Η Γερμανία δανείζεται με 0,25% και μας δανείζει με 5% Διάσπαση της Ευρωζώνης «βλέπουν» αναλυτές και επενδυτές

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες πασχίζουν να πείσουν αλλήλους και τις αγορές πως η περιβόητη νέα «δημοσιονομική συνθήκη» σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ευρωζώνης και ζητούν χρόνο έξι μηνών για να ολοκληρωθεί,.
οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι επενδυτές τιμωρούν την ατολμία των ηγετών της ΕΕ και τις επιλογές του Βερολίνου. Επιλογές που επιφέρουν δραματικά πλήγματα στις ήδη τραυματισμένες οικονομίες των χωρών του Νότου, αλλά – προσώρας τουλάχιστον – «βγαίνουν» στην Άγκελα Μέρκελ και στο επιτελείο της.Το απέδειξε και η σημερινή δημοπρασία ομολόγων όπου οι χαώδεις διαφορές στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι αγορές τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης αντικατοπτρίζονται στο επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε η Ιταλία, στα 6,47% για τα πενταετή της και η Γερμανία, με το απίστευτο 0,25% που «πληρώνει» για να δανειστεί 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε διετή ομόλογα!

Την ίδια ώρα το ευρώ συνθλίβεται από τις πολιτικές επιλογές, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να πέφτει νωρίτερα κάτω κι από το 1,30 (στα 1,299) και τους αναλυτές να εστιάζουν στους αυξημένους κινδύνους διάσπασης της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, το 75% των οικονομολόγων, διαχειριστών κεφαλαίων  και μεγαλοεπενδυτών που ερωτήθηκαν σε μια διεθνή έρευνα της Merrill Lynch/Bank of America Securities, το 75% δήλωσαν πως δεν θα παραμείνει επί μακρόν με την παρούσα μορφή της η Ευρωζώνη. 200 οι ερωτηθέντες και άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα κεφάλαια που διαχειρίζονται και εξ’ αυτών το 44% προέβλεψε πως τουλάχιστον μια χώρα της Ευρωζώνης θα αποχωρήσει από το νόμισμα ως το καλοκαίρι και το 33% πιστεύει το ίδιο αλλά με ορίζοντα τα τέλη του 2012.

Μέσα σε όλα αυτά το γερμανικό οικονομικό Ινστιτούτο (Ifo Institute) ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις του για την πορεία της γερμανικής οικονομίας και δηλώνει … προβληματισμό για την ανάπτυξη – τη «βλέπει» μειωμένη στο 0,4% το 2012, κυρίως λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη!
Η κυρία Μέρκελ πάντως, απτόητη, προχωρά σε προγραμματικές δηλώσεις στη γερμανική Βουλή, όπου και αναμένεται να αναφερθεί ξανά στο περιεχόμενο των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
Στο μεταξύ, το αμερικανικό  περιοδικό Newsweek αφιερώνει το πρωτοσέλιδό του αυτή την εβδομάδα στην κυρία Μέρκελ. Με τίτλο «Προσοχή! Είναι η Άγκελα», το δημοσίευμα αποκαλεί τη Γερμανίδα καγκελάριο εξαιρετικά δύσπιστη, με αδυναμία στους ξανθούς άνδρες, αλλά πάνω από όλα ψυχρή και μάλιστα ψυχρή με την ΕΕ.!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...