Η Αγία Λαύρα της Ηπείρου

Κοντά στο υψηλότερο σημείο του χωριού βρίσκεται μια Μονή γνωστή και ως η Αγία Λαύρα της Ηπείρου. Είναι η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου η οποία αποτελεί ορόσημο στην Ιστορία της Ελλάδος, όχι μόνο για τη μεγάλη οικονομική ακμή που γνώρισε στα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά κυρίως γιατί το 1821 εδώ συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί για να κηρύξουν την Επανάσταση στην περιοχή της Αρτας. Η Μονή επίσης έχει συνδέσει το όνομά της με την..
παράδοση σύμφωνα με την οποία η άρνηση ενός χριστιανού να προσκυνήσει Τούρκο αντί για την εικόνα του Αγίου Γεωργίου οδήγησε τον δεύτερο στο να πυροβολήσει την εικόνα η οποία βρίσκεται πάνω από την είσοδο του ναού. Το βόλι όμως εξοστρακίστηκε σκοτώνοντας ακαριαία τον Τούρκο και για της ιστορίας το αληθές θα δείτε το σημάδι από το βόλι στη βάση της ουράς του αλόγου του Αγίου Γεωργίου.
Η ιστορία της Μονής αρχίζει περίπου στο 1690 και το καθολικό της κοσμείται με τοιχογραφίες του 1714, ενώ από τα κειμήλια πιο αξιόλογο θεωρείται μια ασημένια λειψανοθήκη του 1859, έργο ασημουργού από τους Καλαρρύτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...