Για την κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζονται οι αγρότες - Κόντρα με την κυβέρνηση για τα τρακτέρ, τα σενάρια και το στοίχημα

 Λίγα 24ωρα έμειναν για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο την Τρίτη 20/2 και η...κόντρα με την κυβέρνηση καλά κρατεί, αφού προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει ούτε τρακτέρ στο κέντρο της πρωτεύουσας, ούτε την παρεμπόδιση της διεύλεση των πολιτών.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν, ενώ δια στόματος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, έχει πει ξεκάθαρα «όχι» στην κάθοδο του αγροτικού κόσμου με τρακτέρ στο Σύνταγμα, κάτι για το οποίο ωστόσο η άλλη πλευρά επιμένει.
Επιπλέον, με το βλέμμα στο αγροτικό συλλαλητήριο, στη Βουλή κατατέθηκε διάταξη που προβλέπει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού στους αγρότες.

Τα επόμενα βήματα - Η σύσκεψη και τα επιχειρησιακά σχέδια

Με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται και ενόψει της απόβασής τους στην Αθήνα σε λίγα 24ωρα, σήμερα, Κυριακή 18/2, αναμένεται να διεξαχθεί σύσκεψη στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών από όλη τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτής, θα καταρτιστούν επιχειρησιακά σχέδια που θα εφαρμοστούν ανάλογα με την εξέλιξη του αγροτικού συλλαλητηρίου.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο mega  ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., Σταύρος Μπαλάσκας,«θα πρέπει να αποφασιστεί να μην έρθει από την Κόρινθο και τις Αφίδνες ώστε να μην περάσει κανένα τρακτέρ στην Αττική. Γι΄ αυτόν τον λόγο έχει σχεδιαστεί επιχειρησιακός μηχανισμός και εικάζεται ότι θα συμμετάσχουν 6.500 αστυνομικοί. Νομίζω πως θα έχουν μπλοκαριστεί πολύ πιο πάνω και δεν πρόκειται να δούμε τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ευρεία η σύσκεψη σήμερα για αυτό το θέμα. Είναι δύσκολο να μπει κανείς στο μυαλό του Χρυσοχοΐδη».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην προ ημερών συνάντησή του με εκπροσώπους αγροτών αναφορικά με το συλλαλητήριο στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό, είπε «όχι» στην κάθοδο των τρακτέρ στην πρωτεύουσα, όμως συναίνεσε να ταξιδέψουν με ΙΧ και λεωφορεία.
Σε κάθε περίπτωση, στο παρασκήνιο, όπως φαίνεται, υπάρχει γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, με επίκεντρο την επιμονή των αγροτών να διαμαρτυρηθούν με τα τρακτέρ τους μπροστά στη Βουλή.
Αν και η κυβέρνηση είναι αρνητική, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να δοθεί το "πράσινο φως" για περιορισμένο αριθμό τρακτέρ στο συλλαλητήριο.
Πάντως, κατά πληροφορίες, οι διεργασίες που γίνονται στο παρασκήνιο θα συνεχιστούν , με την τελική λύση να δίνεται το αργότερο την παραμονή του συλλαλητηρίου, δηλαδή το απόγευμα της Δευτέρας 19/2.

Με ...αναμμένα τα τρακτέρ οι αγρότες για την απόβαση στην Αθήνα στις 20/2 - Στόχος ο τριψήφιος αριθμός

Ανυποχώρητοι για την κάθοδό τους στην Αθήνα με τρακτέρ εμφανίζονται οι αγρότες, ποιυ συνεχίζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Παρά το κυβερνητικό "όχι", προετοιμάζονται για το μεγάλο συλλαλητήριο το απόγευμα της Τρίτης 20/2 στην πρωτεύουσα, σχεδιάζοντας τη συμμετοχή αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από όλη την επικράτεια, με δεκάδες τρακτέρ από Θεσσαλία, Βοιωτία και Φθιώτιδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος τους είναι να φτάσει τριψήφιος αριθμός τρακτέρ έξω από τη Βουλή και ήδη, μόνο από τη Θεσσαλία έχουν συγκεντρωθεί 60-70 τρακτέρ, ενώ αναμλενονται γεωργικά μηχανήματα από την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.
Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 19/2 στο Κάστρο Βοιωτίας.
Εκτιμάται ότι περίπου 5.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κινηθούν προς την Αθήνα με λεωφορεία, ενώ θα υπάρξουν και αποκλεισμοί τελωνείων και λιμανιών.Τουλάχιστον 70 λεωφορεία και δεκάδες ΙΧ, όπως εκτιμάται, θα κατέβουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Μαρούδας: Θα είναι το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο, θα πάμε με τρακτέρ - Τεράστιο πρόβλημα που θέλει λύσεις, όχι ημίμετρα

«Θα είναι το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας», υπάρχει αγωνιστική διάθεση και αποφασιστικότητα, τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
Ο κ. Μαρούδας μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως «μπορούμε να διεκδικήσουμε λύσεις, να καταλάβει η κυβέρνηση ότι μιλάμε για τεράστιο πρόβλημα που θέλει λύσεις και όχι ημίμετρα».
Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα και στους Αθηναίους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για να διεκδικήσουν φθηνότερα και πιο υγιεινά προϊόντα.
Σχετικά με την κάθοδο των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Μαρούδας ανέφερε ότι «πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Θα πάμε συντεταγμένα στην Αθήνα, θα μείνουμε ένα βράδυ και θα αποχωρήσουμε συνατεταγμένα».
Κληθείς να απαντήσει εάν έχει υπάρξει συμφωνία με το αρμόδιο υπουργείο, είπε πως «η απόφασή μας είναι ότι θα πάμε με τα τρακτέρ στην Αθήνα, θα υλοποιηθεί αυτή η απόφαση που έχουμε πάρει».
Σε ερώτηση για το τι χωρίζει τους αγρότες από μια συμφωνία με την κυβέρνηση, έκανε αναφορά στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο και για αποζημιώσεις για προϊόντα που είχαν ακαρπία ή ζημιές.

Προκαταβολή μέρους της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, με την οποία υλοποιούνται οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.
- Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.
- Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
- Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...