Γερμανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι αχρηστεύτηκαν στο διάστημα μέσα σε λίγους μήνες – Τους κτύπησαν οι Ρώσοι;

 Στις 24 Δεκεμβρίου 2023, ένας πύραυλος Falcon 9 της Space X, εκτοξεύτηκε από την Καλιφόρνια, μεταφέροντας δύο κατασκοπευτικούς δορυφόρους για τις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και οι δύο έχουν αχρηστευθεί, με τις υποψίες ότι στοχοποιήθηκαν από δορυφόρους-δολοφόνους της Ρωσίας να είναι ισχυρές.


Έξι μήνες μετά την εκτόξευση, οι δύο δορυφόροι κατά έναν μυστηριώδη τρόπο έχουν αχρηστευθεί!

Οι δορυφόροι αποτελούσαν μέρος του συστήματος παρακολούθησης SARah, μια επόμενης γενιάς αναγνωριστικό σμήνος δορυφόρων.

Αρχικά, η εκτόξευση φαινόταν επιτυχής, με την γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία δορυφόρων OHB να δηλώνει ότι οι δορυφόροι ήταν «ασφαλείς σε τροχιά».

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι κεραίες στους δορυφόρους δεν μπορούν να αναπτυχθούν γιατί συνέβησαν κάποιες άγνωστες βλάβες που δεν έχουν επιτρέψει την ομαλή λειτουργία τους

Οι μηχανικοί της OHB έχουν δοκιμάσει διάφορες μεθόδους για να επιλύσουν το ζήτημα, όπως την επαναφορά του λογισμικού πτήσης και την εκτέλεση ελιγμών για να χαλαρώσουν τις κεραίες, αλλά χωρίς επιτυχία. 

Οι υποψίες ότι έχουν στοχευθεί με όπλο ακτίνων από ρωσικής πλευράς, είναι διάχυτες, αν και αυτό δεν μπορεί να διακριβωθεί, αφού απλώς οι δορυφόροι α καταπέσουν κάποια στιγμή.

Οι δορυφόροι SARah σχεδιάστηκαν για να αντικαταστήσουν μια παλαιότερη συστοιχία δορυφόρων, γνωστή ως SAR-Lupe, η οποία τέθηκε σε λειτουργία σχεδόν πριν από δύο δεκαετίες.

Οι νέοι δορυφόροι ήταν σχεδιασμένοι να προσφέρουν βελτιωμένες δυνατότητες παγκόσμιας αναγνώρισης ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας ή τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με αναφορές, η OHB δεν είχε δοκιμάσει πλήρως τη λειτουργικότητα και την ανάπτυξη των κεραιών των δορυφόρων στο έδαφος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά αν ισχύει, θα ήταν μια σοβαρή παράλειψη που θα μπορούσε να εξηγήσει την αποτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...