Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγησαν την επικίνδυνη προσέγγιση μεταξύ ενός αμερικανικού drone και ενός ρωσικού Su-35

 Το αμερικανικό drone MQ-9 Reaper έκανε επικίνδυνη προσέγγιση στο ρωσικό μαχητικό Su-35 στον ουρανό πάνω από τη Συρία, γράφουν δημοσιογράφοι του αμερικανικού στρατιωτικού περιοδικού Military Watch Magazine (MWM). Στο νέο τους υλικό περιγράφουν τις λεπτομέρειες του περιστατικού. Η Pravda.Ru δημοσιεύει μια μετάφραση του υλικού MWM.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper το οποίο πέταξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή ίσως ένας από τους συμμάχους του συνασπισμού τους πάνω από τη συριακή επαρχία Χομς πιάστηκε να πλησιάζει με ασφάλεια ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-35 της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Κέντρου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας για τη συμφιλίωση των εμπόλεμων πλευρών στη Συρία ανέφερε το περιστατικό: «Στην περιοχή του χωριού Al-Sukhnah στην επαρχία Χομς, υπήρξε μια επικίνδυνη προσέγγιση μεταξύ ενός MQ του συνασπισμού -9 Reaper drone, που εκτελεί προγραμματισμένη πτήση στον συριακό εναέριο χώρο, και ένα αεροσκάφος Su-35 Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις Ο Ρώσος πιλότος επέδειξε υψηλό επαγγελματισμό λαμβάνοντας έγκαιρα μέτρα για την αποφυγή σύγκρουσης. 

Με δυτικά πολεμικά αεροσκάφη να επιχειρούν σχεδόν συνεχώς στον εναέριο χώρο της Συρίας, σημειώθηκαν 12 παραβιάσεις του εναέριου χώρου την ημέρα της προσέγγισης στις 12 Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων ενός ζεύγους μαχητικών F-15, ενός ζεύγους μαχητικών Rafale, δύο ζευγών Eurofighters και δύο ζευγών Α- 10 επιθετικά αεροσκάφη. Είχε προηγουμένως αναφερθεί ότι το MQ-9 έκανε στενή προσέγγιση με το Su-35 15 ημέρες νωρίτερα, στις 27 Ιουνίου, την ημέρα που καταγράφηκαν 12 συνεχείς παραβιάσεις του συριακού εναέριου χώρου από δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. 

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν σημαντικές στρατιωτικές παρουσίες στη Συρία, με την πρώτη στην επαρχία Latakia στις ακτές της Μεσογείου και τη δεύτερη κυρίως στις βορειοανατολικές περιοχές που συνορεύουν με το Ιράκ, όπου βρίσκεται η κύρια γεωργική γη της χώρας και το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαϊκού της πλούτου. 

Το 2015, η συριακή κυβέρνηση κάλεσε τη Ρωσία να δημιουργήσει στρατιωτική παρουσία για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ανταρτών και να περιορίσει περαιτέρω δυτικές και τουρκικές επιθέσεις στη χώρα, ενώ η παρουσία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δεν επιτρέπεται ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από τη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να ότι θεωρείται παράνομο. Η διαφωνία σχετικά με τη δυτική παρουσία υπό τις ΗΠΑ εντάθηκε καθώς τα στρατεύματά της άρχισαν να λεηλατούν τον συριακό πετρελαϊκό πλούτο, ο οποίος μεταφέρθηκε μέσω του Ιράκ και πουλήθηκε στο εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει την κατοχή. 

Τα drones MQ-9 έχουν επανειλημμένα συγκρουσθεί με ρωσικά αεροσκάφη που εδρεύουν στη Συρία και στις 23 Ιουλίου 2023, ένα αεροσκάφος Reaper υπέστη σοβαρή ζημιά στην προπέλα σε μια τέτοια συνάντηση. Νωρίτερα, στις 5 Ιουλίου, το Su-35 πραγματοποίησε επίσης ελιγμούς κοντά σε τρία Reaper πάνω από τη Συρία. Εκτός Συρίας, το ρωσικό Su-27, το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια βασική σχεδίαση σκελετού αεροσκάφους υψηλής ευελιξίας με το Su-35, έχει πραγματοποιήσει παρόμοιους ελιγμούς κοντά στο αεροδρόμιο Reaper κοντά στην Κριμαία.

Τα μαχητικά Su-35 αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στη Συρία στις αρχές του 2016 ειδικά για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών από δυτικά και τουρκικά αεροσκάφη στις ρωσικές δυνάμεις και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις για να αναχαιτίσουν δυτικά, τουρκικά και ισραηλινά αεροσκάφη πάνω από το συριακό έδαφος. Έκτοτε, η κατηγορία των μαχητικών έχει προσθέσει στο μαχητικό της ρεκόρ με πολυάριθμες εναέριες νίκες πάνω από την Ουκρανία και το αεροσκάφος αναμένεται να εμπλακεί για πρώτη φορά με αμερικανικά μαχητικά F-16, τα οποία θα αρχίσουν να τίθενται σε υπηρεσία με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία πριν από το τέλος του 2024

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...