29 πετρελαϊκές στο εδώλειο για καρτέλ χειραγώγησης τιμών

 Και πώς τελικά αθωώθηκαν, πριν από ακριβώς 64 χρόνια

Για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1950 η τιμή του πετρελαίου στις ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή, είχε κινηθεί από τα 1,75 δολάρια έως τα 2,20 δολάρια το βαρέλι και η τιμή της βενζίνης ήταν κοντά στα 0,27 δολάρια ανά γαλόνι. 

Το 1959 η τιμή του αργού στις ΗΠΑ είχε ανέβει στα 2,50 με 3,50 βαρέλι και της βενζίνης στα 0,31 δολάρια ανά γαλόνι.

Οι καταναλωτές διαμαρτύρονταν και η κυβέρνηση ανησυχούσε. Οι αρχές ανέλαβαν δράση για να δουν τι συμβαίνει και κατέληξαν ότι υπάρχουν ενδείξεις στρέβλωσης του ανταγωνισμού στην αγορά. Πέρα από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, τις κινήσεις στην αγορά πετρελαίου έβαλαν στο μικροσκόπιο και οι εισαγγελικές αρχές.

Την 1η Φεβρουαρίου του 1960, εικοσιεννέα αμερικανικές πετρελαϊκές οδηγήθηκαν σε δίκη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Τούλσα, στην πολιτεία της Οκλαχόμα. Αντιμετώπιζαν την κατηγορία της συνωμοσίας για χειραγώγηση και αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου και της βενζίνης. Με λίγα λόγια κατηγορούνταν για σύσταση καρτέλ εις βάρος των καταναλωτών.

Η δίκη κράτησε αρκετές εβδομάδες και χαρακτηρίστηκε από σφοδρές αντιπαραθέσεις και εντάσεις. Τελικά στο σύνολό τους οι 29 πετρελαιοβομηχανίες αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην απόφασή του ο δικαστής Ρόις Σάβατζ, «τα στοιχεία δεν υπερβαίνουν το επίπεδο της υποψίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...