Ο Ζελένσκι στη Γερμανική Βουλή: “Danke Deutschland” – Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Βερολίνο

Βερολίνο, 2024-06-11, Γιώργος ΠαππάςΣτην πρώτη του ομιλία δια ζώσης στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyj ευχαρίστησε τη Γερμανία για την υποστήριξη της χώρας του μετά την επίθεση της Ρωσίας. 

 Η Ουκρανία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης, είπε ο Ζελένσκι. 

 Ο πόλεμος αυτός μπορεί να έχει μόνον ένα τέλος, με τους όρους της Ουκρανίας. «Ο χρόνος για συμβιβασμούς έχει παρέλθει», είπε, «η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για όσα έχει πράξει» και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «πρέπει να χάσει αυτόν τον πόλεμο». 

Ο Ζελένσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν: «Δεν υπάρχουν τείχη που δεν πέφτουν», παραπέμποντας και στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο πρόεδρος του Μπούντεσταγκ Μπέρμπελ Μπας διαβεβαίωσε την Ουκρανία για την αλληλεγγύη της Γερμανίας. «Είμαι βέβαιη ότι τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου θα τιμωρηθούν», είπε η πολιτικός του SPD προσφωνώντας τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. «Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», είπε η Μπας. Στο Βερολίνο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με τη συμμετοχή περίπου 2.000 εκπροσώπων της πολιτικής, οικονομίας, τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας στην οποία υποσχέθηκε βοήθεια «για όσο χρειαστεί». Στην επικείμενη διάσκεψη στην Ελβετία, στην οποία δεν συμμετέχει η Μόσχα, θα συζητηθούν «αρχές για μια δίκαιη, διαρκή ειρήνη», σημείωσε ο Σολτς. 

 Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε για την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια της Γερμανίας και ζήτησε τουλάχιστον εφτά συστήματα «Πάτριοτ» για την αεράμυνα της Ουκρανίας. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι από το τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ.


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...