ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΦΛΕΡΤ ΤΟΥ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ O «άτακτος» βασιλιάς που κάνει διπλή ζωή

Φωτιές ανάβει στο παλάτι αλλά και σε ολόκληρη την Ισπανία η βιογραφία της βασίλισσας Σοφίας, καθώς η συγγραφέας του βιβλίου..
ισχυρίζεται ότι από το κρεβάτι του μονάρχη έχουν περάσει περισσότερες από 1.500 γυναίκες, όχι όμως και η σύζυγός του, με την οποία έχει να συνευρεθεί από το 1976

Σε... annus horribilis (σ.σ.: φρικτό έτος) εξελίσσεται το 2012 για τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος -πρώτα εξαιτίας της επικείμενης παρουσίασης στο δικαστήριο του γαμπρού του Ινιάκι Ουρντανγκαρίν για τον ρόλο του στο σκάνδαλο υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος- και τώρα εξαιτίας ενός βιβλίου, το οποίο τον παρουσιάζει ως «επαγγελματία γητευτή γυναικών».
Πρόκειται για το βιβλίο της Καταλανής δημοσιογράφου και συγγραφέα Πιλάρ Εϊρε «Η μοναξιά της βασίλισσας», μία βιογραφία της βασίλισσας Σοφίας, στο οποίο ισχυρίζεται ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος είχε αναρίθμητες ερωτικές σχέσεις (μέχρι και 1.500), ενώ δεν έχει συνευρεθεί με τη σύζυγό του από το 1976.
Μεταξύ των κατακτήσεων του Δον Ζουάν... Κάρλος, όπως ισχυρίζεται η συγγραφέας, ήταν και η λαίδη Νταϊάνα, ισχυρισμό που είχε εκφράσει πρώτη η Βρετανίδα βιογράφος της βασιλικής οικογένειας λαίδη Κολίν Κάμπελ το 2004.
O «άτακτος» βασιλιάς που κάνει διπλή ζωή
Συγκεκριμένα, η Κάμπελ ισχυριζόταν τότε πως η πριγκίπισσα είχε παροδικές σχέσεις με τον Χουάν Κάρλος, οι οποίες ξεκίνησαν το 1986 κατά τη διάρκεια των διακοπών των δύο οικογενειών.
Η Εϊρε ισχυρίζεται πως η Νταϊάνα, που είχε ήδη αρχίζει να κουράζεται από τη βαριά σκιά που έριχνε στον γάμο της η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, εξομολογήθηκε τα προβλήματά της στον Χουάν Κάρλος στη Μαγιόρκα το 1987, όταν οι δύο οικογένειες παραθέριζαν μαζί. Ο Χουάν Κάρλος βρήκε την ευκαιρία να τη φλερτάρει και η Νταϊάνα, από αντίδραση, υπέκυψε στο φλερτ.
O «άτακτος» βασιλιάς που κάνει διπλή ζωή
Τα πρώτα σύννεφα και η ρήξη
Σύμφωνα με τη συγγραφέα, το βασιλικό ζεύγος ήταν ευτυχισμένο μέχρι που ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στον θρόνο το 1975. Η Σοφία ήταν πολύ ερωτευμένη μαζί του, αν και -όπως λέγεται- είχε δηλώσει κάποτε πως δεν «θα έπρεπε να τον είχε παντρευτεί επειδή είναι πολύ εγωιστής». Απέρριψε πολλές προτάσεις γάμου από πλούσιους Ελληνες εφοπλιστές για να υποκύψει τελικά στη γοητεία του «Τζόνι», όπως έλεγαν τον Χουάν Κάρλος, τα μέλη της οικογένειάς της. Η Φρειδερίκη, η οποία καταπίεζε την κόρη της από μικρή, όπως ισχυρίζεται η Εϊρε, ήταν αυτή που ήθελε η κόρη της να παντρευτεί γόνο βασιλικής οικογένειας.
O «άτακτος» βασιλιάς που κάνει διπλή ζωή
Σύμφωνα με το βιβλίο, τα πρώτα σύννεφα μαζεύτηκαν ήδη κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών του γάμου το 1962, καθώς η Φρειδερίκη ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο, ενώ δεν βοηθούσε στην εκτόνωση της κατάστασης και το γεγονός ότι δεν εκτιμούσε καθόλου τον μελλοντικό της γαμπρό και μάλιστα συνήθιζε να τον αποκαλεί στα ελληνικά μαλ...α! Το μόνο θετικό που του έβρισκε ήταν ότι ήταν γαλαζοαίματος.
Η τελική ρήξη ήρθε, πάντα σύμφωνα με όσα καταγράφει η Εϊρε στο βιβλίο της, το 1976 όταν η Σοφία αποφάσισε να κάνει έκπληξη στον Χουάν Κάρλος και να τον επισκεφτεί με τα τρία παιδιά τους στο εξοχικό ενός φίλου τους στο Τολέδο. Οταν έφτασε, βρήκε τον σκύλο του βασιλιά να περιπλανιέται ελεύθερος και τον επιστάτη να προσπαθεί απεγνωσμένα να την εμποδίσει να μπει στο σπίτι.
Τελικά εκείνη όρμησε μέσα για να τον βρει στην αγκαλιά της Ισπανίδας ηθοποιού Σάρα Μοντιέλ. Την επομένη η Σοφία ήταν αναγκασμένη να παραβρεθεί σ' έναν επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα, όταν όμως επέστρεψε στο Ανάκτορο Θαρθουέλα, όπου διαμένει η βασιλική οικογένεια, ζήτησε να μεταφερθεί η κρεβατοκάμαρά της στον πρώτο όροφο και του Χουάν Κάρλος στον δεύτερο. Εκτοτε κοιμούνται χώρια.
Οπως ισχυρίζεται η Εϊρε, η Σοφία, λίγο αφότου τον έπιασε στα πράσα, πήρε τα παιδιά της και πήγε στην Ινδία όπου βρισκόταν η Φρειδερίκη (τα τελευταία χρόνια της ζωής της ασχολιόταν με τον μυστικισμό και τις θρησκείες της Ανατολής), η οποία και την απέτρεψε να ζητήσει διαζύγιο λέγοντάς της: «Θέλεις να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου στη Νότια Γαλλία όπως τόσοι και τόσοι πρώην βασιλείς και βασίλισσες, να πληρώνεσαι για να προσδίδεις αίγλη στα πάρτι των νεόπλουτων;»
Μάλλον η Σοφία δεν ήθελε, αφού τελικά παρέμεινε στο πλευρό του Χουάν Κάρλος, ο οποίος συνέχισε απτόητος τις κατακτήσεις απ' όλους τους χώρους: τον καλλιτεχνικό, των γαλαζοαίματων και τον επιστημονικό. Η συγγραφέας ισχυρίζεται πως δείχνει μια προτίμηση στις λεπτές, ξανθές κοπέλες και πως ακόμα και τώρα, στα 74 του, συνεχίζει ακάθεκτος. Για να διατηρείται σε φόρμα, κάνει συχνά ενέσεις βιταμινών και υποβάλλεται σε αντιγηραντικές θεραπείες.
Οικονομικό σκάνδαλο
Οι δικαστικές περιπέτειες του γαμπρού βασανίζουν το παλάτι
Συνήθως τα κουτσομπολίστικα έντυπα της Ισπανίας και οι ανάλογες εκπομπές δεν ασχολούνται με τη βασιλική οικογένεια - η οποία χαίρει μεγάλης εκτίμησης από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Μία «επίθεση» στην οικογένεια εκλαμβάνεται ως επίθεση στη δημοκρατία, καθώς δεν αμφισβητείται από κανέναν ο θετικός ρόλος που έπαιξε ο βασιλιάς στην αποκατάσταση του πολιτεύματος, μετά τη δικτατορία του Φράνκο.
Βέβαια, Βάσκοι, Καταλανοί κι αριστεροί δεν ταυτίζονται πλήρως μ' αυτή την άποψη περί «επίθεσης στη δημοκρατία», και ζητούν την κατάργηση της μοναρχίας, οι φωνές τους ωστόσο, εξακολουθούν να ηχούν χαμηλόφωνα.
Ωστόσο, φαίνεται πως, πλέον, έχουν βγει τα μαχαίρια. Αφορμή στάθηκε το σκάνδαλο με τον Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, σύζυγο της κόρης του Χουάν Κάρλος, Χριστίνας, ο οποίος θα παρουσιαστεί στις 6 Φεβρουαρίου ενώπιον του δικαστή Χοσέ Κάστρο, προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων την περίοδο 2004-06 από το Ινστιτούτο Noos, το οποίο αναλαμβάνει τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.
Ο 43χρονος Ουρντανγκαρίν, πρώην παίκτης του χάντμπολ και Ολυμπιονίκης, υπήρξε πρόεδρος την επίμαχη περίοδο, οπότε και διοχετεύτηκαν σε ιδιωτικούς λογαριασμούς ποσά ύψους 6 εκατ. ευρώ τα οποία έδιναν οι τοπικές κυβερνήσεις της Βαλένθια και των Βαλεαρίδων Νήσων στο Ινστιτούτο.
Ξενιτεύτηκε
Ο γαμπρός του Χουάν Κάρλος, μετά από αίτημα του πεθερού του, εγκατέλειψε την προεδρία του Noos το 2006 και από το 2009 ζει με την οικογένειά του στην Ουάσινγκτον, όπου δουλεύει για την ισπανική εταιρεία τηλεφωνίας Τelefonica.
Επιπλέον, αφότου ο Τύπος της χώρας άρχισε να ασχολείται ενδελεχώς με το σκάνδαλο, ο Χουάν Κάρλος απαίτησε από τον Ουρντανγκαρίν να εγκαταλείψει τα δημόσια καθήκοντά του για το εγγύς μέλλον.
Επίσης, το παλάτι έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία του βασιλικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οποία, οι ετήσιες κρατικές δαπάνες για τη συντήρηση του θεσμού της βασιλείας ανέρχονται σε 8,4 εκατ. ευρώ.
Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος πληρώνεται από το κράτος 292.752 ευρώ τον χρόνο και φορολογείται με 40% οπότε του απομένουν 140.519 ευρώ για προσωπικές δαπάνες. Ο πρίγκιπας Φελίπε πληρώνεται 146.376 ευρώ, ενώ η βασίλισσα Σοφία και οι τρεις πριγκίπισσες μοιράζονται 375.000.
Μετά απ' αυτές τις αποκαλύψεις αλλά και την κυκλοφορία του βιβλίου της Εϊρε, οι φιλομοναρχικοί φοβούνται ότι το πλήγμα που καταφέρθηκε στη βασιλική οικογένεια θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά.
Κι αυτό γιατί, οι περισσότεροι, φιλομοναρχικοί και μη, συμφωνούν ότι η αγάπη που τρέφει η πλειοψηφία του ισπανικού λαού στον Χουάν Κάρλος δεν επεκτείνεται κατ' ανάγκη στη μοναρχία ως θεσμό. Αλλωστε, στην πλειονότητά τους, οι Ισπανοί δεν θεωρούν τους εαυτούς τους φιλομοναρχικούς αλλά «φιλοχουανκαρλικούς». Επομένως, αν εκλείψει ο Χουάν Κάρλος, ο προστατευτικός τοίχος γύρω από τη μοναρχία μπορεί να καταρρεύσει.
Η συγγραφέας
Απολύθηκε την ημέρα που βγήκε το βιβλίο
Η Πιλάρ Εϊρε, συγγραφέας του βιβλίου που αναστάτωσε την Ισπανία, γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1951. Σπούδασε φιλοσοφία και επιστήμη της τεχνολογίας, ασχολήθηκε στη συνέχεια με τη δημοσιογραφία κι εργάστηκε για πολλές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η «El Mundo». Εγραψε το πρώτο της βιβλίο το 1985 με τίτλο, «VIPs: όλα τα μυστικά των πλουσίων και διασήμων».
Συνολικά έχει γράψει 13 βιβλία, τα περισσότερα απ' τα οποία ασχολούνται με τους πλούσιους και τα κουτσομπολιά τους αλλά και με τη βασιλική οικογένεια. Ωστόσο, η βιογραφία της Σοφίας, της κόστισε τη συνεργασία της με το κανάλι Telecino, το οποίο ανήκει στον όμιλο Media-set Espana - της ισπανικής θυγατρικής του ομίλου Μπερλουσκόνι. Το κανάλι την ειδοποίησε πως έληξε το συμβόλαιό της, μία ημέρα μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ενώ η ίδια έγραψε σε κομμάτι της στην «El Mundo» με τίτλο, «Αριβερντέρτσι, Telecino», πως συνάδελφοί της την προειδοποίησαν πως έχουν εντολές να μην αναφέρουν ούτε την ίδια, ούτε το όνομά της...
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...