Χίος: Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο για τα μεταλλεία αντιμονίου- Οι θέσεις των δημοτικών παρατάξεων

 Ένταση και οξεία αντιπαράθεση μεταξύ πρώην και νυν δημοτικής αρχής επικράτησε στο δημοτικό συμβούλιο Χίου για το θέμα της επαναλειτουργίας των μεταλλείων αντιμονίου στην Κέραμο, χωρίς, ωστόσο, να ληφθεί απόφαση. 

 Η συνεδρίαση, μετά από έξι ώρες, διεκόπη στη 1.30 τα ξημερώματα, λόγω του προχωρημένου της ώρας και το θέμα θα τεθεί εκ νέου στο σώμα την ερχόμενη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.

Μετά τις καταθέσεις απόψεων από επιστήμονες για το τι σημαίνει η διαδικασία εξόρυξης αντιμονίου, υπήρξαν οι παρεμβάσεις θεσμικών φορέων, εκπροσώπων των παρατάξεων και πολιτών,

οι οποίοι εξέφρασαν αγωνία για το μέλλον της περιοχής τους.
Για έλλειψη ενημέρωσης έκανε λόγο ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙνημα Αλλαγής Σταύρος Μιχαηλίδης υποστηρίζοντας ότι δεν κλήθηκε ποτέ μαζί με τον συνάδελφό του για να συζητήσουν αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.
«Καταλαβαίνω ότι το μετάλλευμα είναι αδιατίμητο, άρα πρέπει να το αξιολογήσουμε αφού είναι μοναδικό», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης δηλώνοντας ότι «δεν είναι a priori αντίθετος, αλλά δεν το έχει μελετήσει».
Ακολούθησε πάνω στο θέμα αυτό έντονη αντιπαράθεση του δημάρχου Γιάννη Μαλαφή με τον προκάτοχό του Σταμάτη Κάρμαντζη, για το γεγονός ότι ενώ από το 2021 υπήρξε αλληλογραφία του υπουργείου με τις υπηρεσίες του δήμου, ποτέ δεν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Μαλαφής ρώτησε και τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, που ήταν και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, αν είχαν ενημερωθεί από τον τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μην ήξεραν τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα, “ενώ έγγραφα πηγαινοέρχονταν μεταξύ υπηρεσιών”.
Από την άλλη πλευρά, ο Κώστας Τριαντάφυλλου (από τη Συμμαχία Αξιών) διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ο στενός συνεργάτης του δημάρχου, νυν αντιδήμαρχος Αμανής Κώστας Ρυμικής ενώ γνώριζε το θέμα, να μην είχε ενημερώσει πριν τις εκλογές τον επικεφαλής της παράταξης.
Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η αντιπαράθεση και μεταξύ νυν και τέως δήμαρχων, με τον Σταμάτη Κάρμαντζη να κατηγορεί τον δήμαρχο ότι είναι επισπεύδων αυτής της κατάστασης. «Δεν είναι παράσημο το ότι δεν κάνατε κάτι, είναι παράβαση», ανταπάντησε ο κ. Μαλαφής.

Χίος: Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο για τα μεταλλεία αντιμονίου- Οι θέσεις των δημοτικών παρατάξεων

Προτάσεις δημοτικών παρατάξεων

Στο δια ταύτα, ο Σταμάτης Κάρμαντζης (Σύμπραξη δημιουργίας για τη νέα Χίο) κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι κινήθηκε εν κρυπτώ και πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα για το αν επιθυμεί ο χιώτικος λαός τα μεταλλεία αντιμονίου.
«Σήμερα αποφασίζουμε να γνωμοδοτήσουμε όχι μόνο για την έρευνα αλλά και για την εκμετάλλευση, αφού υπάρχει η δυνατότητα να πάει 30 χρόνια και με τη ΜΠΕ για την εκμετάλλευση να την κάνει ο μισθωτής», σημείωσε ο Κώστας Τριαντάφυλλος. Γι’ αυτό πρότεινε να σταματήσει η διαδικασία και να γίνει πραγματική διαβούλευση.
Ο Γιάννης Καραβασίλης (Χίος Μπροστά), επισήμανε ότι στη συνεδρίαση δεν υπάρχει εκπρόσωπος του υπουργείου και σημείωσε ότι αυτό που αποδείχτηκε από τη συζήτηση είναι ότι δεν είχε ζητηθεί η θέση των κατοίκων της Αμανής. Πρότεινε να αναλάβει το ΙΓΜΕ να κάνει την έρευνα και στο διάστημα αυτής να μπορέσουν να ενημερωθούν όλοι σωστά.
Ο Μάρκος Σκούφαλος (Λαϊκή Συσπείρωση) εξέφρασε την απορία του γιατί παίρνει αυτή την διαβούλευση πάνω του ο δήμαρχος, παρατήρησε ότι πουθενά στα κείμενα που έχουν τεθεί προς δημόσια διαβούλευση δεν αναφέρεται κάτι για την ανάπτυξη της περιοχής και έκλεισε λέγοντας ότι «η Αμανή κινδυνεύει να γίνει κρανίου τόπος».
Κάλεσε, ακόμα, να σταματήσει η όλη διαδικασία, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα ήττας της δημοτικής αρχής αλλά νίκης όλου του δημοτικού συμβουλίου και τονίζοντας ότι η ΛΑΣ θα μπει μπροστά στον αγώνα των πολιτών.
Από τους συμβούλους που πήραν το λόγο, ο πρώην αντιδήμαρχος Τουρισμού Κώστας Βεργίνας σημείωσε ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη της δημοτικής αρχής Κάρμαντζη για το θέμα και σημείωσε ότι αυτή η επένδυση δεν έχει λόγους συζήτησης.

Χίος: Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο για τα μεταλλεία αντιμονίου- Οι θέσεις των δημοτικών παρατάξεων

Ο αντιδήμαρχος για τα οικονομικά του δήμου Παντελής Καμπούρης ήταν ο μόνος από τους συμβούλους της πλειοψηφίας που πήρε το λόγο και επικαλέστηκε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου του παραρτήματος ΤΕΕ Χίου, αποδεχόμενος ότι δεν πειράζει να είναι άλλος που θα κάνει την έρευνα και ότι σε αυτό το στάδιο θα έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν για τους όρους που θα θέλουν να βάλουν.
Η Ειρήνη Μπουλά από τη Συμμαχία Αξιών, χαρακτήρισε την δράση αυτή ως μιας βόμβα για το περιβάλλον λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να έρχεται μια εταιρεία για πενταετή έρευνα χωρίς κέρδος.
«Αν έχετε τον παραμικρό φόβο να μην πάρετε απόφαση» κάλεσε τους συναδέλφους της η δημοτικής σύμβουλος Μαρία Φαφαλιού (Συμμαχία Αξιών).
«Και ο πιο αφελής καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό ρίσκο», σημείωσε ο σύμβουλος της Σύμπραξης Δημιουργίας Βασίλης Μυριαγκός επισημαίνοντας – παρατήρηση που είχε ήδη κατατεθεί από το ακροατήριο – ότι η επένδυση των μεταλλείων έρχεται σε αντίθεση με το ΣΧΟΑΠΠ Αμανής.

Χίος: Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο για τα μεταλλεία αντιμονίου- Οι θέσεις των δημοτικών παρατάξεων


Με την παρουσίαση της σύμβασης και εν συνεχεία των προτάσεων που έχουν ως δημοτική αρχή, ξεκίνησε ο δήμαρχος Χίου Γιάνης Μαλαφής. Πρότεινε δε προς όλες τις παρατάξεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους στη δημόσια διαβούλευση, όπως θα κάνουν και οι ίδιοι, για το τι θεωρούν ως απαιτούμενο.
Αρκετές φορές επικαλέστηκε το θυμικό λέγοντας ότι “πρέπει να φύγουν τα ψέματα και να μην σπέρνουμε το φόβο” και ότι ενώ σήμερα βλέπει να υπάρχει «πολύ κλάμα» για την περιοχή της Αμανής, όταν ήταν δήμαρχος στη συγκεκριμένη περιοχή (1998-2006) δεν του πρόσφερε κανείς καμία βοήθεια.
Μίλησε για όρους που θα θέσουν για να συνομιλήσουν με το υπουργείο και εξήγγειλε τη συνεργασία με τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα έτσι ώστε να ασκούν ουσιαστικό έλεγχο στα όσα κάνει ο ανάδοχος του έργου – έρευνας στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του τόνισε δε ότι το «επενδυτικό σοκ» που έχει αναφέρει για την Αμανή, δεν αφορά τα μεταλλεία αλλά την απόφασή του να δώσει τα κονδύλια για την λεγόμενη «ρήτρα Αμανής» (απόφαση για ειδική στήριξη της περιοχής από Δήμο και Περιφέρεια από το 2011). Και μάλιστα το σύνολο των κονδυλίων για τα 13 χρόνια που εκκρεμεί η εφαρμογή αυτής της απόφασης.
Ακολούθησαν οι δευτερολογίες, με νέες αντεγκλήσεις για να φτάσει η συζήτηση ως τη 1.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, οπότε ο πρόεδρος του σώματος Κλέαρχος Χρύσης ανακοίνωσε τη διακοπή λόγω ώρας, πριν κατατεθούν προτάσεις για ψηφοφορία.
Αρχικά ειπώθηκε ότι η επανάληψη της συνεδρίασης θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, στην παρατήρηση όμως ότι την Τρίτη, 15/10/2024, λήγει η δημόσια διαβούλευση του υπουργείου, άλλαξε η πρόταση και ήδη ανακοινώθηκε ότι η συνεδρίαση θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.
Πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από την συντονιστική επιτροπή δράσης και ενημέρωσης για το αντιμόνιο, καθώς και η κατάθεση 2.000 ηλεκτρονικών υπογραφών από πολίτες που είναι κατά της εξόρυξης.


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...