Βαρύ επικοινωνιακό σφάλμα του Μιτ Ρόμνι Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών αποπειράθηκε να αποκρύψει τη φορολογική του δήλωση

Σε βαρύ, δυνητικά ίσως και μοιραίο, επικοινωνιακό σφάλμα περιέπεσε, εκτιμούν πολλοί αμερικανοί αναλυτές, ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Μιτ Ρόμνι, καθυστερώντας να..
δημοσιοποιήσει τη φορολογική του δήλωση τη στιγμή που δεχόταν πυρά από τον κυριότερο εσωκομματικό του αντίπαλο, Νιουτ Γκίνγκριτς. Ο Ρόμνι αποδείχθηκε ένας Κροίσος που πλήρωσε φόρο μόλις 13,9%, πολύ λιγότερο από πολλούς εργαζόμενους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης, εκμεταλλευόμενος τη γνωστή αντίληψη πως «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό».

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα επικοινωνίας η χρονοτριβή σε δυνητικά επιζήμια ζητήματα κατά κανόνα επιδρά αρνητικά στη δημόσια εικόνα ενός πολιτικού. Απλώς εντείνει τις εικασίες και την «γκρίζα ζώνη» γύρω από την υπόθεση που τον αφορά, ζημιώνοντάς τον έναντι των αντιπάλων του.

Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του πολυεκατομμυριούχου ρεπουμπλικάνου υποψηφίου: ενώ ο Γκίνγκριτς, έτερος διεκδικητής του ρεπουμπλικανικού χρίσματος και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατηγορούσε τον Ρόμνι ότι εσκεμμένα απέκρυπτε πληροφορίες και στοιχεία που αφορούσαν στη φορολογική του δήλωση, μεγάλος μέρος του εκλογικού σώματος αναρωτιόταν γιατί ένας από τους πιο πλούσιους Αμερικανούς πληρώνει τόσο χαμηλούς φόρους.

Η συγκυρία δημοσιοποίησης της φορολογικής του δήλωσης Ρόμνι - λίγο πριν από την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα για την «κατάσταση του έθνους» - προκαλεί ερωτηματικά, ειδικά τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος επιμένει στη ρητορική του για ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα».

Από την αρχή κατέστη ξεκάθαρο ότι οι αντίπαλοι του Ρόμνι δεν θα άφηναν το ζήτημα των φορολογικών ελαφρύνσεων να περάσει στα «ψιλά». Δεν είχαν μόνο την εθιμική πρακτική στο πλευρό τους - οι περισσότεροι προεδρικοί υποψήφιοι δημοσιοποιούν τις φορολογικές τους επιστροφές τις τελευταίες δεκαετίες - αλλά και τον ίδιο τον πατέρα του Ρόμνι, ο οποίος όταν έθετε υποψηφιότητα για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα τη δεκαετία του 1960, έδωσε στη δημοσιότητα φορολογικές δηλώσεις 12 ετών.

Όταν ο Μιτ Ρόμνι την περασμένη εβδομάδα ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν θα ακολουθούσε τα βήματα του πατέρα του, εκείνος αποκρίθηκε με ένα αμήχανο «ίσως», για να δεχθεί αμέσως μετά τις αποδοκιμασίες του κοινού. Επιπλέον, όπως εκτιμούν αναλυτές, η απόφασή του Ρόμνι να δημοσιοποιήσει τώρα τη φορολογική του δήλωση - πριν από τον Απρίλιο που είχε αρχικά υποσχεθεί - θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της προεκλογικής του εκστρατείας αφού φάνηκε ότι ενέδωσε στις πιέσεις των αντιπάλων του.

Ειδικοί σε θέματα επικοινωνίας εκτιμούν ότι, όταν πρόκειται για δυσάρεστες καταστάσεις, είναι προτιμότερο για έναν ηγέτη να βγαίνει στην επίθεση και να δείχνει σίγουρος και άτρωτος στις επιθέσεις των αντιπάλων του από το να αμύνεται ή να διστάζει να αντιμετωπίσει το ζήτημα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Μιτ Ρόμνι αναμένει να πληρώσει περίπου 6,3 εκατομμύρια δολάρια φόρο για έσοδα 42,5 εκατ. δολαρίων από το 2010. Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας δήλωσαν ότι αυτό αναλογεί σε φόρο 13,9% για το 2010 και σε 15,4% για το 2011.

Η φορολογική δήλωση αναρτήθηκε την Τρίτη στο δικτυακό τόπο του το πολυεκατομμυριούχου πρώην επιχειρηματία και μορμόνου Μιτ Ρόμνι, ο οποίος διαθέτει τρεις κατοικίες και ζει κυρίως από τα έσοδα των επενδύσεών του -για τα οποία πληρώνει φόρο μόνο 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...