Στην Ευρασία κτίζεται ισχυρό μέτωπο κατά της Δύσης – Ο Οργανισμός της Σανγκάης ετοιμάζεται να συντρίψει την Pax Americana

 Είναι αδύνατο να υπερεκτιμηθεί η σημασία της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), που έγινε στην Αστάνα του Καζακστάν, επισημαίνει ο γνωστός δημοσιογράφος και γεωπολιτικός αναλυτής Pepe Escobar, προσθέτοντας: Σίγουρα μπορεί να ερμηνευθεί ως ο προθάλαμος της κρίσιμης ετήσιας Συνόδου Κορυφής των BRICS, υπό τη ρωσική προεδρία, τον προσεχή Οκτώβριο στο Καζάν.

Ας ξεκινήσουμε με την τελική δήλωση… Όσο και αν τα μέλη της SCO δηλώνουν ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη τεκτονικές αλλαγές» σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική και τη γεωοικονομία, με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου να παραβιάζονται συστηματικά», δεσμεύονται πλήρως να «ενισχύσουν τον ρόλο της SCO για τη δημιουργία μιας νέας δημοκρατικής, δίκαιης, πολιτικής και οικονομικής διεθνούς τάξης».
Συνεπώς, δεν θα μπορούσε να υπάρξει εντονότερη αντίθεση με τη μονομερώς επιβεβλημένη «διεθνή τάξη» σημειώνει ο αναλυτής.
Οι SCO 10 –με νέο μέλος τη Λευκορωσία– τάσσονται ρητά υπέρ μιας «δίκαιης λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα».
«Αντιτίθενται δε στις μονομερείς κυρώσεις».
Θέλουν να δημιουργήσουν ένα επενδυτικό ταμείο (το Ιράν, μέσω του ασκούντος καθήκοντα προέδρου Mohammad Mokhber, υποστηρίζει τη δημιουργία μιας κοινής τράπεζας, ακριβώς όπως η NDB στο BRICS).
Επιπλέον, τα μέλη, που «είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, επιβάλλουν τη συμμόρφωση με τις διατάξεις της».
Κρίσιμο είναι το γεγονός ότι συμφωνούν πως «η αλληλεπίδραση εντός του SCO μπορεί να γίνει η βάση για την οικοδόμηση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρασία».
Το τελευταίο σημείο είναι στην πραγματικότητα η καρδιά του θέματος.
Αυτή είναι η απόδειξη ότι η πρόταση του Putin τον περασμένο μήνα ενώπιον Ρώσων διπλωματών συζητήθηκε στην Αστάνα – μετά τη στρατηγική συμφωνία της Ρωσίας με την Κίνα, που de facto συνδέει την ασφάλεια στην Ασία με την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Αυτό είναι κάτι που παραμένει –και θα συνεχίσει να παραμένει– ακατανόητο για τη συλλογική Δύση.
Μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας σε όλη την Ευρασία είναι μια αναβάθμιση της ρωσικής ιδέας περί Εταιρικής Σχέσης των κρατών της Ευρύτερης Ευρασίας – που περιλαμβάνει μια σειρά από διμερείς και πολυμερείς εγγυήσεις ενώ, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Putin, είναι ανοιχτή σε «όλες τις ευρασιατικές χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν», συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ.
Η SCO θα γίνει ένας από τους βασικούς μοχλούς αυτής της νέας διευθέτησης ασφάλειας – μαζί με τον CSTO, την CIS και την Οικονομική Ένωση της Ευρασίας (EAEU).
O οδικός χάρτης περιλαμβάνει, φυσικά, την κοινωνικοοικονομική ολοκλήρωση και την ανάπτυξη διεθνών διαδρόμων μεταφοράς – από το INSTC (Ρωσία-Ιράν-Ινδία) έως τον «Μεσαίο Διάδρομο» που υποστηρίζεται από την Κίνα.
Αλλά τα δύο κρίσιμα σημεία είναι το στρατιωτικό και το οικονομικό:
«Η σταδιακή κατάργηση της στρατιωτικής παρουσίας εξωτερικών δυνάμεων» στην Ευρασία, με την καθιέρωση εναλλακτικών στους «ελεγχόμενους από τη Δύση οικονομικούς μηχανισμούς, και η επέκταση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων με τη δημιουργία ανεξάρτητων συστημάτων πληρωμών»…
Όπερ σημαίνει πως η σχολαστική διαδικασία που διεξήγαγε η Ρωσία για να επιφέρει θανατηφόρο χτύπημα στην Pax Americana είναι ουσιαστικά κοινή σε όλα τα μέλη της SCO.

Καλωσήλθατε στη SCO+

Σύμφωνα με τον Escobar, ο Πρόεδρος Putin έθεσε τις βασικές αρχές όταν επιβεβαίωσε τη «δέσμευση όλων των κρατών μελών να διαμορφώσουν μια δίκαιη παγκόσμια τάξη».
Όπως πρόσθεσε, «οι στόχοι για διεύρυνση της συνεργασίας στην πολιτική, την οικονομία, την ενέργεια, τη γεωργία, την υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία αναφέρονται στο σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής της SCO έως το 2035» - πρόκειται για μια αρκετά κινεζική προσέγγιση.
Για άλλη μια φορά, η Ρωσία και η Κίνα, ως ηγέτες της Ευρασίας, δίνουν η ώθηση προς έναν πολυκομβικό κόσμο.
Η σύνοδος κορυφής στην Αστάνα έδειξε πώς η SCO ενίσχυσε αυτή τη διαδικασία, αφού ενσωμάτωσε την Ινδία, το Πακιστάν και το Ιράν –και τώρα τη Λευκορωσία– ως νέα μέλη, καθώς και την καθιέρωση βασικών παραγόντων όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν ως εταίροι διαλόγου.
Το Αφγανιστάν και Μογγολία είναι παρατηρητές…
Όπως γίνεται αντιληπτό, το τρέχον status απέχει πολύ από το αρχικό σχήμα των Πέντε της Σαγκάης (Ρωσία, Κίνα, συν τρία «stans» της Κεντρικής Ασίας) που ίδρυσαν την οργάνωση το 2001, ουσιαστικά ως φορέα κατά της τρομοκρατίας.
Η SCO είναι μια πολύ σοβαρή γεωοικονομική συνεργασία, με εστίαση θέματα ασφάλειας της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Υπερβαίνει δε το πλαίσιο οικονομικής συμμαχίας περί ασφάλειας με εστίαση στη Heartland, καθώς καλύπτει το 80% της ευρασιατικής γης.
Επίσης, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού• παράγει το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ – και αυξάνεται•
Τέλος, σύμφωνα με τους αριθμούς της κινεζικής κυβέρνησης, παράγει παγκόσμια εμπορική αξία άνω των 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.
Σε αυτό προσθέστε, τα μέλη της SCO κατέχουν το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και το 44% του φυσικού αερίου.
Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που βασική εξέλιξη στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας στην Αστάνα ήταν η «Ενίσχυση του Πολυμερούς Διαλόγου» σημειώνει ο Escobar.
Σημαντικοί παράγοντες εταίροι έδωσαν το παρών: από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan μέχρι το μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου των Εμιράτων, Σεΐχη Saud bin Saqr Al Qasimi, τον Πρόεδρο του Λαϊκού Συμβουλίου του Τουρκμενιστάν Gurbanguly Berdimuhamedov, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres και τον Γενικό Γραμματέα της SCO Zhang Ming.
Οι διμερείς σχέσεις της Ρωσίας με πολλούς από αυτούς τους παράγοντες SCO+ ήταν αρκετά θερμές.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Mondi δεν πήγε στην Αστάνα, στέλνοντας τον ΥΠΕΞ Jaishankar, ο οποίος διατηρεί υπέροχες σχέσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Lavrov.
Ο Mondi επανεξελέγη τρίτη φορά τον περασμένο μήνα, αλλά πιέζεται, καθώς το κόμμα του κατέχει τώρα μια πολύ στενότερη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Την επόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Μόσχα και θα συναντήσει τον Putin.

Η νέα πολυκομβική μήτρα

Η Αστάνα αποκάλυψε, για άλλη μια φορά, πώς οι βασικοί μοχλοί της SCO προχωρούν γρήγορα σε όλα: από την ενεργειακή συνεργασία έως τους διασυνοριακούς διαδρόμους μεταφορών.
Ο Putin και ο Xi συζήτησαν την κατασκευή του τεράστιου αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2, καθώς και την ανάγκη της Κεντρικής Ασίας να έχει την Κίνα ως πάροχο κεφαλαίων και τεχνολογίας για την ανάπτυξη των οικονομιών τους.
Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν (αμφίδρομο εμπόριο 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνεχίζει).
Το σημαντικότερο είναι ότι όταν ο Xi συνάντησε τον Πρόεδρο του Καζακστάν Kassim-Zomart Tokayev, υποστήριξε την προσπάθεια της Αστάνα να ενταχθεί στο BRICS+.
Ο Tokayev έλεγε: «Η εμβάθυνση της φιλικής και στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα είναι μια ακλόνητη στρατηγική προτεραιότητα για το Καζακστάν».
Και αυτό σημαίνει περισσότερα έργα στο πλαίσιο του BRI.
Το Καζακστάν, το οποίο μοιράζεται σύνορα άνω των 1.700 χιλιομέτρων με το Σιντζιάνγκ, έχει σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά τα μέτωπα: BRI, SCO, EAEU, σύντομα BRICS και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, στον Trans-Caspian International Transport Route - αυτός είναι ο Μέσος Διάδρομος που συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη μέσω του Καζακστάν, της Κασπίας Θάλασσας, της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Μαύρης Θάλασσας.
Ναι, αυτός ο διάδρομος παρακάμπτει τη Ρωσία: ο βασικός λόγος είναι ότι οι Κινέζοι και οι Ευρωπαίοι traders φοβούνται τις αμερικανικές κυρώσεις.
Το Πεκίνο, ρεαλιστικά, υποστηρίζει την κατασκευή αυτού του διαδρόμου ως έργο BRI από το 2022.
Ο Xi και ο Tokayev άνοιξαν στην πραγματικότητα αυτό που μπορεί επίσης να ονομαστεί το China-Europe Trans-Caspian Express μέσω σύνδεσης βίντεο.
Είδαν τα πρώτα κινέζικα φορτηγά να φτάνουν σε λιμάνι της Κασπίας Θάλασσας του Καζακστάν.
Ο Xi και ο Putin συζήτησαν για τον διάδρομο.
Η Ρωσία κατανοεί τους κινεζικούς περιορισμούς.
Και τέλος πάντων, το εμπόριο Ρωσίας-Κίνας έχει τους δικούς του διαδρόμους, χωρίς κυρώσεις.
Για άλλη μια φορά, οι αμυχές του «διαίρει και βασίλευε» καταφεύγουν στο ίδιο, παλιό σκονισμένο αφήγημα: ο Παγκόσμιος Νότος έχει διαλυθεί, η Κίνα και η Ρωσία έχουν ανταγωνιστική σχέση κ.λπ.
Όλα τα μέτωπα προχωρούν παράλληλα.
Η Τράπεζα Ανάπτυξης SCO προτάθηκε αρχικά από την Κίνα.
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν τόσο πρόθυμο, με το σκεπτικό ότι το κινεζικό κεφάλαιο θα πλημμύριζε την Κεντρική Ασία.
Τώρα αυτό έχει αλλάξει, καθώς το Ιράν, το οποίο έχει στρατηγικές συνεργασίες τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα, είναι πολύ ενθουσιώδες.
Ο στρατηγικά σημαντικός σιδηρόδρομος Κίνας-Κιργιστάν-Ουζμπεκιστάν –ένα έργο BRI– αναπτύχθηκε αργά, αλλά τώρα θα είναι σε υπερένταση, με μια αμοιβαία απόφαση Putin - Xi.
Η Μόσχα γνωρίζει ότι το Πεκίνο, φοβούμενο το τσουνάμι των κυρώσεων, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την Υπερσιβηρική ως την κύρια χερσαία εμπορική οδό προς την Ευρώπη.
Ο νέος σιδηρόδρομος Κιργιστάν-Ουζμπεκιστάν λοιπόν είναι η λύση, μειώνοντας το ταξίδι προς την Ευρώπη κατά 900 χλμ.
Ο Putin είπε προσωπικά στον πρόεδρο της Κιργιζίας Sadyr Japarov ότι δεν υπάρχει ρωσική αντιπολίτευση.
«Αντίθετα, η Μόσχα υποστηρίζει πλήρως τα διασυνδεδεμένα έργα που δρομολογήθηκαν από τους BRICS ή/και χρηματοδοτούνται από την EAEU.
Είναι συναρπαστικό να παρακολουθείς τη δυναμική Ρωσίας-Κίνας όπως διαμορφώνεται στο πλαίσιο πολυμερών οργανισμών όπως η SCO.
Η Μόσχα βλέπει τον εαυτό της ως ηγέτιδα δύναμη της επερχόμενης πολυπολικής τάξης, ακόμη κι αν δεν θεωρεί τον εαυτό της, τεχνικά, ως μέλος του Παγκόσμιου Νότου (ο Lavrov επιμένει στην «Παγκόσμια Πλειοψηφία»).
Όσον αφορά τη στροφή της προς την Ανατολή, στην πραγματικότητα ξεκίνησε τη δεκαετία του 2010, ακόμη και πριν από το Μαϊντάν στο Κίεβο, όταν η Μόσχα άρχισε να εδραιώνει σχέσεις με τον Παγκόσμιο Νότο.
Δεν είναι περίεργο που τώρα η Μόσχα βλέπει ξεκάθαρα τη νέα εξελισσόμενη πολυκομβική πραγματικότητα (SCO και SCO+, BRICS 10 και BRICS+, EAEU, ASEAN, INSTC, νέες πλατφόρμες εμπορικών διακανονισμών, τη νέα ευρασιατική αρχιτεκτονική ασφάλειας) ως το όπλο που θα συντρίψει την κυριαρχία της Pax Americana» καταλήγει ο Escobar.

www.bankingnews.gr                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...