Πολύ σκληρό ρωσικό κτύπημα κατά του Κιέβου: Διαλύθηκε η αεράμυνα της ουκρανικής πρωτεύουσας – Β.Πούτιν: «Βράζω ολόκληρος από οργή» (vid)

 Χρειάστηκαν 24 ώρες για να αποκρυπτογραφηθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στο Κίεβο από τους σαρωτικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ρώσοι και διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για το πιο βίαιο και σκληρό στρατιωτικό κτύπημα της Ρωσίας εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ουκρανοί πυροσβέστες έδιναν μάχη επί ώρες για να ελέγξουν τις φλόγες που ξεπηδούσαν από διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Σε μία από τις σπάνιες παραδοχές του μπροστά στις κάμερες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντώντας τραυματισμένους Ρώσους στρατιώτες είπε επί λέξει πως «όλα βράζουν μέσα μου αυτή τη στιγμή» (σσ από οργή).

Aιτία ήταν η ουκρανική επίθεση στο Μπέλγκοροντ με θύματα αμάχους και παιδιά.

Ωστόσο θύμισε στους Ρώσους στρατιώτες -στέλνοντας παράλληλα μήνυμα εκεί που πρέπει- πως το μόνο εύκολο είναι να ισοπεδωθούν οι ουκρανικές πόλεις και η Μόσχα να «απαντήσει με το ίδιο νόμισμα».

Αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο:

«Μπορούμε να χτυπήσουμε τις πλατείες, στο Κίεβο ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη. Ντένις (σ.σ. όνομα ενός στρατιώτη) εκεί περπατούν παιδιά, μαμάδες με καροτσάκια.

Το κατανοώ, όλα βράζουν μέσα μου. Θέλω να σε ρωτήσω: Χρειάζεται να το κάνουμε αυτό; Κάνουμε επίθεση με όπλα ακριβείας».

Δείτε το βίντεο

«Σηκώθηκαν» 21 ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά 

Η ουκρανική αεροπορία προειδοποίησε πως απογειώθηκαν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά και κήρυξε συναγερμό πρακτικά σε όλη τη χώρα.

Πέρα από τις απογειώσεις για τις οποίες έκανε λόγο από ρωσικές αεροπορικές βάσεις στην Αλένια (βορειοδυτικά) και Ένγκελς (νοτιοδυτικά), αναφέρθηκε επίσης σε άλλα στρατηγικά βομβαρδιστικά Τουπόλεφ που απογειώθηκαν από τη ρωσική βάση Τσαϊκόβκα, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Από την επίθεση επλήγησαν έξι συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 27 άνθρωποι και να ξεσπάσουν επτά πυρκαγιές.

 Σύμφωνα με τον Κλίτσκο, οι αγωγοί του φυσικού αερίου στη συνοικία Πεσέρσκιι υπέστησαν ζημιές, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση σε πολλές περιοχές του Κιέβου.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, η Ukrenergo, περισσότεροι από 250.000 καταναλωτές αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

«Έπειτα από μια μαζική πυραυλική επίθεση, το δίκτυο της Ukrenergo στο Κίεβο και την περιφέρειά του υπέστη ζημιές. Περισσότεροι από 250.000 καταναλωτές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα», τόνισε στο Telegram.

Από την πλευρά του ο Όλεχ Σινεχούμποφ, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου, δήλωσε ότι το κέντρο της ομώνυμης πόλης δέχθηκε επίθεση χτες στις 07:30  το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά του ο Μικόλα Ολεστσούκ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, επεσήμανε ότι τα χτεσινά πλήγματα αποτελούν επανάληψη της μεγάλης ρωσικής επίθεσης στις 29 Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά τον αριθμό και το είδος των πυραύλων.

Στις 29 Δεκεμβρίου η Ρωσία εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας 158 πυραύλους και drones.

Δείτε βίντεο

Το Κίεβο καίγεται – H αεράμυνα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει

Πολλές μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Ένας από τους στόχους των ρωσικών πυραύλων ήταν οι αποθήκες καυσίμων. Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, τουλάχιστον 17 Tu-95MS και τέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 εκτόξευσαν 110 πυραύλους.

Για πρώτη φορά η Ρωσία εκτόξευσε μαζικά υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 11 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ισάριθμα MiG-31.

Η αεράμυνα του Κιέβου απέτυχε για άλλη μια φορά. Λόγω του μεγάλου αριθμού πυραύλων, τα ουκρανικά πληρώματα αεράμυνας εξάντλησαν τα πυρομαχικά τους. Παράλληλα δεν είχαν χρόνο να επαναφορτώσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα IRIS-T και Patriot.

Σε αρκετές περιπτώσεις προηγήθηκαν οι εκρήξεις και μετά ακολούθησε ο συναγερμός αεράμυνας.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρωί της 2ας Ιανουαρίου, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Κιέβου σε πολλά κύματα. Σε όλη την Ουκρανία κηρύχθηκε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής.

Το πρώτο κύμα ρωσικών επιθέσεων ξεκίνησε λίγο πριν τα ξημερώματα. Τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε δεύτερο χτύπημα εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών στόχων.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Yuriy Podolyaka ανέφερε ότι κτυπήθηκε το εργοστάσιο Artem και το γραφείο σχεδιασμού Luch στο Κίεβο.

Επιπλέον, στο Χάρκοβο κτυπήθηκαν εργοστάσια του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.

Δείτε βίντεο

Ρωσικοί βομβαρδισμοί και στο Χάρκοβο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιθέσεις σε «κέντρα λήψης αποφάσεων» και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό της ρωσικής πόλης Μπέλγκοροντ από ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, κτυπήθηκε βάση μισθοφόρων και ξένων εκπαιδευτών.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία βομβάρδισε το Χάρκοβο με πυραύλους και drones. Οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο τραυμάτισαν τουλάχιστον 28 ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές σε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και ιατρικές εγκαταστάσεις.

Από τα πλήγματα στη ρωσική πόλη σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των ρωσικών τοπικών αρχών.

Δείτε βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...