H Νάνα Μούσχουρη τραγουδά με τους φίλους της.

Η καλλιτέχνις επιστρέφει στη δισκογραφία με ένα άλμπουμ αφιερωμένο στην ελληνική παραδοσιακή μουσική..

Υστερα από πέντε χρόνια δισκογραφικής απουσίας, η Νάνα Μούσχουρη επιστρέφει με ένα άλμπουμ αφιερωμένο στην ελληνική παραδοσιακή μουσική με τραγούδια από τα ελληνικά νησιά και τη συμμετοχή των Χάρις Αλεξίου, Μανώλη Μητσιά, Νατάσας Θεοδωρίδου, Ελενας Παπαρίζου και Νίκου Αλιάγα. Το άλμπουμ παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση την Δευτέρα το βράδυ, ενώ θα κυκλοφορήσει στις 13 Οκτωβρίου, ανήμερα των γενεθλίων της ερμηνεύτριας.
Η Νάνα Μούσχουρη, σε σημείωμά της, γυρνά το χρόνο πίσω. Στη γνωριμία της και τον Νίκο Γκάτσο αλλά κυρίως γιατί συνεχίζει ακόμη να «παράγει» και κυρίως γιατί επέλεξε αυτό το είδος του τραγουδιού να ερμηνεύσει. «Ο πολυαγαπημένος μου φίλος Νίκος Γκάτσος, έγραψε κάποτε ότι όταν με πρωτοείδε σκέφτηκε"'Αυτό το κορίτσι μοιάζει με ένα καράβι που ταξίδευε". Σήμερα αυτό το καράβι, που ο Νίκος είχε δει από την αρχή, ταξιδεύει ακόμα. Και πριν βγει στη στεριά, γύρισε σε νερά γνώριμα, αυτά της μουσικής των Ελληνικών νησιών. Εδώ και πενήντα χρόνια έχω τραγουδήσει όλα τα είδη μουσικής και πάντα από αγάπη και ενδιαφέρον: από κλασική και τζαζ μέχρι ποπ και έθνικ. Ξαναγυρίζοντας στις ρίζες και τη μουσική παράδοση της χώρας μας, αναζητούσα μια νέα έμπνευση. Η παραδοσιακή μουσική είναι η ιστορία μας, η πολύτιμη κληρονομιά και η ταυτότητά μας. Μέσα από αυτήν γεννιόμαστε και από αυτήν αντλούμε τελικά δύναμη σε όλη μας την πορεία χάρη στις αξίες που μας δίνει. Στη διαδρομή που ο καθένας μας κάνει στη ζωή του, πολλές φορές ξαναγυρνά στην παράδοση και ανακαλύπτει αυτήν τη μαγική πηγή, γεμάτη ήχους, ευαισθησία και σοφία, από όπου μπορεί να αντλήσει δημιουργικότητα, ελπίδα και ανανέωση».
Οσον αφορά στους λόγους που την οδήγησαν στη συνεργασία με τους Χάρις Αλεξίου, Μανώλη Μητσιά, Νατάσα Θεοδωρίδου, Ελενα Παπαρίζου, Νίκο Αλιάγα και τους λοιπούς συμμετέχοντες στο δίσκο, εξηγεί η ίδια: «Ψάχνοντας και ξανακούγοντας τα νησιώτικα τραγούδια πέταξα από το Αιγαίο, στο Ιόνιο και στην Κρήτη και γέμισα νότες και ρυθμούς, ήλιο, κύματα και αέρηδες, γέλια, χορούς και έρωτα, αγωνίες και ελπίδα. Και αισθάνθηκα ότι αυτή η υπέροχη, τόσο ζωντανή μουσική, δεν ήταν μουσική για μία φωνή. Δεν είχα λοιπόν το δικαίωμα να την τραγουδήσω μόνη μου.»
Επίσης το εξώφυλλο του δίσκου έχει επιμεληθεί ο Ζαν Πωλ Γκοτιέ και η Νάνα λέει για τον καλό της φίλο:«Αναζήτησα τον Ζαν Πωλ Γκοτιέ γιατί είναι αγαπημένος φίλος και κυρίως λατρεύει τη χώρα μας, τη μουσική και τον πολιτισμό της. Δεν μπόρεσα να τον επηρεάσω σε τίποτε. Είχε τη δική του ιδέα απ' ό, τι εκείνος γνωρίζει και αγαπά από την Ελλάδα. Απέραντο το ταλέντο του και αξιοθαύμαστος στην τέχνη του. Επιμελήθηκε το εξώφυλλο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, όπως κάνει και στα σχέδιά του».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...