Έχει αποφασίσει ο Ερντογάν να γίνει μεσολαβητής στην ουκρανική σύγκρουση; Η αντίδραση της Ρωσίας

 Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια διμερών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Αστάνα, ανακοίνωσε στον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Άγκυρα μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας. Πώς αντέδρασαν σε αυτή τη δήλωση στη Ρωσία - στο υλικό NEWS.ru. Τι μίλησαν Πούτιν και Ερντογάν Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. 

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ξεκινώντας με συμφωνίες για την παύση των εχθροπραξιών και στη συνέχεια σε μια ειρηνευτική συμφωνία. 

Ο Ερντογάν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι είναι δυνατή μια δίκαιη ειρήνη που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του συζήτησαν όχι μόνο την κατάσταση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια διμερών διαπραγματεύσεων, ανέφερε το γραφείο του επικεφαλής της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι οι ηγέτες έθιξαν και το θέμα της Συρίας και του Ισραήλ. «Συζητήθηκαν η τελευταία κατάσταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι ισραηλινές επιθέσεις σε παλαιστινιακά εδάφη και η αναζήτηση τρόπων επίλυσης των εντάσεων στη Συρία», ανέφερε το μήνυμα. 

Το Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας πρόσθεσε επίσης ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Ένα άλλο θέμα των διαπραγματεύσεων ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημείωσε το τμήμα. Θέλει ο Ερντογάν να γίνει μεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου;

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ήθελε και πάλι να γίνει μεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, λέει ο Ντμίτρι Νοβίκοφ, πρώτος αναπληρωτής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας. Σε μια συνομιλία με το NEWS.ru, ο βουλευτής πρότεινε ότι αυτό ήταν το κύριο μήνυμα των λόγων του Τούρκου ηγέτη για έναν «δίκαιο κόσμο» στην Ουκρανία. 

«Προς το παρόν, αυτό μοιάζει περισσότερο με δήλωση προθέσεων και επιθυμία να δείξουμε την ετοιμότητά μας να ενεργήσουμε ως μεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Νομίζω ότι το βασικό νόημα της δήλωσης του Ερντογάν είναι ακριβώς αυτό», εξήγησε ο βουλευτής. Σύμφωνα με τον Novikov, δεν είναι απολύτως σαφές τι εννοεί ο Ερντογάν με την Ουκρανία.

Όπως διευκρίνισε ο βουλευτής, η Ουκρανία δεν αντιπροσωπεύει κάτι ολιστικό. Ο βουλευτής σημείωσε ότι ο λαός υπάρχει χωριστά και οι αρχές του Κιέβου υπάρχουν χωριστά. «Υπάρχει ουκρανικός λαός, οι ουκρανικές αρχές που έχουν πάρει το δρόμο του ναζισμού και υπάρχουν ριζοσπάστες νεοναζί. Είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί μέρος αυτού του θυμωμένου κοινού. Ουρλιάζουν όλη την ώρα για αξιώσεις επιστροφής της Κριμαίας, του Ντονμπάς και ούτω καθεξής. Η διατήρηση ενός τέτοιου κοινού στην εξουσία όχι μόνο δεν θα εκπλήρωνε τους στόχους της αποστρατιωτικοποίησης, αλλά και την αποναζοποίηση της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Novikov. Πώς σχολίασε ο Πεσκόφ τη δήλωση του Ερντογάν Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ενεργήσει ως πιθανός μεσολαβητής κατά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ στο Channel One.

Όταν ρωτήθηκε εάν είναι πιθανό ο Ερντογάν να μεσολαβήσει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε: «Όχι, είναι αδύνατο». Ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία συζητήθηκε στη συνάντηση Ερντογάν και Πούτιν. «[Αυτό το θέμα] συζητήθηκε, ναι», σημείωσε. Εκεί που ο Ερντογάν κάλεσε τον Πούτιν Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία το συντομότερο δυνατό. «Στο πλαίσιο αυτών των θερμών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αναμένω φυσικά να σας καλωσορίσω στη χώρα μου το συντομότερο δυνατό», απευθυνόμενος στον Πούτιν Ερντογάν. 

Ο Τούρκος ηγέτης είπε επίσης ότι στις σχέσεις με τη Ρωσία, η Κωνσταντινούπολη προσπαθεί να επιτύχει εμπορικό τζίρο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Διεξάγουμε διάλογο για το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη. Εδώ, είμαι σίγουρος, μπορούμε να κάνουμε πολύ σοβαρά βήματα. Οι υπουργοί Ενέργειας συνεχίζουν να συζητούν αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο Πούτιν υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι θα επισκεφθεί οπωσδήποτε την Τουρκία: η επίσκεψή του είχε προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά τα χρονοδιαγράμματα δεν μπορούσαν να συντονιστούν. Διαβάστε επίσης:

Эрдоган назвал бессмысленными инициативы по Украине без участия России

Политолог назвал идеального переговорщика по конфликту на Украине

В Кремле оценили готовность Эрдогана к диалогу по урегулированию в Сирии

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...