Η Κίνα παρουσιάζει το πρώτο αυτόνομο ιπτάμενο αυτοκίνητο, ολοκληρώνοντας δοκιμαστική πτήση 50 μιλίων

 Ένα πρωτότυπο ιπτάμενου αυτοκίνητου στο φετινό Συνέδριο Παγκοσμίων Καινοτομιών της Chery παρουσίασε η κινέζικη βιομηχανία οχημάτων που  πραγματοποιήθηκε στη Ανχουέι της Κίνας. 

Το όχημα με το όνομα «Land and Air Vehicle» ( Γήινο και Εναέριο Όχημα), είναι σχεδιασμένο χωρίς τιμόνι ή επιταχυντή και είναι με πλήρης αυτοματοποιημένη οδήγηση. 

Το φουτουριστικό όχημα έχει ήδη ολοκληρώσει ένα τεστ 50 μιλίων με επιτυχία. Με την ολοκαίνουργια αυτή καινοτομία η εταιρία έχει ως σκοπό την ενδυνάμωση της θέσης της στο διεθνής εμπόριο αυτοκινητομηχανίας.  

Εκτός από την έλλειψη τιμονιού, το τριμελές ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι σχεδιασμένο χωρίς πετάλι του γκάζι και συμπεριλαμβάνεται από τρία εξαρτήματα, το αεροσκάφος, το πιλοτήριο, και το ευφυής σασί. 

Σύμφωνα με τη Chery,  το ιπτάμενο όχημα μπορεί  να αλλάξει από αυτόματη πτήση σε οδήγηση στον δρόμο, κάνοντας το κατάλληλο για μικρές αποστάσεις σε αστικές περιοχές για να διαφεύγει από τη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Στην λειτουργία πτήσης, είναι ικανό να κάνει κάθετη απογείωση και προσγείωση. 

Τα τελευταία χρόνια, έχουν ανακοινωθεί αμέτρητα πρότζεκτ ιπτάμενων οχημάτων, κυρίως από εταιρίες που εδρεύουν στην Κίνα. Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστα  έχουν αναπτυχθεί πέρα από εννοιολογικό στάδιο, και ακόμα λιγότερα έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς με επιβάτες. Θα πάρει αρκετά χρόνια πριν μπορέσουν να είναι σε λειτουργική χρήση αυτού του είδους οχήματα. 

Παρουσίαση εξελιγμένων μπαταριών  

Μέρος της σύσκεψης των καινοτομιών, η Chery επίσης παρουσίασε τις αναπτυγμένες solid state μπαταρίες τους , παράλληλα με το λανσάρισμα του νέου είδους μπαταριών με το όνομα Kunpeng.  

Παρά το γεγονός ότι η Kunpeng θα κάνει ντεμπούτο με τρία είδη μπαταριών ικανές να εχουν φόρτιση 6C, η εταιρία αναμένει να κατορθώσει ενεργειακή πυκνότητα των 400 Wh/kg  με τις πρώτες solid state μπαταρίες μέχρι το τέλος της χρονιάς, αυξάνοντας τη στα 600 Wh/kg μέχρι το 2025. Το πρώτο αμάξι που θα τοποθετηθούν οι μπαταρίες solid state είναι προγραμματισμένο να γίνει το 2026, ακολουθώντας το, η πρώτη παρτίδα παραγωγής το 2027, δίνοντας στα EV τη πιθανότητα να κυμαίνονται μέχρι τα 1,500χλμ. 

Τροφοδότηση των NEV από τις μπαταρίες της Kunpeng 

Η τρεις σειρές μπαταριών της Kunpeng είναι τετράγωνο λίθιο φωσφορικός σίδηρος, τετράγωνο τρίπτυχο και ένα μεγάλο κυλινδρικό τρίπτυχο. Οι μπαταρίες τετράγωνου τρίπτυχου είναι σχεδιασμένες για EV που κυμαίνονται στα 600-800χλμ και για τα PHEV και τα EREV πλήρως ηλεκτρικά των 150-300χλμ.  Προσφέρουν ενεργειακή πυκνότητα των 140-200 Wh/kg, μπορούν να υποστηρίξουν θερμοκρασίες από -40°C μέχρι 65°C και επιτρέπουν  φόρτιση 2C-6C. Η μεγάλη κυλινδρική σειρά, στοχεύει στα EV που κυμαίνονται στα 700-1200χλμ και στα PHEV και τα EREV πλήρως ηλεκτρικά των 150-300χλμ, που επίσης υποστηρίζουν φόρτιση 2C-6C. 

Η σειρά Kunpeng μπορεί να αντέξει πάνω από 3.000 κύκλους φόρτισης και διαθέτει τεχνολογία απορρόφησης ενέργειας πολλαπλών τμημάτων για γρήγορη ανακούφιση από την πίεση σε μία μόνο δευτερόλεπτο. Η Chery έδειξε επίσης την αντοχή των πυρήνων της, παρουσιάζοντας ότι ένας πυρήνας με κομμένη γωνία παρέμεινε λειτουργική. 

Η σειρά μπαταριών αναμένεται να ενσωματωθεί στα NEV (οχήματα νέας ενέργειας) τους στους επόμενους μήνες. Τον Σεπτέμβριο, η Chery πούλησε πάνω από 60.000 NEV από ένα σύνολο 244.534 οχημάτων. Ο Yin Tongyue, πρόεδρος της εταιρείας, αναμένει να φτάσουν τις 80.000 πωλήσεις NEV αυτόν τον μήνα και τις 100.000 μέχρι το τέλος του έτους. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...