Καθηγητής προς κατοίκους του Χονγκ Κονγκ: Είστε σκυλιά βρετανών ιμπεριαλιστών Σάλος από τους χαρακτηρισμούς του κινέζου πανεπιστημιακού

Καθηγητής κορυφαίου πανεπιστημίου της Κίνας προκάλεσε σάλο στο Χονγκ Κονγκ όταν αποκάλεσε δημοσίως του.. κατοίκους του «μπάσταρδους», «κλέφτες» και «σκυλιά των βρετανών ιμπεριαλιστών». Ο Κονγκ Τσινγκντόνγκ από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου εκστόμισε τις ύβρεις στη διάρκεια συνέντευξής του η οποία ενέτεινε την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην πρώην βρετανική αποικία και την υπόλοιπη Κίνα.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μόνο το ένα τρίτο των 7 εκατ. κατοίκων του Χονγκ Κονγκ θεωρούν εαυτούς Κινέζους αν και κοντεύουν 15 χρόνια από τότε που οι Βρετανοί επέστρεψαν την επαρχία αυτή στην Κίνα. Η ένταση στις σχέσεις τους φαίνεται και από ορισμένα καθημερινά περιστατικά που εξελίσσονται σε έντονη διαμάχη.
Η ιταλική φίρμα Dolce e Gabbana αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη πριν από μια εβδομάδα όταν οι φύλακες ενός από τα καταστήματά της στο Χονγκ Κονγκ απαγόρευσαν σε ντόπιους να τραβήξουν φωτογραφίες όμως το επέτρεψαν σε κατοίκους της υπόλοιπης Κίνας και σε ξένους. Αυτό θεωρήθηκε ως διάκριση υπέρ των πλούσιων τουριστών από το Πεκίνο και τη Σαγκάη και πυροδότησε διαμαρτυρία χιλίων ατόμων.
Λίγες ημέρες αργότερα βίντεο που διαθόθηκε από κινητό σε κινητό έδειχνε κατοίκους του Χονγκ Κονγκ να επικρίνουν τους υπόλοιπους Κινέζους για τον τρόπο που τρώνε και γεμίζουν ψίχουλα το μετρό. Αυτό πυροδότησε έντονη συζήτηση στο διαδίκτυο στην οποία οι μεν κατηγορούσαν τους δε για αγενή συμπεριφορά και οι δε για σνομπισμό.
Για τον Κονγκ _ έναν υπερεθνικιστή που υποστηρίζει ότι είναι απόγονος του Κομφούκιου _ τέτοια πράγματα είναι ασυγχώρητα. «Απ' όσο γνωρίζω, πολλοί στο Χονγκ Κονγκ δεν θεωρούν εαυτούς Κινέζους. Αυτού του είδους οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να είναι τα σκυλιά των βρετανών ιμπεριαλιστών _ είναι σκυλιά, όχι άνθρωποι», είπε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...