Η Νότια Κορέα εξετάζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, καθώς ο Βορράς φέρεται να στέλνει στρατεύματα στη Ρωσία

 Η Σεούλ διαβεβαιώνει ότι θα λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τη όλο και πιο στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, παρά τις αρνήσεις της Πιονγκγιάνγκ ότι έχει στείλει στρατεύματα για να υποστηρίξει τις ρωσικές δυνάμεις στον της Ουκρανίας.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η συμμαχία Ρωσίας – Βόρειας Κορέας αντιπροσωπεύει μια διεθνή απειλή και επισημαίνουν ότι η Νότια Κορέα θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της ώστε να εφαρμόσει αντίμετρα, μεταξύ αυτών πιθανώς και την παροχή όπλων στην Ουκρανία.

Η Σεούλ κάλεσε χθες τον Ρώσο πρεσβευτή για να εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά της, κατηγορώντας τον Βορρά ότι έστειλε χιλιάδες στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ως «αβάσιμες φήμες», όμως η Σεούλ απέρριψε την αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ και υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει δράση.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ν. Κορέας, «η αποστολή στρατευμάτων στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τη διεθνή κοινότητα» και διαβεβαιώνει ότι «μετά την ανάπτυξη βορειοκορεατικών μάχιμων στρατευμάτων, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει σταδιακά αντίμετρα».

Η Νότια Κορέα εξετάζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, καθώς ο Βορράς φέρεται να στέλνει στρατεύματα στη Ρωσία
Φώτο Αρχείου (AP Photo/David Guttenfelder)

Ανώτερος αξιωματούχος του γραφείου του προέδρου Γιουν Σουκ-γιόλ δήλωσε ότι βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας διπλωματικά, οικονομικά και στρατιωτικά μέτρα, προσθέτοντας ότι η Νότια Κορέα θα μπορούσε να επανεξετάσει την προηγούμενη απόφασή της να μην στείλει όπλα στο Κίεβο.

Η Σεούλ δέχεται πιέσεις από δυτικές χώρες και το Κίεβο να παράσχει στην Ουκρανία φονικά όπλα, αλλά μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί σε βοήθεια που δεν περιλαμβάνει εξοπλισμό που μπορεί να προκαλέσει θάνατο, όπως συστήματα αποναρκοθέτησης.

Η Νότια Κορέα εξετάζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, καθώς ο Βορράς φέρεται να στέλνει στρατεύματα στη Ρωσία
Φώτο Αρχείου (AP Photo/ Lee Jin-man)

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προμηθεύσουμε όπλα για αμυντικούς σκοπούς αρχικά και, αν διαπιστωθεί κλιμάκωση, ίσως εξετάσουμε και την επιθετική χρήση», είπε ο ίδιος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Η Βόρεια Κορέα τους τελευταίους μήνες αρνείται τις κατηγορίες από τον Νότο και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προμηθεύει με όπλα τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και τους πρόσφατους ισχυρισμούς των μυστικών υπηρεσιών της της Νότιας Κορέας ότι έστειλε άνδρες των ειδικών δυνάμεων στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας για εκπαίδευση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ανάπτυξη στην Ουκρανία.

«Όσον αφορά τη λεγόμενη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, η αντιπροσωπεία της χώρας μου δεν αισθάνεται καμία ανάγκη να σχολιάσει τέτοιες αβάσιμες, στερεότυπες φήμες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, που συνέχισε λέγοντας ότι «οι κατηγορίες της Σεούλ στοχεύουν να σπιλώσουν την εικόνα της χώρας και να υπονομεύσουν τις νόμιμες, φιλικές και συνεργατικές σχέσεις μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών».

Από την πλευρά της, ούτε η Ρωσία επιβεβαίωσε την ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στο έδαφός της, αλλά υπερασπίστηκε τη στρατιωτική της συνεργασία με την Πιονγκγιάνγκ, τονίζοντας ότι δεν στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα και την ασφάλεια του Νότου.

Πηγή: Al Jazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...