Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Νέα εποχή στην Αίγυπτο

Δύο ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της αιγυπτιακής εξέγερσης, πραγματοποιείται σήμερα - Δευτέρα η νέα..
Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Αιγύπτου, η οποία προέκυψε από τις πρώτες εκλογές της μετά-Μουμπάρακ εποχής. 



Έπειτα από πολλές δεκαετίες κατά τις οποίες το αιγυπτιακό κοινοβούλιο τελούσε υπό τον έλεγχο του προέδρου, η εκλογή των βουλευτών θεωρείται από πολλούς Αιγύπτιους ως το πρώτο στάδιο της μετάβασης στη δημοκρατία. Πάντως τα  τρία τέταρτα των εδράνων της έχουν καταληφθεί από ισλαμιστές.



Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για το απόγευμα για να ζητηθεί από τη νέα αιγυπτιακή Λαϊκή Εθνοσυνέλευση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για δημοκρατία. Τη συνεδρίαση άνοιξε ο Μαχμούντ αλ -Σάκα, 81 ετών, μέλος του φιλελεύθερου κόμματος Wafd, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου ως το γηραιότερο μέλος του κοινοβουλίου.



Η πρώτη συνεδρίαση άρχισε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης. Η Εθνοσυνέλευση καλείται να εκλέξει τον πρόεδρό της, που αναμένεται να είναι ο Μοχάμεντ Σάαντ ελ-Κατάτνι, μέλος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το οποίο εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών.



Το κόμμα, το οποίο είχε επί δεκαετίες περιέλθει σε κατάσταση ημιπαρανομίας, προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να προβάλει εικόνα μετριοπάθειας, ως κόμμα που έχει την ικανότητα να συμμετάσχει στην εξουσία και έχει λάβει αποστάσεις από τους σαλαφιστές, το μεγαλύτερο κόμμα των οποίων, το αλ-Νουρ, έχει εξασφαλίσει το εν τρίτον των εδρών.


Η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση απαρτίζεται από 508 βουλευτές, δέκα από τους οποίους ορίζονται απευθείας από τον επικεφαλής του κράτους και του στρατού, τον στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι. Οι εκλογές για το δεύτερο σώμα του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, τη Σούρα, θα αρχίσουν στις 29 Ιανουαρίου. Η πρώτη αποστολή του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότησή του, θα είναι η κατάρτιση νέου Συντάγματος

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...