ΣΤΙΒΕΝ ΦΡΑΙ Ο Βρετανός σταρ που ζητά να επιστραφούν τα Μάρμαρα

Ηθοποιός, συγγραφέας, παρου­σια­στής, φίλος και ομοϊδεάτης τού επίσης φιλέλ­ληνα Κρ. Χίτσενς που..
«έφυγε» πρόσφατα, ο πολυτά­λαντος Στίβεν Φράι έδωσε λαβή για να ανοίξει ξανά η κουβέντα περί της επι­στρο­φής των Γλυπτών του Παρθενώνα
Μία «ταπεινή» πρόταση απευθύνει στους συμπατριώτες του Βρετανούς ο Στίβεν Φράι μέσω του προσωπικού ιστολογίου, λέγοντας πως έφτασε η ώρα να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στη χώρα μας ως μία κίνηση βοήθειας προς τους «καλούς μας φίλους τους Ελληνες που βρίσκονται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση», αλλά κι ως ένας φόρος τιμής στον καλό του φίλο, τον αντισυμβατικό συγγραφέα Κρίστοφερ Χίτσενς που πέθανε την περασμένη εβδομάδα και ο οποίος υποστήριζε με πάθος την επιστροφή των Μαρμάρων στον φυσικό τους τόπο.
Η πρόταση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία ακόμη φιλελληνική φωνή από εκείνες που δεν... ιδρώνουν τ' αυτιά των Βρετανών, αν ο Φράι δεν ήταν μια ιδιαίτερα δημοφιλής προσωπικότητα: Ηθοποιός, σεναριογράφος, συγγραφέας, ποιητής, τηλεπαρουσιαστής, ραδιοφωνικός παραγωγός, μέλος του ΔΣ της ομάδας Νόργουιτς Σίτι και μέλος της Οργάνωσης Βρετανών Εβραίων για τα Δικαιώματα των Παλαιστινίων...
«Η Ελλάδα μάς έφτιαξε»
Η αγάπη του για την Ελλάδα είναι γνωστή -έχει εκφραστεί πολλές φορές με θαυμασμό για τους φιλοσόφους μας και τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή - όμως το πρόσφατό του δοκίμιο στο ιστολόγιό του είναι μία από πιο ένθερμες εκδηλώσεις υποστήριξης προς τη χώρα μας. «Η Ελλάδα μάς έφτιαξε», λέει σε κάποιο σημείο. «Της χρωστάμε. Εχουν φτιάξει ένα υπέροχο μουσείο κι είναι έτοιμοι για την επιστροφή των γλυπτών, και σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζονται μία τέτοια ηθική τόνωση... Μία τέτοια κίνηση θα βοηθούσε επίσης την υπόλοιπη Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι δεν είμαστε πάντα οι Δόλιοι Αλβιόνες, όπως μας θεωρούν».
Ο Φράι στο μεγάλο του δοκίμιο παραθέτει τα δικά του επιχειρήματα απέναντι στους πολέμιους της επιστροφής των Μαρμάρων - κυρίως αυτά που έχουν εκφραστεί από ανθρώπους του Βρετανικού Μουσείου. Επίσης παραθέτει ένα ποίημα του λόρδου Βύρωνα για την Ελλάδα και εξηγεί πώς η επιστροφή των γλυπτών θα βοηθούσε τη χώρα στους χαλεπούς αυτούς καιρούς και οικονομικά, αφού, θα αυξανόταν κατά πολύ ο τουρισμός.
Θεωρεί, επίσης, πως κατάλληλη στιγμή για την επιστροφή τους είναι το καλοκαίρι του 2012, οπότε και το Λονδίνο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τη θεωρεί κατάλληλη στιγμή, γιατί: «θα είναι μία τρομερή ευκαιρία να κατευνάσουμε το πνεύμα του μεγάλου Χίτσενς, να ανακτήσουμε μέρος της αξιοπρέπειας που χάσαμε πρόσφατα στην Ευρώπη, να διορθώσουμε ένα τεράστιο άδικο (την κλεψιά των Μαρμάρων) και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και την αγάπη για την Ελλάδα και τα ιδανικά που μας χάρισε».
Επισημαίνει, επίσης, με αφορμή την καμπάνια του Κάμερον για την ανόρθωση του εθνικού αισθήματος των Βρετανών, πως κανένας Βρετανός δεν μπορεί να νιώθει ουσιαστικά περήφανος αν δεν επιστραφούν τα Μάρμαρα.
Η πρότασή του αναζωπύρωσε τη συζήτηση περί επιστροφής, αν και η συντηρητική κυβέρνηση Κάμερον αποκλείει κάθε ενδεχόμενο, όπως και το Βρετανικό Μουσείο. Αμφότεροι δεν σχολίασαν, αρκετοί όμως Βρετανοί συμφώνησαν με τον Φράι, όπως και πολλοί διαφώνησαν, θεωρώντας πως «σωστά τα Μάρμαρα βρίσκονται στην Αγγλία».
Ο Φράι έχει προκαλέσει κι άλλοτε έντονες αντιπαραθέσεις, με πιο γνωστή αυτή που αφορούσε στην Πολωνία και τη στάση της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2009, σε μία συνέντευξή του είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις σχέσεις των Συντηρητικών με το υπερδεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, λέγοντας πως η χώρα είχε πάντα «βαθιά Καθολική παράδοση και αντισημιτικά αισθήματα κι ήταν αυτή που φιλοξένησε το Αουσβιτς», υπονοώντας πως δεν είχε κάνει και πολλά για τη στήριξη των Εβραίων.
Το σχόλιο προκάλεσε την αντίδραση της πολωνικής πρεσβείας στο Λονδίνο κι αργότερα ο Φράι δημοσίευσε μία εξασέλιδη απολογία στο μπλογκ του.
Πολυσχιδής προσωπικότητα
Με επιτυχίες στην TV και στο σινεμά
Ως ηθοποιός ο Στ. Φράι έχει παίξει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, θεατρικές παραστάσεις και φιλμ - μεταξύ των οποίων στο «V for Vendetta», και προσφάτως στο σίκουελ του «Σέρλοκ Χολμς», σκηνοθεσίας Γκάι Ρίτσι, όπου υποδύεται τον αδελφό του θρυλικού ντετέκτιβ, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στο καστ του πολυαναμενόμενου «Χόμπιτ», που γυρίζει ο Πίτερ Τζάκσον.
Εξαιτίας της χαρακτηριστικής του φωνής, έχει κάνει πολλές επιτυχίες διαβάζοντας μυθιστορήματα σε audio books, μεταξύ των οποίων όλη τη σειρά των βιβλίων Χάρι Πότερ, έχει επίσης δανείσει τη φωνή του σε ήρωες καρτούν και έχει κάνει πολλές επιτυχίες με τον καλό του φίλο και κουμπάρο (του έχει βαφτίσει και τα 3 παιδιά) Χιου Λόρι, ευρύτερα γνωστός ως τηλεοπτικό «Δρ Χάουζ».
Στην τηλεόραση μεγάλη επιτυχία γνωρίζει το τηλεπαιχνίδι QI, το οποίο παρουσιάζει στο BBC 4 από το 2003. Eχει γράψει αρκετά βιβλία -το πρώτο του ήταν ο «Ψεύτης» (1991)-, δοκίμια και δύο αυτοβιογραφίες, αλλά και ποιήματα. Δηλώνει άθεος, αλλά έχει εκφράσει τη συμπάθειά του στο αρχαιοελληνικό Δωδεκάθεο: «Ξέρω ότι δεν θα μπορούσα να πιστεύω στον Θεό, γιατί μοιάζω κάπως με Eλληνα». Είναι επίσης ομοφυλόφιλος. Αν και γεννημένος στο Λονδίνο το 1957, είναι φανατικός οπαδός της Νόργουϊτς Σίτι - μάλιστα είναι διευθυντής του ΔΣ από το 2010.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

katsarou@pegasus.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...