Οι εξοργιστικές δικαιολογίες της κυβέρνησης περί… «ετοιμότητας κατάσβεσης των πυρκαγιών» που στοίχισαν την ζωή σε δύο νέους ανθρώπους

 Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα όσα υποστήριζαν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι η χώρα είναι έτοιμη για την αντιπυρική περίοδο και πως η πύρινη λαίλαπα που σάρωσε την Αττική στα μέσα Αυγούστου καταστρέφοντας περιουσίες και δασικό πλούτο ήταν «τυχαία», δεν ισχύουν.

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε σκληρές μάχες με όλες μας τις δυνάμεις. Έχουμε ξεκινήσει εντατικές προετοιμασίες για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο ήδη από τον χειμώνα. Επενδύσαμε στην πρόληψη».


Ο υπουργός πολιτικής προστασίας Βασίλης Κικίλιας έλεγε την άνοιξη:


Αυτή τη φορά όμως όχι μόνο ξέφυγε εκ νέου όλως «τυχαίως» μία πυρκαγιά αλλά θρηνήσαμε και δύο νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την φωτιά στην Κορινθία.

Μία φωτιά η οποία ξέσπασε στα τέλη μηνός Σεπτεμβρίου και κατέληξε να δημιουργήσει ένα μέτωπο που έφτασε σε μήκος στα 10 χιλιόμετρα!

Μία φωτιά η οποία ξέσπασε το πρωί της Κυριακής σε δασική έκταση με πυκνή βλάστηση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, δεν έσβησε στο ξεκίνημα της και εν συνεχεία δεν ελέγχθηκε!

Ό,τι ακριβώς συνέβη στον Βαρνάβα Αττικής όπου η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις τρεις το μεσημέρι και κατέληξε να διανύσει μία απόσταση 45 χιλιομέτρων και να φτάσει μέχρι το Χαλάνδρι!

Τι δικαιολογία θα ακούσουμε πάλι; Για άλλη μια φορά θα μας πουν ότι ο κρατικός μηχανισμός έδρασε έγκαιρα και σωστά αλλά…

Μόνο που αυτή τη φορά έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Πρόκειται για δύο άνδρες που πήραν τα μηχανάκια τους για να μεταβούν οικειοθελώς προς το μαντρί γνωστού τους για να τον βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Γιατί έτσι συμβαίνει στην επαρχία ακόμα, ο ένας βοηθάει τον άλλον και όλοι μαζί προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Για άλλη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός ήταν ανεπαρκής και ανίκανους μόνο που αυτή τη φορά δεν είχαμε απώλεια μόνο περιουσιών αλλά και ανθρώπινων ζωών.

Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί φθινοπωρινές βροχές το προηγούμενο χρονικό διάστημα και σίγουρα δεν διανύουμε περίοδο καύσωνα όπως το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ωστόσο αυτό δεν έπαιξε κανένα ρόλο για να μην «ξεφύγει» μία ακόμα πυρκαγιά.

«Αυτό που συνέβη δεν αντέχεται» ήταν τα λόγια της αδερφής ενός εκ των δύο νέων ανθρώπων που χάθηκαν στις φλόγες όταν πήγαν να βοηθήσουν έναν συγχωριανό τους στη φωτιά που μαίνεται στην Κορινθία.

ΠΟΥΛΊΤΣΑ.ΒΕΛΟ
ΠΑΛΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

«Η φωτιά τους περικύκλωσε, το πυροσβεστικό έφυγε. Τους είπαν να φύγουν απ’ ότι μας είπαν, αλλά εκείνοι έμειναν εκεί».

«Δεν υπάρχει υποδομή σε αυτή τη χώρα για να το κάνεις αυτό και πας σαν το σκυλί στ` αμπέλι» απάντησε η αδερφή του θύματος, σε δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ που εκείνη τη στιγμή έλεγε ότι συμβαίνει συχνά να σπεύδουν άνθρωποι να βοηθήσουν.

«Δυστυχώς αυτή είναι η Ελλάδα το 2024, από χθες το βράδυ έχω μιλήσει με τα πιο υψηλά πρόσωπα, αλλά κανένας δεν βοήθησε για τίποτα. Οι πιο χαμηλοί βοήθησαν» συμπλήρωσε.

Για άλλη μία φορά χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία η ύπαρξη ισχυρών ανέμων. Δηλαδή πότε θα μπορούν να σβήνονται οι πυρκαγιές όταν έχει άπνοια;

Υποτίθεται ότι ο κρατικός μηχανισμός υπάρχει για να τις σβήνει με οποιοδήποτε καιρό και οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αντί να γίνεται αυτό ακούγεται η οποιαδήποτε δικαιολογία…

Δικαιολογίες που κουράζουν και το κυριότερο εξοργίζουν…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...