Ιράν: Επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής της αστυνομίας στα νότια – Τουλάχιστον 10 νεκροί

 Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής της ιρανικής αστυνομίας στην νότια επαρχία Σιστάν Μπαλουσεστάν, ανακοίνωσαν οι αρχές. Οι λεπτομέρειες παραμένουν λιγοστές σχετικά με την επίθεση στο Γκοχάρ Κουχ, περίπου 1.200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ιρανικής πρωτεύουσας Τεχεράνης.

Αρχικά, οι αναφορές περιέγραφαν απλώς μια επίθεση από «κακοποιούς» χωρίς περισσότερες πληροφορίες. Αλλά λίγο αργότερα, τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 10 αξιωματικοί σκοτώθηκαν.

Μέση Ανατολή - Αναλύσεις
- Τι σηματοδοτεί η ισραηλινή επιδρομή στο Ιράν
- Τι αναμένεται την επόμενη μέρα μετά το ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν
- Οι ημερομηνίες σταθμοί μιας σύγκρουσης που κλιμακώνεται επί 6 μήνες

Η HalVash, μια ομάδα υπεράσπισης του λαού των Μπαλούχων του Αφγανιστάν, του Ιράν και του Πακιστάν, δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από αυτό που φαινόταν να είναι ένα φορτηγό βαμμένο με την πράσινη λωρίδα που χρησιμοποιούν τα οχήματα της ιρανικής αστυνομίας. Σε μια από αυτές τις φωτογραφίες φαίνονται πτώματα δύο φερόμενων ως αστυνομικών στο μπροστινό κάθισμα του φορτηγού.

Η HalVash δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο δύο οχήματα των δυνάμεων ασφαλείας και ότι όλοι όσοι επέβαιναν σε αυτά σκοτώθηκαν. Στο φορτηγό φαινόταν να έχει μόνο ζημιές από σφαίρες και όχι από τη χρήση εκρηκτικών.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι ο Eskandar Momeni, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, διέταξε έρευνα για το περιστατικό, το οποίο περιέγραψε ότι προκάλεσε τον «μαρτυρικό θάνατο πολλών αστυνομικών».

Οι αρχές δεν προσδιόρισαν άμεσους υπόπτους για την επίθεση, ούτε κάποια ομάδα ανέλαβε την ευθύνη. Η επίθεση ήρθε μετά τα αντίποινα του Ισραήλ σε όλο το Ιράν νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Οι περιοχές των Μπαλούχων του Αφγανιστάν, του Ιράν και του Πακιστάν αντιμετωπίζουν μια εξέγερση από εθνικιστές Μπαλούχους για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Η επαλήθευση των πληροφοριών παραμένει δύσκολη στο Σιστάν και στο Μπαλουχιστάν του Ιράν, όπου εδώ και δεκαετίες σημειώνονται βιαιοπραγίες με τη συμμετοχή διακινητών ηρωίνης.

Η επαρχία είναι ένα από τα λιγότερο ανεπτυγμένα μέρη του Ιράν. Οι σχέσεις μεταξύ των κυρίως σουνιτών μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής και της σιιτικής θεοκρατίας του Ιράν είναι από καιρό τεταμένες.

Εν τω μεταξύ, οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι ερευνούν αναφορές ότι Αφγανοί μετανάστες σκοτώθηκαν από ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή νωρίτερα τον Οκτώβριο, ένα περιστατικό που απειλεί να προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγές: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...