάποτε θεωρούνταν ο κορυφαίος αμφισβητίας του Τραμπ, έχει δει την εκστρατεία του να παλεύει εν μέσω εσωτερικών συγκρούσεων, ενώ η Haley ανεβαίνει σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Ο Χέιλι χτύπησε τον ΝτεΣάντις σχετικά με την υποψηφιότητά του, ρωτώντας πώς σκόπευε να διευθύνει τη χώρα όταν δεν μπορούσε να διαχειριστεί σωστά μια προεδρική εκστρατεία. 

«Ξόδεψε περισσότερα σε ιδιωτικά αεροπλάνα παρά σε διαφημίσεις για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους στην Αϊόβα», είπε. Δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι η Haley μειώνει το προβάδισμα του Τραμπ στη δεύτερη πολιτεία λόγω της επιλογής του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου της, το Νιου Χάμσαϊρ, όπου οι προκριματικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου. 

Η Haley είναι ουσιαστικά ισόπαλη για τη δεύτερη θέση στην Αϊόβα. Το να νικήσει ο ένας τον άλλον για τη δεύτερη θέση στην Αϊόβα θα είναι κρίσιμος στις προσπάθειές τους να μετατρέψουν τον αγώνα σε αγώνα ένας προς έναν εναντίον του Τραμπ. 

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόκειται να αντιμετωπίσει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, όπου η τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos δείχνει ισοπαλία Τραμπ και Μπάιντεν στο 35%. Αναφορά από τον Tim Reid και τον Nathan Layne. πρόσθετες αναφορές από τους Jasper Ward, Kanishka Singh, Costas Pitas και Joseph Ax. Μοντάζ από τους Colleen Jenkins, Deepa Babington και Jonathan Oatis

Our Standards: The Thomson Reuters Trust Principles.

  • Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...